Ως μία συνηθισμένη κίνηση, η οποία δεν επηρεάζει τα ελληνικά συμφέροντα και δεν ανησυχεί την Ελλάδα, αντιμετωπίζει σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής η Αθήνα την απόφαση της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη να κοινοποιήσει στον ΟΗΕ την απόφασή της ότι διαθέτει ζώνη χωρικών υδάτων 12 ναυτικών μιλίων, αλλά και συνορεύουσα ζώνη για ακόμη 24 ναυτικά μίλια.
Σημειώνεται ότι η σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας δίνει το δικαίωμα αυτό σε όλες τις χώρες. Έρχεται ωστόσο να δημιουργήσει νέες εντάσεις στις σχέσεις Λιβύης και Αιγύπτου.
Η κόντρα Λιβύης – Αιγύπτου
Υπενθυμίζεται ότι μετά το διαβόητο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019, που είχε πυροδοτήσει την αντίδραση τόσο της Αθήνας όσο και του Καΐρου, η Αίγυπτος είχε ουσιαστικά «απαντήσει» με ένα διάταγμα για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Η Τουρκία και η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης είχαν υπογράψει ουσιαστικά μία παράνομη Συνθήκη για τα Θαλάσσια Όρια προκειμένου να δημιουργήσουν μια Αποκλειστική οικονομική ζώνη στη Μεσόγειο Θάλασσα, πράγμα που θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν δικαιώματα για τους πόρους των ωκεανών. Ακολούθησε η υπογραφή νέου μνημονίου του 2022 που προέβλεπε έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Η Λιβύη περνάει τώρα με την κίνησή της αυτή και πάλι στην αντεπίθεση για να υποστηρίξει ότι τα σύνορά της επεκτείνονται πιο ανατολικά.
Σημερινό ρεπορτάζ της Καθημερινής για την κίνηση της Λιβύης, αναφέρει ότι η εξέλιξη αν και δεν αλλάζει τα ήδη γνωστά δεδομένα για την Ελλάδα, ασκεί μια έμμεση πίεση προς την Αθήνα ως προς την εκκρεμότητα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα νότια της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Ναυτεμπορικής δεν αποκλείεται να υπάρξει το επόμενο διάστημα σχετικό σχόλιο – αντίδραση και από την ελληνική πλευρά, η οποία αξιολογεί την κατάσταση, χωρίς ωστόσο να θεωρεί προς το παρόν ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας.