«Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός εδώ και 14 χρόνια που έρχεται με την χώρα σε επενδυτική βαθμίδα. Ένας στόχος που επετεύχθη με μία πολιτική βασισμένη στην εμπιστοσύνη» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, όπου κορυφώνεται σήμερα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στη στήριξη των εισοδημάτων, γνωστοποίησε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα αυξηθεί κατά 20% η αμοιβή όλων των εφημεριών στο σύστημα υγείας. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι έρχεται την επόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι θα γίνει νόμος του κράτους μέσα στον πρώτο μήνα του 2024.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το δημόσιο χρέος μειώνεται αισθητά, οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται, όπως και ο κατώτατος μισθός. «Η επενδυτική βαθμίδα μπορεί για κάποιους να μην λέει τίποτα, αλλά στην πραγματικότητα τα λέει όλα. Σφραγίζει το τέλος της ξένης εποπτείας, λέει ότι τελείωσε η περίοδος της αναξιοπιστίας» τόνισε. «Είναι ένα ορόσημο, ένας σταθμός στην πορεία μας για συλλογική ωρίμανση, κινητήριος μοχλος ενός υπεύθυνου πατριωτισμού, η ευκαιρία να αναδείξουμε την καλύτερη πλευρά του εαυτού μας» συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως πρέπει να αυξηθούν τα εισοδήματα και να περιοριστούν οι ανισότητες, ενώ τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι ισχυρή άμυνα, παιδεία, υγεία και ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος.
Μειώνεται το κόστος δανεισμού
Η επενδυτική βαθμίδα μας επιτρέπει να δανειζόμαστε πιο φθηνά, σημείωσε, παρουσιάζοντας ένα διάγραμμα που δείχνει την αισθητή μείωση της απόδοσης του 10ετους κρατικού ομολόγου. «Είμαστε πιο χαμηλά σε κόστος δανεισμού από την Ιταλία και προσεγγίζουμε τη Γαλλία, μία εξέλιξη που φαινόταν αδιανόητη πριν από κάποια χρόνια» σημείωσε και απέδωσε τα εύσημα στον ΟΔΔΗΧ για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει στη διαχείριση του δημοσίου χρέους.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως όσο μικρότερο είναι το βάρος του χρέους, τόσο χαμηλότερο είναι το κόστος της εξυπηρέτησής του, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχουν πόροι για κοινωνική πολιτική.
«Όταν μετά τα δάνεια του ΔΝΤ αποπληρώνουμε πρόωρα και 5,2 δισ. από τα δάνεια του πρώτου μνημονίου, τότε ένα είναι το μήνυμα: Η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της» τόνισε.
Η απάντηση στον Ν. Ανδρουλάκη για τη χρεοκοπία της χώρας
Απαντώντας στην κριτική που έγινε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος είπε πως η ΝΔ πανηγυρίζει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ εκείνη ήταν υπεύθυνη που τη χάσαμε, είπε: «Δεν χρεοκόπησε η χώρα το 2009, αλλά τον Απρίλιο του 2010 επί κυβέρνησης Γιώργου. Παπανδρέου». Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, που είπε χαριτολογώντας: «Τώρα καταλαβαίνω γιατί ήσασταν ήσυχοι τόση ώρα. Παίρνατε δυνάμεις».
Μέτρα ανακούφισης για την ακρίβεια
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε όλες τις παροχές που προβλέπει ο προϋπολογισμός για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, κάνοντας λόγο για μέτρα που είναι σχεδιασμένα να ανακουφίζουν αυτούς που χτυπάει περισσότερο η ακρίβεια.
Σε αυτά έρχονται να προστεθούν άλλα στοχευμένα μέτρα, όπως το καλάθι του νοικοκυριού και η μόνιμη μείωση 5%, αλλά και οι έλεγχοι. «Δεν διστάσαμε να βάλουμε πρόστιμα εκατομμυρίων σε μεγάλες εταιρείες, σε πολυεθνικούς κολοσσούς, για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό». Τα μέτρα, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός, δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά το περιορίζουν, συνιστούν για μεγάλο μέρος της κοινωνίας, μία ανακούφιση.
«Όσοι περιγράφουν εικόνα καταστροφής και μιας κυβένρησης που δεν ενδιαφέρετε να σας πω ότι μόνο τον Δεκέμβριο εκταμιεύονται 717 εκατ. ευρώ για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας» είπε.
- 350 εκατ. για δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων
- 107 εκατ. σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά
- Προκαταβολές επιδόματος θέρμανσης
- διπλό market pass για Θεσσαλία
- καταβολή youth pass
- Μέχρι τέλος Μαρτίου θα επιδοτούνται τα φτωχά νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα
- Για όλο το 2024 θα ισχύουν κοινωνικά τιμολόγια στην ενέργεια
Μόνιμη αύξηση των μισθών
Η πιο καίρια απάντηση στον πληθωρισμό είναι η μόνιμη αύξηση μισθών και εισοδημάτων, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Παρουσίασε ένα διάγραμμα που δείχνει την αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και τόνισε πως αυτό γίνεται χάρη στο μεγάλο κύμα επενδύσεων και την αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Θύμισε επίσης ότι μέσα στον Ιανουάριο 660.000 δημόσιοι υπάλληλοι της χώρας θα δουν αυξήσεις για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του έτους αυξάνεται 20% η αμοιβή όλων των εφημεριών στο σύστημα υγείας.
Μη κρατικά ανώτατα ιδρύματα
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εξετάσεων της PISA, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θέλει την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος παιδείας με το κλειδί να βρίσκεται στην αξιολόγηση.
Μίλησε επίσης για την απελευθέρωση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Ήρθε η ώρα να εισάγουμε στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων» τόνισε, καταχειροκροτούμενος από την κοινοβουλευτική ομάδα, προσθέτοντας ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και θα γίνει νόμος του κράτους τον πρώτο μήνα του 2024.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ξένοι οίκοι και επενδυτές αναγνωρίζουν τα όσα έχει πετύχει η ελληνική οικονομία, σχολιάζοντας πως μόνο μέσα στη Βουλή υπάρχουν άνθρωποι που τα βλέπουν όλα μαύρα.
50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας
«Πραγματικά πιστεύω ότι μας αξίζει ένας πιο επεξεργασμένος δημόσιος διάλογος γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που οφείλουμε να κάνουμε. Μπαίνουμε σε λίγο σε ένα έτος, που σηματοδοτεί 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και 50 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας» είπε. Αν ο προϋπολογισμός είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, τότε ο συγκεκριμένος είναι και μία ψήφος εμπιστοσύνης στο μέλλον, κατέληξε ο πρωθυπουργός. Ακολουθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού.
Δείτε εδώ όλες τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.