Η ελληνική πλευρά θεωρεί ισορροπημένη τη νέα πρόταση για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σχετική συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην παρέμβασή του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τη νέα πρόταση, αν και έχει μειωθεί το γενικότερο επίπεδο φιλοδοξίας.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου πρέπει να εγκριθεί ως πακέτο με τη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Είπε επίσης ότι για την Ελλάδα, χώρα πρώτης γραμμής και εξωτερικό σύνορο τη Ε.Ε., οι πόροι για το μεταναστευτικό αποτελούν προτεραιότητα και τα ποσά που έχουν προστεθεί είναι το ελάχιστο που μπορεί να αποδεχθεί.
Να διατεθούν περισσότεροι πόροι για μεταναστευτικό και κλιματική κρίσης
Το πρωί, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου, ο πρωθυπουργός στάθηκε στην «απόλυτη ανάγκη» να αυξηθούν οι πόροι που διατίθενται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
«Θα συζητήσουμε την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για κρίσιμες πολιτικές προτεραιότητες. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι για τη διαχείριση του μεταναστευτικού» ανέφερε μεταξύ άλλων, υπενθυμίζοντας πως «όταν πάρθηκαν οι αποφάσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προηγούμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου δεν είχαμε υπόψη μας την αύξηση των μεταναστευτικών πιέσεων και την ανάγκη να διαθέσουμε περισσότερους πόρους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.».
«Είναι απολύτως απαραίτητο να προστεθούν πόροι για την προστασία των εξωτερικών συνορων της Ε.Ε. και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε βήματα σε αυτή την κατεύθυνση» επισήμανε.
Τι ζητάει ο Κ. Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Πού βάζει τις «κόκκινες γραμμές»
Επιπλέον, όπως είπε, «είναι επίσης σημαντικό να προσθέσουμε περαιτέρω πόρους για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματική κρίσης». Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε μάλιστα πως «η Ελλάδα υπήρξε από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας να πειστούν οι ευρωπαϊκές χώρες ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους».