«Μετάθεση» για το 2024 φαίνεται πως παίρνει η συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει ακόμα παρουσιαστεί και επομένως δεν θα ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Παρά τις πληροφορίες που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα για ψήφιση του νομοσχεδίου μέσα στο Δεκέμβριο η κυβέρνηση φαίνεται πως επιλέγει να μην ανοίξει άμεσα το θέμα, καθώς ήδη έχουν υπάρξει τα πρώτα «όχι» στη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Δεν είναι λίγοι πάντως οι «γαλάζιοι» βουλευτές που τηρούν στάση αναμονής έως ότου δουν την τελική ρύθμιση – και ιδιαίτερα τι θα αναφέρεται για την τεκνοθεσία – για να αποφασίσουν τι θα πράξουν.
Δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας
Αυτό βέβαια που έχει κλειδώσει είναι πως – όποτε και αν τελικά κατατεθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο – δεν πρόκειται να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Ωστόσο δεν έχει δοθεί οριστική απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα αν η ψήφος κατά συνείδηση θα αφορά μόνο τους βουλευτές ή και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
Μέχρι τώρα έχει πει πως θα ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη. Επίσης χθες η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε πως πρέπει να έρθει το νομοσχέδιο καθώς αυτή τη στιγμή τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν δικαιώματα και πρέπει να δοθεί λύση.
Τα «όχι»
Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης έχει υπογραμμίσει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενώ ερωτηθείς αν θα παραιτηθεί εφόσον μπει θέμα κομματικής πειθαρχίας είπε πως «στα ζητήματα της συνειδήσεως εννοείται ότι εγώ δεν μπορώ να κάνω πίσω». Ωστόσο δυο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε δηλώσεις τους – ο Ν. Κακλαμάνης και ο Γ. Λοβέρδος – ουσιαστικά σημείωσαν πως δεν μπορεί να μην ψηφίζουν νομοσχέδια μέλη του υπουργικού συμβουλίου (και εφόσον διαφωνούν υπουργοί πρέπει να παραιτούνται)
Στο μεταξύ ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει πει πως δεν προτίθεται να υπερψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Επίσης δεν αναμένεται να υπερψηφίσουν βουλευτές όπως ο Αν. Κατσανιώτης, ο Θ. Πλεύρης, ο Μ. Χρυσομάλλης, ο Χ. Αθανασίου, ο Μ. Χαρακόπουλος κ.α..
Αδιευκρίνιστη ψήφος
Με επιφύλαξη αντιμετωπίζουν το θέμα βουλευτές όπως ο Μ. Λαζαρίδης, ο Δ. Μαρκόπουλος κ.α.
Από εκεί και πέρα δεν έχει διευκρινιστεί πως θα πορευθούν άλλα μέλη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Γεωργιάδης έχει υπογραμμίσει πως περιμένει να δει την τελική διάταξη για να καθορίσει την στάση του.
Ζητείται το κατάλληλο timing
Ασαφές παραμένει το πότε θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και δεν αποκλείεται η συζήτηση να πάει ακόμα και μετά από τις ευρωεκλογές. Πολλά βέβαια θα κριθούν και από το πως θα διαμορφωθεί το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας το επόμενο διάστημα, ενώ τις περισσότερες επιφυλάξεις έχουν εκφράσει κυρίως βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια. Πάντως αυτό που τονίζεται από το κυβερνών κόμμα είναι πως η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ψηφιστεί εντός της τετραετίας.