Για «ιστορική μεταρρύθμιση» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στο σχέδιο για την λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, που παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο.
«Τα μη κρατικά Πανεπιστήμια έρχονται να αποκαταστήσουν μια ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία. Παραμένουμε από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που συνεχίζουμε να υψώνουμε τέτοια τείχη στην εκπαίδευση» σημείωσε ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική τοποθέτησή του, στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για φέτος.
Όπως είπε, τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων «από τα οποία έχει ήδη εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον», ενώ τα προγράμματα σπουδών τους θα εγκρίνονται με βάση αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Οι εγκαταστάσεις τους θα πρέπει κι αυτές να τηρούν συγκεκριμένες αυστηρές προϋποθέσεις, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Στόχος να καταστεί η Ελλάδα κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό
Αναδεικνύοντας τα οφέλη της κυβερνητικής μεταρρύθμισης, είπε πως η λειτουργία τους δίνει «προοπτική ο τόπος να καταστεί κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό και συμβάλλει στο να μείνουν στην πατρίδα πολλοί από τις 40.000 νέους που αναζητούν σπουδές στο εξωτερικό», ενώ «οι νέες ρυθμίσεις απευθύνονται και στην παγκόσμια ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα, που αποκτά μια ευνοϊκή οδό επιστροφής».
Η οικονομική διάσταση
Ο πρωθυπουργός τόνισε και την οικονομική διάσταση της πρωτοβουλίας, σημειώνοντας πως τα ποσά που ξοδεύουν οι ελληνικές οικογένειες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό θα μπορούσαν να παραμείνουν στη χώρα και να συνεισφέρουν στην οικονομία.
«Κάνουμε ένα πρώτο θεμελιώδες βήμα στον δρόμο και για την αναθεώρηση του άρθου 16 με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται στα δεδομένα του 21ου αιώνα» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως προτεραιότητα παραμένει το δημόσιο Πανεπιστήμιο, «που θα έχει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και με πρόσθετη χρηματοδότηση θα μπορεί να διευρύνει τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα».
Οι κάμερες, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα
Στην εισήγησή του ο πρωθυπουργός εστίασε και στη «δύσκολη μάχη με την οπαδική βία», η οποία – όπως είπε, διεξάγεται «στη σκιά του σοβαρού τραυματισμού ενός αστυνομικού μας».
Μίλησε για «συγκροτημένο σχέδιο της κυβέρνησης» ώστε «να προχωρήσουμε στην άμεση εφαρμογή προβλέψεων που μπορεί να ίσχυαν και στο παρελθόν αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί από τις ΠΑΕ, όπως οι κάμερες, η άμεση καθιέρωση μητρώου με τα μέλη μίας και μόνος λέσχης ανά Σύλλογο, το ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση του κατόχου του μέσω εφαρμογής στα κινητά».
Στάθηκε ακόμη στη δυνατότητα της Πολιτείας «να παρεμβαίνει άμεσα με ένα αυτοματοποιημένο πλαίσιο διοικητικών ποινών, όποτε εντοπίζονται περιστατικά όπως ρίψη κροτίδας ή φωτοβολίδας στα γήπεδα, που θα επισύρουν πλέον αυτοματοποιημένες ποινές διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών».
Επισήμανε ότι είναι σημαντικό το γεγονό ότι η σχετική έρευνα έχει αναβαθμιστεί με την εισαγγελία να ερευνά στο ανώτατο επίπεδο τη διασύνδεση της βιας στα γήπεδα με τη δράση εγκληματικών οργανώσεων.
Δεν παρέλειψε επίσης να ασκήσει αυτοκριτική, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του φαινομένου. «Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Εμείς οι ίδιοι έχουμε αναγνωρίσει πως έχουν υπάρξει καθυστερήσεις. Δεν θα ξαναπώ το κοινότοπο ότι ‘ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι’, αλλά θα πω ότι πια υπάρχει καθολική απαίτηση να ξαναγίνουν τα γήπεδα χώροι αθλητικής άμιλλας» τόνισε.
naftemporiki.gr