Skip to main content

Δημοσκοπικά μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες

Τι απασχολεί τα νοικοκυριά και τι λένε οι πολίτες για κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού είναι τα κομματικά επιτελεία, που «διαβάζουν» με προσοχή και τα δημοσκοπικά μηνύματα. Το μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνεται σε όλες τις μετρήσεις, ωστόσο στο κυβερνών κόμμα αναγνωρίζουν πως είναι κρίσιμη η μάχη με την ακρίβεια που αποτελεί το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Την ίδια στιγμή ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία των ερευνών για τα ποσοστά τόσο του ΣΥΡΙΖΑ – μετά και την αποχώρηση των 11 και την δημιουργία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς – όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Στο κυβερνών κόμμα υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός πως και οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν διεύρυνση της διαφοράς από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ καθαρή υπέροχη έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών. Βέβαια  στο γαλάζιο στρατόπεδο αναγνωρίζεται πως οι πολίτες αναμένουν περισσότερα κυρίως στη μάχη με τις  τιμές και ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης αντιμετωπίζει με απαισιοδοξία το αύριο.

Η ακρίβεια βασικότερο πρόβλημα

Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο πληθωρισμός/ ακρίβεια παραμένει το βασικότερο πρόβλημα των πολιτών όπως προκύπτει από την έρευνα της MRB με τις τάσεις του Δεκεμβρίου 2023. Οκτώ στους δέκα πολίτες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν «πολύ μεγάλη» ή «μεγάλη» δυσκολία στο να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ μόνο δύο στους δέκα δηλώνουν ότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα.  Επίσης το 56,8% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί «πάρα πολύ» ή «πολύ» από την αύξηση των τιμών ενώ ένα επιπλέον 37,7% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί «αρκετά».

Την ίδια στιγμή σύμφωνα και με την δημοσκόπηση  της Interview η ακρίβεια παραμένει το βασικό πρόβλημα των νοικοκυριών. Παράλληλα επτά στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν «λίγο» ή «καθόλου» αισιόδοξοι για τη νέα χρονιά σε προσωπικό επίπεδο.

Από τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων προκύπτουν και σαφή μηνύματα για τα  κόμματα της αντιπολίτευσης.  Σύμφωνα με την έρευνα της Interview  ένας στους δύο ερωτηθέντες  είπε πως κανένα από τα κόμματα δεν ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

Να σημειωθεί εδώ πως σύμφωνα με τις τάσεις της MRB στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Νέα Δημοκρατία με 32,5%, ενώ στην δεύτερη θέση είναι το ΠΑΣΟΚ με 12,2%. Στην μέτρηση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτος με 10,9% και ακολουθεί το ΚΚΕ με  8,1%. Η Ελληνική Λύση είναι στο 5%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,3%, οι Σπαρτιάτες στο 3%, το κόμμα  Νίκη στο 2,7% και το MEΡΑ25 στο 2,2%. Η Νέα Αριστερά είναι στο 2,1%

Με αναγωγή στο σύνολο η ΝΔ είναι στο 38,8%, το ΠΑΣΟΚ στο 14,6% ο ΣΥΡΙΖΑ στο 13% και το KKE στο 9,7%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 6%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,9%, οι Σπαρτιάτες με 3,6%, το κόμμα Νίκη με 3,2%, το MEΡΑ25 με 2,6% και η Νέα Αριστερά με 2,5%

Τι δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις για τις ευρωεκλογές

Στον  δρόμο προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανεβάζουν …ταχύτητες, καθώς οι μετρήσεις δείχνουν πως σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα ποσοστά των αναποφάσιστων.

Σε δημοσκόπηση της GPO στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία είναι στο 31.5% , ενώ στη συγκεκριμένη μέτρηση το ΠΑΣΟΚ είναι  στη δεύτερη θέση (με 10.2%) και ο ΣΥΡΙΖΑ στην τρίτη (με 9.1%). Ακολουθεί το ΚΚΕ με 7.8%, η Ελληνική Λύση με 5% , οι Σπαρτιάτες με 2.6%, το κόμμα Νίκη με 1.8% και  η Πλεύση Ελευθερίας με 1.6%. Όσον αφορά στην Νέα Αριστερά (δηλαδή την κοινοβουλευτική ομάδα των 11 που αποχώρησαν από ΣΥΡΙΖΑ) είναι στο 2.8%. Με το ποσοστό των αναποφάσιστων να φτάνει το 22.5%.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με έρευνα της Interview  στο ερώτημα τι θα ψηφίζατε αν την επόμενη Κυριακή  είχαμε ευρωεκλογές το 29,2% απαντά Νέα Δημοκρατία ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 13,8%. Στη συγκεκριμένη μέτρηση το ΠΑΣΟΚ είναι στην τρίτη θέση με  12,4% ενώ  ακολουθούν το ΚΚΕ με 6.8% και η  Ελληνική Λύση με 6,5%. Το κόμμα Νίκη είναι στο 3,3% , η Πλεύση Ελευθερίας στο 2.6% και οι Σπαρτιάτες στο 2%. Όσον αφορά στην κοινοβουλευτική ομάδα Νέα Αριστερά εμφανίζεται στο 2.5%. Στη συγκεκριμένη μέτρηση το ποσοστό όσων δηλώνουν πως δεν έχουν αποφασίσει για την ψήφο τους στις ευρωεκλογές είναι στο 14.1%