Η Ελλάδα συνεχίζει την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία, με βάση τους κανόνες καλής γειτονίας και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.
«Η πρόοδρος προς το πεδίο αυτό θα είναι τελικά και προς όφελος του Κυπριακού», εκτίμησε, αναφέροντας ότι ο κ. Χριστοδουλίδης έχει την ίδια άποψη.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα συνεδρίασε για πρώτη φορά η Ολομέλεια της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για πανηγυρική Διακυβερνητική Σύνοδο που ισχυροποιεί τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, συντονίζει τον βηματισμό των δύο κυβερνήσεων σε πολλά πεδία και ενισχύει τον ρόλο των δύο χωρών ως πυλώνες ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Παντελώς απαράδεκτη η θέση περί δύο κρατών»
«Αυτή η συμπόρευση Αθήνας και Λευκωσίας αποτυπώνεται με απόλυτη σαφήνεια στο κοινό ανακοινωθέν για το Κυπριακό, η επίλυση του οποίου αποτελεί σταθερή εθνική προτεραιότητα», είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι πάντα να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και «όσο διαρκεί η παρούσα κατάσταση, τόσο θα αυξάνεται η ένταση».
«Είναι σαφές ότι η θέση περί δύο κρατών είναι μια θέση παντελώς απαράδεκτη για εμάς», τόνισε, σημειώνοντας ότι προσβλέπουμε στον άμεσο διορισμό νέου απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα διερευνήσει τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.
«Κοινή μας επιδίωξη είναι και θα είναι το ευρωπαϊκό κεκτημένο να ισχύσει σε ολόκληρη την Κυπριακή επικράτεια», πρόσθεσε.
Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στον τομέα της ενέργειας. «Επανεπιβεβαιώσαμε την εξαιρετική μας συνεργασία και την ανάγκη προώθησης μορφών παραγωγής φιλικών προς το περιβάλλον».
«Οι σχέσεις μας εμπλουτίζονται»
Αναφερόμενος στις εργασίες της Ολομέλειας της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «σχεδόν πενήντα χρόνια από τότε που άνοιξε η πληγή της Κύπρυ και η Ελλάδα ελευθερώθηκε από την δικτατορία, τα κράτη μας ανοίγουν πρώτη φορά τόσο οργανωμένα νέους ορίζοντες, πέραν του εθνικού μας θέματος. Έτσι με αυτή την Διακυβερνητική, οι σχέσεις μας εμπλουτίζονται και ο συντονισμός μας επεκτείνεται».
«Πρόκειται για μια κατάκτηση που θα έχει σημαντικό, ευνοϊκό αποτύπωμα στην εσωτερική ζωή των δύο κρατών μας», πρόσθεσε. «Προχωράμε στην ανάπτυξη με μεταρρυθμιστική βούληση», είπε επίσης, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να ανταλλάξουν εμπειρίες και τεχνογνωσία σε πολλούς τομείς, κάτι που έκαναν στην σημερινή σύνοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πολιτική προστασία και τη ναυτιλία.
«Είμαστε αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή»
Από τις συζητήσεις δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως έκανε γνωστό ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και τον κίνδυνο εξάπλωσης της συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή.
«Ελλάδα και Κύπρος υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, μετά την πρωτοφανή επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ μέσα στο έδαφός του. Διαχωρίζουμε, ωστόσο, την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς και τη δράση της από τον παλαιστινιακό λαό και την ηγεσία του. Αθήνα και Λευκωσία τασσόμαστε υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης όλων των ομήρων χωρίς όρους.
Αλλά θεωρούμε προτεραιότητά μας να συνδράμουμε μέσω ανθρωπιστικών παύσεων και διαδρόμων βοήθειας, ώστε να υποστηρίξουμε αυτούς που έχουν την μεγαλύτεροι ανάγκη, οι άμαχοι της Γάζας, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Έχουμε γεωγραφική εγγύτητα με την περιοχή, κυρίως η Κύπρος. Έχουμε διαχονικές σχέσεις αξιοπιστίας, και η Κύπρος και η Ελλάδα τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον αραβικό κόσμο. Συνεπώς είμαστε αξιόπιστοι μεσολαβητές στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφέροντας εκ νέου την πρωτοβουλία διάνοιξης θαλασσίων διαδρόμων για τη Γάζα.
«Η οριστική λύση δεν μπορεί παρά να είναι μια λύση πολιτική, μια βιώσιμη λύση δύο κρατών», υπογράμμισε. «Διαφορετικά η ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής θα παράγει αίμα και πόνο».
Ν. Χριστοδουλίδης: Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο
Από την πλευρά του, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για «ιστορική συνάντηση» που δεν έχει μόνο συμβολική σημασία.
«Οι σημερινές μας συναντήσεις επαναβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις και την εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας σε μια πλειάδα θεμάτων. Την ίδια στιγμή όμως απέδειξαν ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και υπάρχει πάντα πεδίο ενίσχυσης της συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς ενώ, όπως διαπιστώσαμε, σε κάποια άλλα των θεμάτων η εμπειρογνωμοσύνη της μίας χώρας μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά την άλλη», είπε δίνοντας το παράδειγμα του 112, του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και η ψηφιοποίηση του υπουργείου Ναυτιλίας.
«Θέλουμε να έχουμε καλύτερο συντονισμό, όχι μόνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής κα άμυνας, όπου η συνεργασία είναι θεμελιωμένη εδώ και δεκαετίες, αλλά και σε ολόκληρο φάσμα του κυβερνητικού έργου, λαμβάνοντας υπόψη και όλες τις προκλέσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε»,πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Αναφερόμενος στη Μέση Ανατολή, ο Κύπριος πρόεδρος υποστήριξε ότι Κύπρος και Ελλάδα, αξιοποιώντας τις άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, την ιδιότητά τους ως κράτη-μέλη της ΕΕ, μπορούν να είναι μέρος της λύσης και αυτό επιχειρούν να πράξουν.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη:
- «Είχαμε επίσης την ευκαιρία να μιλήσουμε για το Κυπριακό, ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη τη διερεύνση προοπτικών για επανέναρξη των διαπραγματέυσεων, καθώς και τις εξελίξεις στη Νεκρή Ζώνη και την υπαναχώρηση της Τουρκίας να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα».
- «Συζητήσαμε επίσης τα ελληνοτουρκικά και ευρωτουρκικά. Η όποια πρόοδρος στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία είναι κάτι που θα βοηθήσει και τις δικές μας προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού. Θεωρούμε επίσης ότι, σε σχέση με τα ευρωτουρκικά, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, ότι αποτελεί μία σημαντική ευκαιρία να επαναληφθεί στην Τουρκία ότι η προοπτική ενίσχυης της συνεργασίας με την ΕΕ, κάτι που θέλουμε και η Ελλάδα και η Κύπρος, η όποια πρόοδος περνάει μέσα από τα ευρωτουρκικά και φυσικά από το Κυπριακό».
- «Στο άσυλο και τη μετανάστευση, συμφωνήσαμε τη σύσταση μικτής επιτροπής».
- «Μιλήσαμε για θέματα πολιτικής προστασίας, είναι σημαντικό να πάρουμε την εμπειρογνωμοσύνη της ελληνικής πλευράς».
- «Έχουμε επίσης σημαντική συνεργασία στο ενεργειακό, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους τομείς της αποθήκευσης, της ασφάλειας των δικτύων, ηλεκτρικής ενέργειας, των έξυπνων μετρητών, ενώ θα συνεργαστούμε και στα θέματα των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών».
- «Στην παιδεία, συμφωνήσαμε να αναβαθμίσουμε τη συνεργασία, μελετώντας την δημιουργία ενός μηχανισμού άμεσης επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές μας σε Ελλάδα και Κύπρο».
- «Έχουμε επίσης πολλά να μάθουμε από την Ελλάδα σε επίπεδο Πολιτισμού, ενώ στον τομέα της Υγείας, θα προβούμε σε αναθεώρηση διακρατικής συμφωνίας που έχουμε από το 1987. Στη ναυτιλία, οι δύο χώρες πρέπει να αναδείξουν τη σημασία της ευρωπαϊκής ναυτιλίας».