Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης: To αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα προκύπτει από το δίκαιο και την ιστορία

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

«Οι διμερείς σχέσεις με τη Βρετανία πρέπει να είναι καλές και θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή»

To αίτημα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα προκύπτει από το δίκαιο, την ιστορία και τις οικουμενικές πολιτιστικές αξίες, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, η ελληνική πλευρά τοποθετήθηκε σε σχέση με τη ματαίωση της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούναν.

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, πρόσθεσε, «πεποίθησή μας είναι ότι οι διμερείς σχέσεις πρέπει να είναι καλές και θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή με τον Βρετανό ομόλογό μου».

Στη σκιά της διπλωματικής αντιπαράθεσης με το Λονδίνο, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χθες στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με τον Βρετανό ομόλογό του, Nτέιβιντ Κάμερον, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου. Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, ο κύριος Γεραπετρίτης επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

«Άριστες» οι σχέσεις με ΗΠΑ – Στα σκαριά επίσκεψη του ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον

Στις σημερινές δηλώσεις του ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε χθες με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν. Όπως είπε, «με τον κ. Μπλίνκεν είχαμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε τις άριστες σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, να επεξεργαστούμε τα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην αιχμή της περιφερειακής και της διεθνούς συζήτησης, να οργανώσουμε τα επόμενα βήματά μας τα οποία περιλαμβάνουν και την επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον και βεβαίως να αξιολογήσουμε τη θέση της Ελλάδας, τη δημιουργική θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής όπου ως αξιόπιστος παίκτης, η Ελλάδα μπορεί να επιτελέσει έναν σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο».

naftemporiki.gr