Από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχώρησαν η «Ομπρέλα», οι «6+6» και η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα, καθώς υπήρξε ένταση με αφορμή το δημοψήφισμα που πρότεινε ο πρόεδρος του κόμματος για το ζήτημα των διαγραφών.
Η διαδικασία ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση, ενώ και κατά την διάρκεια της ομιλίας του Στέφανου Κασσελάκη υπήρξαν ορισμένες αποδοκιμασίες από στελέχη, με τον προεδρεύοντα Πάνο Ρήγα να τους επαναφέρει.
Στην δήλωσή της εξερχόμενη από την Κεντρική Επιτροπή η Έφη Αχτσιόγλου σημείωσε ότι έθεσε ένα υπαρξιακό ζήτημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αφορά το διάγγελμα που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του κόμματος ότι θα πρέπει να διενεργηθεί διαγραφή μελών του κόμματος. Πρόκειται για μια πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και για την λειτουργία του κόμματος, ενώ είναι και διχαστική και για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Έθεσα στο σώμα, την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα, πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε άλλη συζήτηση, γιατί δεν είχε κανένα νόημα να συζητάμε για άλλα θέματα αν αυτό το ζήτημα δεν αποσαφηνιστεί. Είτε να το αποσύρει ο πρόεδρος, είτε να καταψηφιστεί αυτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος», τόνισε. Επισημαίνεται πως η Έφη Αχτσιόγλου ζήτησε να διενεργηθεί ψηφοφορία σχετικά με το προτεινόμενο δημοψήφισμα πριν από την οποιαδήποτε συζήτηση, αλλά το προεδρείο αρνήθηκε.
Από την πλευρά του ο Διονύσης Τεμπονέρας, υπογράμμισε: «Η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παραπομπή σε δημοψήφισμα της διαγραφής των τεσσάρων συντρόφων, είναι μια πρόταση αντικαταστατική, βαθιά διχαστική και αντιδημοκρατική. Υπό την έννοια αυτή, ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, της Κεντρικής Επιτροπής. Στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό, δεν μπορούμε με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε την διαδικασία».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος, δήλωσε: «Μετά την ομιλία του προέδρου και των δύο γραμματέων, η Έφη Αχτσιογλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μια διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα προ ημερησίας διάταξης το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος χθες για το δημοψήφισμα. Είπαμε ότι δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση κάτω από την σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, δηλαδή να αναιρεθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή. Όποια απόφαση και να πάρει, να πάει ο πρόεδρος στην «βάση», σε πολλά εισαγωγικά. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, ότι πρέπει να συζητηθεί, γιατι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση (σ.σ. στην διαδικασία της ΚΕ) κάτω από αυτούς τους όρους. Το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχτηκε καν να μπει η πρόταση σε ψηφοφορία».
Υπενθυμίζεται ότι κατά την εισηγητική ομιλία του ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε: «Ας μην κρυβόμαστε, κάποιοι έχουν πάρει την απόφασή τους να δημιουργήσουν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να αφουγκραστούν την κοινωνία. Νομίζουν ότι θα πάρουν ένα 3%, αλλά τα αριστερόμετρά τους ούτε 0,3% δε θα μετρήσουν. Γιατί όσο εκείνοι θα κάνουν δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες -πολιτική του Pummaro-, η δική μας Αριστερά θα επαναφέρει το κράτος δικαίου και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλάδα, θα παρεμβαίνει στη Στέγη, στο Κλίμα, στη Φτώχεια, στα Δικαιώματα».
Από την άλλη, η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου επισημαίνει «Το κόμμα μας συνεχίζει να ακολουθεί ένα καθοδικό σπιράλ εσωστρέφειας που απειλεί όχι μόνο τη συνοχή, αλλά την ίδια την υπόστασή του. Οι μεγάλες προσδοκίες των σαρωτικών αλλαγών και της εντυπωσιακής ανάκαμψης που είχε καλλιεργήσει ο σημερινός Πρόεδρος του κόμματος, δεν επιβεβαιώθηκαν στην πραγματική ζωή».
Σημειώνεται ότι πρόταση μομφής κατέθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, ενώ στους αποχωρήσαντες ανήκει και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, κ. Κοτσακάς.