Skip to main content

Σολτς σε Μητσοτάκη: Σε εξαιρετική πορεία η ελληνική οικονομία – Να βρούμε κοινές λύσεις στο μεταναστευτικό

(Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού)

«Επιθυμούμε να συνεργαστούμε πιο στενά - Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις συνομιλίες Ελλάδας και Τουρκίας»

Η ελληνική οικονομία «βρίσκεται σε εξαιρετική πορεία» τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στις κοινές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, ενώ αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις εξέφρασε τη βούληση του «να συνεργαστούμε πιο στενά στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και της προστασίας του κλίματος».

Αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία, ο κ. Σολτς παρατήρησε πως οι αγορές εκτιμούν ιδιαίτερα τον τρόπο που αντιμετώπισε η Ελλάδα το πρόβλημα του χρέους και βελτίωσαν αισθητά την αξιολόγηση της χώρας. «Είναι για μια νέα εποχή. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό κεφάλαιο επιτυχούς αλληλεγγύης, πάνω στην οποία μπορούμε να βασιστούμε στο μέλλον», δήλωσε.

Αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό είπε πως «ο κατάλογος των διμερών μας έργων είναι μακρύς και χαίρομαι που σημειώσαμε περαιτέρω πρόοδο».

Ο καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε πως ένα σημαντικό σημείο της διμερούς συνεργασίας έχει να κάνει με το ζητημα της μετανάστευσης. «Η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. και οι παράτυπες αφίξεις αυξήθηκαν σημαντικά φέτος, αλλά και η Γερμανία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Αυτό καθιστά το γεγονός ότι θα πρέπει να βρούμε κοινές λύσεις τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο» ανέφερε.

Όπως είπε, «συμφωνήσαμε στη σημασία της ταχείας ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και συζητήσαμε δυνατότητες μείωσης των δευτερογενών μετακινήσεων».

(Πηγή φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού)

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει αναβίωση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό ο καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας για όλες τις πλευρές και πρόσθεσε πως η Ε.Ε. διαβουλεύεται επ’ αυτού.

«Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τους πολίτες του στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου»

Εστιάζοντας στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ο Γερμανός καγκελάριος τόνισε πως στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζητήθηκε η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο κ. Σολτς υπογράμμισε πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τους πολίτες του στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Σημείωσε ακόμη τη σημασία να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις ώστε οι κάτοικοι της Γάζας να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια. Ο καγκελάριος της Γερμανίας επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων» από τη Χαμάς, η οποία – όπως είπε κρατάει αιχμάλωτους ακόμη και γυναίκες και παιδιά, σε σκοτεινές σήραγγες. Όπως υπογράμμισε, η λύση των δυο κρατών είναι σημαντική και μπορεί να προσφέρει την προοπτική ειρήνης.

«Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς»

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για τη Χαμάς ο κ. Σολτς είπε πως «για εμάς η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που κρατάει σε ομηρία ανθρώπους». Χαρακτήρισε «ωμή πράξη βαρβαρότητας» τις επιθέσεις της Χαμάς και θύμισε πως το Βερολίνο εχει απαγορεύσει της δραστηριότητες της οργάνωσης.

Αισιόδοξος για τις επικείμενες συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και αν το Βερολίνο διαδραματίζει «ρόλο μεσάζοντος» ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα εν όψει και της επικείμενης επίσκεψης στη Γερμανία του Τούρκου προέδρου ο κ. Σολτς απάντησε:

«Χαιρόμαστε για τις καλές σχέσεις γειτονίας της Ελλάδας και της Τουρκίας που είναι δυο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και τα τελευταία χρόνια  προσπαθήσαμε να βοηθήσου. Βεβαίως στο τέλος της ημέρας είναι οι δύο χώρες που θα πρέπει να το πετύχουν αυτό».

Δήλωσε επίσης ότι παρακολουθεί «με ενδιαφέρον πόσο καλές ήταν οι επαφές μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα». «Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις επόμενες συνομιλίες που προγραμματίζουν η Αθήνα και η Άγκυρα» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση της Ε.Ε. και τα Δυτικά Βαλκάνια είπε πως η Γερμανία είναι πάντα «στην πλευρά της ένταξης αυτών των κρατών».

Στήριξη στο Κίεβο για όσο χρειαστεί

Στη συνάντηση συζητήθηκε και ο πόλεμος στην Ουκρανία με τον κ. Σολτς να τονίζει πως Γερμανία και Ελλάδα θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Κίεβο απέναντι στη ρωσική επίθεση για όσο διάστημα είναι απαραίτητο.

naftemporiki.gr