Το νέο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις και στην κυβέρνηση δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωποι το «κίνημα της γραβάτας». Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως η βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να βρεθούν κονδύλια για τομείς όπως η παιδεία και η υγεία. Ωστόσο το προσεχές διάστημα αναμένεται να γίνουν στοχευμένες αλλαγές για να «λειανθούν» κάποια σημεία της ρύθμισης.
Από την κυβέρνηση εστιάζουν στην ανάγκη να προχωρήσουν οι αλλαγές και σημειώνουν πως επτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μικρότερα ακόμα και από τον κατώτατο μισθό. Βέβαια αναγνωρίζουν πως αυτό δεν σημαίνει πως είναι όλοι φοροφυγάδες και επισημαίνεται πως δεν υπάρχει «τσουβάλιασμα» και για αυτό έχουν ήδη ανακοινωθεί εξαιρέσεις (μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάζονται και πρόσθετες εξαιρέσεις).
Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει την καθιέρωση ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες (εξαιρούνται αγρότες και μισθωτοί αμειβόμενοι και με μπλοκάκια) ίσο με το 14πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή στο ύψος των 10.920 ευρώ (ποσό που υπό προϋποθέσεις αυξάνεται περαιτέρω).
Το «δώρο» για όσους οικειοθελώς δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα απο το νέο όριο θα είναι η μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% (έναντι 25% των υπολοίπων).
Πού θα κατευθυνθούν τα 600 εκατ. ευρώ
Με βάση τις εκτιμήσεις τα πρόσθετα έσοδα θα φτάσουν τα 600 εκατομμύρια, ποσό που θα αξιοποιηθεί σε άλλες δράσεις. «Τα χρήματα από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής αποτελούν δημόσιο πλούτο. Είναι δέσμευσή μου να επιστρέψουν στην κοινωνία, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Να μεταφραστεί σε καλύτερη υγεία, σε περισσότερες δαπάνες για την παιδεία, σε αποτελεσματικότερη δημόσια ασφάλεια και άμυνα» σημείωσε ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.
Πάντως δεδομένο είναι πως η συγκεκριμένη απόφαση από πολιτική σκοπιά δεν είναι εύκολη, καθώς η Νέα Δημοκρατία διατηρεί στενούς πολιτικούς δεσμούς με το κοινό των ελεύθερων επαγγελματιών.
Άλλωστε μετά το νόμο Κατρούγκαλο – και το λεγόμενο «κίνημα της γραβάτας» – το συγκεκριμένο κοινό είχε σε μεγάλο βαθμό κοιτάξει προς την Πειραιώς και αυτό φάνηκε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές (από την ανάλυση των exit poll προκύπτει πως περίπου ο ένας στους δυο ελεύθερους επαγγελματίες είχε ψηφίσει Ν.Δ.).
Την ίδια στιγμή εντείνεται η πίεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κατηγορούν την κυβέρνηση για κρυφή ατζέντα στο φορολογικό. Παράλληλα έντονες είναι οι αντιδράσεις από επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς που συντονίζουν την δράση τους απέναντι στη νέα ρύθμιση.
Μηνύματα Μητσοτάκη για την οικονομία από το Βερολίνο
Στην αλλαγή σελίδας της ελληνικής οικονομίας μετά τη μνημονιακή περιπέτεια αλλά και στην ευρωπαϊκή συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για την επόμενη ημέρα αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός από το Βερολίνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα συναντάται με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς με την οικονομία είναι στο «μενού» των συζητήσεων.
Χθες ο πρωθυπουργός μίλησε για μια σειρά θετικών μηνυμάτων, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται σημαντικά ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη σημαντική μείωση της ανεργίας, στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Έθεσε δε το στόχο της επόμενης ημέρας που είναι η μεγαλύτερη σύγκλιση με την Ευρώπη.
Όσον αφορά στο μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης επεσήμανε πως η αρχική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -μεγαλύτερη ευελιξία με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις και ανάληψη ευθύνης από τα κράτη όσον αφορά στις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές πολιτικές- είναι η σωστή. Παράλληλα σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος του έτους. Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, στην περίπτωση της Ελλάδας, τόνισε πως πρέπει να προκύψουν μέσα από μια πολιτική φιλική προς την ανάπτυξη και όχι με την υπερφορολόγηση των Ελλήνων και των ελληνικών επιχειρήσεων.