Με ευρεία πλειοψηφία και με 262 θετικές ψήφους, υπερψηφίστηκε η τροπολογία για τους μετανάστες στη Βουλή.
Η τροπολογία προβλέπει άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία σε μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα τουλάχιστον τα τρία τελευταία χρόνια.
Το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας, την οποία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ:
- 262 «ναι»
- 31 «όχι»
- 1 «παρών».
Ποιοι καταψήφισαν
Την τροπολογία καταψήφισαν τα κόμματα «Ελληνική Λύση», «Σπαρτιάτες» και «Νίκη», καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ «παρών» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Αρετή Παπαϊωάννου.
Από την ψηφοφορία απουσίαζαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μιχαηλίδης και οι τρεις βουλευτές από το κόμμα «Σπαρτιάτες», Γιώργος Ασπιώτης, Μιχάλης Γαυγιωτάκης και Πέτρος Δημητριάδης. Συνολικά, δηλαδή, ψήφισαν 295 βουλευτές.
Το σχόλιο του Αντ. Σαμαρά
Σημειώνεται ότι η Ν.Δ. είχε ζητήσει κομματική πειθαρχία από όλους τους βουλευτές της, πλην του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος -όπως είχε προαναγγείλει- καταψήφισε την τροπολογία.
Σε δήλωσή του, ερωτηθείς από κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Σαμαράς ανέφερε σύμφωνα με την ΕΡΤ πως «ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα. Όποιος θέλει να το καταλάβει, το κατάλαβε».
Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία προκάλεσε εσωκομματική αναταραχή στη Ν.Δ., με αιχμή τη σφοδρή αντίθεση του κ. Σαμαρά, αλλά και ποικίλες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
Την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας ακόμη και σε μετανάστες για τους οποίους έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου. Ζήτησε επίσης την απόσυρση της τροπολογίας, την οποία χαρακτήρισε «λανθασμένη».
Τροπολογία Καιρίδη: Ποιοι κλάδοι χρειάζονται χέρια μεταναστών και πόσα