Η ακύρωση της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογό του Ρίσι Σούνακ, μετά τα σχόλια του Έλληνα πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, θεωρείται ένα πρωτοφανές επεισόδιο. «Ψάχνουμε να βρούμε προηγούμενο και δεν βρίσκουμε», όπως το έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, προσθέτοντας πως ο κ. Σούνακ δεν δείχνει σεβασμό στον Έλληνα πρωθυπουργό και τη χώρα.
Ο κ. Μαρινάκης ανέφερε μάλιστα ότι η στο παρά πέντε ακύρωση της συνάντησης έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, στον οποίο εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της χώρας μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Βέβαια, σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα, θεωρείται απίθανο να σχετίζεται η άρνηση του κ. Σούνακ να συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη με την συγκεκριμένη συνάντηση. «Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και οι συναντήσεις του ήταν γνωστές, είχαν ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση από τις προηγούμενες μέρες. Άρα ήταν γνωστό ότι θα συναντούσε τον ηγέτη των Εργατικών, όπως θα συναντούσε και τον πρωθυπουργό. Δεν υπήρχε κάτι ξαφνικό, ούτε θέλω να συνδέσω χρονικά τα δύο συμβάντα», είπε.
Το παρασκήνιο του βρετανικού φάουλ: Γιατί και πώς ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη – Σούνακ
Ο ίδιος συνέδεσε την πρωτοφανή αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού με το γεγονός ότι το 2024 είναι εκλογική χρονιά για την Βρετανία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κόμμα των Εργατικών προηγείται στις δημοσκοπήσεις με 20 μονάδες διαφορά. Επομένως η απόφαση του κ. Σούνακ θα μπορούσε να θεωρηθεί μια προσπάθεια να αντιπαρατεθεί με τον ηγέτη των Εργατικών, που τηρεί θεωρητικά μια διαλλακτικότερη στάση όσον αφορά τα γλυπτά, με σκοπό να συσπειρώσει το κόμμα του.
Γλυπτά Παρθενώνα: Η δεύτερη προσβολή από τους Βρετανούς και το «όχι» Μητσοτάκη
Μάλιστα, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει λάβει διαβεβαιώσεις από τον Στάρμερ ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης των Εργατικών το επόμενο έτος δεν θα μπλοκάρει μια προοπτική συμφωνίας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.
«Καταλαβαίνω βεβαίως και το εσωτερικό παιχνίδι το οποίο παίζεται στη Βρετανία, η οποία το 2024 μάλλον πάει σε εκλογές… Έχει δυσκολίες, καταγράφεται και από τις δημοσκοπήσεις. Δεν νομίζω όμως ότι αυτό θα πρέπει να θέσει σε δοκιμασία τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ηνωμένο Βασίλειο», σχολίασε ο κ. Τσιόδρας.
«Δεν υπήρχε συμφωνία για να την αθετήσουμε»
Η ελληνική πλευρά εκτιμάει έτσι ότι η προκλητική απόφαση του Ρίσι Σούνακ είχε αφετηρία αφενός εσωτερικού πολιτικού ενδιαφέροντος, λόγω των δημοσκοπήσεων, αφετέρου όμως πήγαζε και από την ενόχληση που προκάλεσε στην Ντάουνινγκ Στριτ η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC και η απήχηση που είχε στα βρετανικά μέσα.
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεταβεί από την Κυριακή στο Λονδίνο για μπαράζ συναντήσεων, με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα να είναι ψηλά στην ατζέντα. Μάλιστα στην εκπομπή του BBC «Sunday with Laura Kuenssberg» είχε επισημάνει πως «θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, άρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους». Έθεσε μάλιστα ένα χαρακτηριστικό ερώτημα «που μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο;».
Παράλληλα, σύμφωνα με διαρροές της βρετανικής κυβέρνησης, αθετήθηκαν οι όροι που είχαν τεθεί για την συνάντηση μεταξύ του κ. Σούνακ και του κ. Μητσοτάκη, να μην αναφερθεί δηλαδή κατά την επίσκεψή του στα γλυπτά.
Βέβαια κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν κατηγορηματικά αυτούς τους ισχυρισμούς της Ντάουνινγκ Στριτ. «Δεν υπήρχε οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία για να την αθετήσουμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι ούτως ή άλλως το θέμα δεν αγορά τη βρετανική κυβέρνηση αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο θα συνεχιστούν κανονικά οι συζητήσεις.
Οι «πολιτιστικοί πόλεμοι» των Τόρις και το σχέδιο για μπλόκο στην άδεια εξαγωγής των Γλυπτών
Σχολιάζοντας ο Εντ Βέιζι, συντηρητικός πρώην υπουργός Πολιτισμού, ο οποίος είναι ο πρόεδρος του Parthenon Project, το οποίο στοχεύει στην επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα με γλυπτά που βρίσκονται στο μουσείο της Ακρόπολης, ανέφερε ότι αιφνιδιάστηκε από την αντίδραση του Σούνακ. Όπως είπε, δεν ήξερε ότι είναι τόσο σημαντικό θέμα για τον ίδιο. Εκτίμησε μάλιστα ότι η συμπεριφορά του οφείλεται στους συνεχείς «πολιτιστικούς πολέμους» που προωθεί η δεξιά πτέρυγα των Τόρις.
«Ο Σούνακ τοποθέτησε τον εαυτό του μπροστά και στο επίκεντρο της διαμάχης την ώρα που ο Τζορτζ Όσμπορν, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, ψάχνει πολύ για μια λύση», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο σχέδιο προσωρινού δανεισμού που είναι υπό συζήτηση, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή των γλυπτών στην Αθήνα με αντάλλαγμα την έκθεση ελληνικών θησαυρών στο Λονδίνο.
«Ποτέ δεν υπήρξε καλύτερη στιγμή για να σημειώσουμε πρόοδο σχετικά με αυτό το θέμα, μέχρι που ξέσπασε αυτό. Είναι συνδεδεμένο σε κάποιο βαθμό με τους παραδοσιακούς πολιτιστικούς πολέμους, ότι όποιος τολμά να πει πως η βρετανική ιστορία δεν είναι τέλεια, λέγεται κατά κάποιο τρόπο ότι δεν είναι πατριώτης», σχολίασε.
Στο πλαίσιο αυτό, αξίζει να αναφερθεί ρεπορτάζ του Sky News, σύμφωνα με το οποίο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Βρετανία έχουν συζητήσει νομικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να μπλοκάρουν οποιαδήποτε εξαγωγή των Γλυπτών του Παρθενών.
Ανώτερος αξιωματούχος των Συντηρητικών δήλωσε έτσι ότι ο Όσμπορν καταρτίζει μια «άθλια συμφωνία», προσθέτοντας ότι «πρέπει να φύγει».