Στη Διεθνή Διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι θα συμμετάσχει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Να σημειωθεί πως προσπάθεια γίνεται για τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα και σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να έχει συμβολή η Ελλάδα και η Κύπρος.
Στην προοπτική να συμμετάσχει, υπό προϋποθέσεις, η Ελλάδα σε έναν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο αναφέρθηκε μέσω συνέντευξής του στο Politico (που θα δημοσιευθεί ολόκληρη αύριο) ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «λόγω της γεωγραφίας μας, εάν μπορούμε να παραδώσουμε ανθρωπιστική βοήθεια με έναν οργανωμένο τρόπο και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η βοήθεια θα φθάσει σε όλους όσοι την έχουν πραγματικά ανάγκη, θα ήμασταν ευτυχείς να το κάνουμε».
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ελληνικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Αίγυπτο «παραδίδοντας ανθρωπιστική βοήθεια και εάν μπορούμε να διερευνήσουμε την πιθανότητα ενός θαλάσσιου διαδρόμου, ο οποίος βεβαίως θα πρέπει να περιβάλλεται από την πλήρη ασφάλεια όλων των εμπλεκομένων πλευρών, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα συγκεκριμένα πλοία θα φθάσουν με ασφάλεια στη Γάζα, θα το πράξουμε». Αυτό που επεσήμανε είναι ότι «το πλεονέκτημα του θαλάσσιου διαδρόμου είναι ότι μπορείς να συγκεντρώσεις πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια σε ένα πλοίο εν συγκρίσει με ένα φορτηγό. Συνεπώς, εάν τα logistics βγαίνουν και όντως βολεύει μία τέτοια προοπτική, παρά να μεταφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια μέσω αεροπλάνου και ακολούθως να τη μεταφορτώνουμε σε φορτηγά, εάν κάτι τέτοιο είναι εφικτό και μπορεί να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, θα ήμουν πολύ χαρούμενος να συμμετέχουμε σε μία τέτοια πρωτοβουλία».
Από την κυβερνητική πλευρά δίνουν έμφαση στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα ως παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, εστιάζοντας σε μια σειρά πρωτοβουλιών που είναι σε εξέλιξη. Η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί μια επέκταση της κρίσης, ενώ μένει να φανεί και πως θα πορευτεί ο Τούρκος πρόεδρος. Πάντως από τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αν και υιοθετεί μια αντιδυτική ρητορική δεν επιδιώκει να ανατρέψει το ήρεμο κλίμα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης
Στο σχέδιο πέντε σημείων που έχει καταθέσει η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών. Όπως είπε το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει την καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας, της απάνθρωπης μεταχείρισης, της βίας, την προστασία των αμάχων, την ασφάλεια, η οποία θα πρέπει να παρέχεται έτσι ώστε να μπορεί η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάνει μέσω ανθρωπιστικών διαδρομών, την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και την οργάνωση μίας διεθνούς διάσκεψης, η οποία θα αναλάβει να επιλύσει την κατάσταση. Υπενθυμίζεται εδώ πως σταθερή είναι η θέση της Ελλάδας περί της ανάγκης πολιτικής επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος στη λογική των δύο κρατών.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «θα πρέπει να διαχωρίσουμε τον παλαιστινιακό λαό από την Χαμάς, που είναι μια τρομοκρατική οργάνωση. Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στο Ισραήλ το δικαίωμα της άμυνας εντός των ορίων του διεθνούς δικαίου, εντός των ορίων που επιβάλλει η αρχή της αναλογικότητας». Παράλληλα ανέφερε πως «ειδικά το θέμα που έχει ταλανίσει όλους μας τις εικόνες που έχουμε δει από το Ισραήλ και τη Γάζα βεβαίως να καταδικάσουμε ό,τι έχουμε δει να συμβαίνει στην τρομοκρατική επίθεση της 7 Οκτωβρίου. Από την άλλη πλευρά να δεχτούμε ότι πλέον έχει υπερβεί το αναγκαίο μέτρο, αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στην Γάζα». Επεσήμανε ακόμα πως βεβαίως υπάρχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα αλλά το πως ασκείται το δικαίωμα αυτό έχει σημασία
Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες
Σε εξέλιξη είναι μια σειρά διπλωματικών πρωτοβουλιών της Αθήνας. Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός συμμετείχε πριν από περίπου δεκαπέντε μέρες στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στο Κάιρο, στη συνέχεια επισκέφθηκε το Ισραήλ ενώ υπήρξε και επικοινωνία με τον πρόεδρο της παλαιστινιακής αρχής.
Παράλληλα οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας συζητήθηκαν τη Δευτέρα σε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.