Τις επόμενες κινήσεις σχεδιάζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με στόχο την επιτάχυνση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας και την λήψη περαιτέρω μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως δεν απειλείται η καθαρή υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό και η κυβέρνηση έχει καθαρό ορίζοντα μπροστά της για να ξεδιπλώσει μια σειρά πρωτοβουλιών.
Ένα από τα θέματα που πρέπει να κλείσει άμεσα αφορά το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο, ενώ σταδιακά… φουντώνει η συζήτηση για τα πρόσωπα που θα είναι στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο. Αυτό που έχει κλειδώσει είναι πως οι ευρωεκλογές θα γίνουν εκ νέου με σταυρό και έχουν εγκαταλειφθεί τα σενάρια επαναφοράς της λίστας.
Ωστόσο την ίδια στιγμή μένει να αποφασιστεί αν θα διατηρηθεί το ισχύον σύστημα ή θα δημιουργηθούν από πέντε έως επτά εκλογικές περιφέρειες. Οι τελικές αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα θα ληφθούν μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι ευρωεκλογές έρχονται όλο και πιο κοντά.
Το timing του ανασχηματισμού
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού, το πιθανότερο είναι πως οι αποφάσεις πάνε από την νέα χρονιά καθώς στόχος είναι να δοθεί μια πίστωση χρόνου στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Το rotation που έγινε το καλοκαίρι πυροδότησε συζητήσεις και ήδη υπήρξαν αλλαγές σε δύο υπουργεία (μετά την «έξοδο» των Ν. Μηταράκη και Μ. Βαρβιτσιώτη).
Ωστόσο ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές, καθώς είναι γνωστό πως δεν αρέσκεται σε σαρωτικούς ανασχηματισμούς. Όσον αφορά στα κριτήρια με τα οποία γίνεται η… αξιολόγηση των υπουργών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σημειώσει πως «το πρώτο είναι η αποτελεσματικότητα» και «το δεύτερο έχει να κάνει με τη συμπεριφορά. Κι εκεί η κρίση μπορεί να είναι στιγμιαία και ακαριαία αν κρίνω ότι κάποια συμπεριφορά είναι τέτοια που να δικαιολογεί την απομάκρυνση ενός υπουργού δεν θα διστάσω να το κάνω».
Όχι εφησυχασμός το μήνυμα στους «γαλάζιους»
Στα κομματικά γραφεία στην Πειραιώς θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συνεδρίαση της Νέας Δημοκρατίας, που θα εκλέξει ως νέα γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής τη Μαρία Συρεγγέλα. Το μήνυμα που θα εκπέμψει είναι πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός από τα δημοσκοπικά αποτελέσματα αλλά χρειάζεται να προχωρήσει με ταχύτητα η υλοποίηση μιας σειράς προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στη μεταρρυθμιστική ατζέντα αλλά παράλληλα θα εστιάσει και στο πεδίο της οικονομίας. Στην κυβέρνηση υπάρχει ικανοποίηση για μια σειρά θετικών μηνυμάτων (π.χ. ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας), ωστόσο αναγνωρίζεται πως οι πολίτες αναμένουν περισσότερα στη μάχη με την ακρίβεια.
Η ακρίβεια το μεγάλο «αγκάθι»
Είναι χαρακτηριστικό πως σε έρευνα της Marc στο ερώτημα πως κρίνεται τις ενέργειας της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ το 46.6% θεωρεί πως η κυβέρνηση ολιγωρεί, το 40.2% λέει πως προσπαθεί αλλά χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα και έλεγχοι και μόνο το 12.3% απαντά πως κάνει ότι μπορεί για τον περιορισμό της ακρίβειας με όλα τα μέσα (0.9% είναι στο «δεν ξέρω – δεν απαντώ»).
Πάντως το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως εφόσον κριθεί αναγκαίο θα μπουν σε εφαρμογή και πρόσθετα μέτρα στήριξης. Και θεωρείται πιθανόν να υπάρξουν πρόσθετες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό που θα γίνει στην Ολομέλεια από τις 13 έως τις 17 Δεκεμβρίου (αύριο θα γίνει η κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή).