Skip to main content

Γλυπτά Παρθενώνα: Η δεύτερη προσβολή από τους Βρετανούς και το «όχι» Μητσοτάκη

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ)

Αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Βρετανό αντιπρόεδρο

«Όχι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην -επίσης προσβλητική- πρόταση  για εναλλακτική συνάντησή του με  Βρετανό αντιπρόεδρο Όλιβερ Ντόουτεν μετά την «πολιτικά απρεπή» ακύρωση από τον Ρίσι Σούνακ, του προγραμματισμένου τετ α τετ με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική. Από τη συνεργασία μας στο ΝΑΤΟ και στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως η παράνομη μετανάστευση, μέχρι τις κοινές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ήταν διαθέσιμος να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να συζητήσουν αυτά τα σημαντικά θέματα».

Με αυτή την λιτή δήλωση απάντησε η Ντάουνινγκ Στριτ όταν ερωτήθηκε γιατί ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε την συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του Κυριάκο Μητσοτάκη

Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης και επρόκειτο να διαρκέσει 45 λεπτά.

«Εκνευρίστηκε ο Σούνακ»

Αλλά η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην εκπομπή Sunday with Laura Kuenssberg του BBC σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, «εκνεύρισε τον Σούνακ», σύμφωνα με το βρετανικό κανάλι.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα  θα έπρεπε να επιστραφούν, καθώς το να βρίσκονται κάποια από τα αντικείμενα στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση» υπενθυμίζει το BBC.

Εκπρόσωπος του Έλληνα πρωθυπουργού δήλωσε στο βρετανικό μέσο ότι είναι «απογοητευμένος» που η συνάντηση ακυρώθηκε «την 11η ώρα».

BBC: Μητσοτάκης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: «Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα τι θα συνέβαινε;»

Επίσης, όπως  αναφέρεται, «πηγές που γνωρίζουν το κλίμα στην ελληνική κυβέρνηση δήλωσαν ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν ” προβληματισμένος” και “ενοχλημένος”»

Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε: « Ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια σχετικά με τα μάρμαρα του Έλγιν που προηγήθηκαν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη – τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εκεί. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπονοεί ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης”.