Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης στο Bloomberg: Δεν έχω μιλήσει με τον Σούνακ – Έχω αφήσει πίσω μου το συμβάν

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

«Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να μιλήσω για κάτι που έχει να κάνει με την εγχώρια πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου» ανέφερε ο πρωθυπουργός, θέλοντας να κλείσει το θέμα

«Η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν μακρά παράδοση διμερών σχέσεων, δεν θα έμενα ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα» απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά με την ακύρωση της συνάντησής του με τον Βρετανό ομόλογό του, Ρίσι Σούνακ.

«Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να μιλήσω για κάτι που έχει να κάνει με την εγχώρια πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου» δήλωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο συνέντευξής του στο Bloomberg, θέλοντας να κλείσει το θέμα.

«Δεν θα ήθελα να εκφραστώ, να το σχολιάσω. Οπωσδήποτε άφησα πίσω μου αυτό το συμβάν, δεν θα έδινα μεγάλη σημασία» πρόσθεσε, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το αν έχει μιλήσει με τον κ. Σούνακ μετά την ακύρωση της συνάντησης απάντησε αρνητικά.

«Ταχεία μείωση των εκπομπών ρύπων στην Ελλάδα»

Eρωτηθείς για την παρουσία του στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP28) και για τους στόχους της Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της Συνόδου, καθώς όπως είπε, υπάρχει «ευρεία ανησυχία για το πού βρισκόμαστε».

«Στην Ελλάδα βιώσαμε τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής φέτος το καλοκαίρι και είμαστε εξαιρετικά φιλόδοξοι. Η Ελλάδα ανέλαβε τις δικές της ευθύνες, μείωσε τις εκπομπές της κατά 43% από το 2005 μιλάμε για την πιο ταχεία από άλλα κράτη της Ε.Ε., παρά την οικονομική κρίση και τις άλλες κρίσεις που βίωσε η χώρα μας» υπογράμμισε, προσθέτοντας πάντως πως «μπορούμε βέβαια να κάνουμε πολλά παραπάνω».

«Στόχος να αυξήσουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ»

«Υπάρχουν βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι. Έχουμε προσπαθήσει να αυξήσουμε σημαντικά την ένταξη των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα και έχουμε και τη βοήθεια της επενδυτικής βαθμίδας, που είναι μία πραγματικότητα στη χώρα» πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τον κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπο της πράσινης μετάβασης, τόνισε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις που θα μειώσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολίτες και θα ελαφρύνουν τα βάρη στους πιο αδυνάτους. «Tα οφέλη από την πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα είναι πολλά, σκοπός μας είναι να αυξήσουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ για να μειώσουμε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τους πολίτες» τόνισε.

Ερωτηθείς για τα σχέδια να καταστεί η χώρα εξαγωγέας πράσινης ενέργειας και για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Θέλουμε να αυξήσουμε τη δυναμικότητα της παραγωγής πράσινης ενέργειας, να εξάγουμε πράσινη ενέργεια, ταυτόχρονα όμως θα πρέπει να είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις αναγκες των γειτονικών χωρών και τη δική μας δίνοντας πρόσβαση σε φυσικό αέριο και αυτό κάνουμε. Ήδη καλύπτουμε σε μεγάλο βαθμό τις αναγκες της Βουλγαρίας, συνεργαζόμαστε με τη Μολδαβία και μέσα από το βόρεια Ελλάδα θέλουμε να διασφαλίσουε την ενεργειακή ασφάλεια σε πολλες χώρες».

naftemporiki.gr