Όλο και πιο επικριτικοί για το Ισραήλ αλλά και για τη στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην κρίση της Μέσης Ανατολής γίνονται οι Έλληνες όσο εντείνεται η ανθρωπιστική καταστροφή στη λωρίδα της Γάζας.
Μοιρασμένες οι ευθύνες και το δίκαιο
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, πλέον μόνο το 10,1% των Ελλήνων πολιτών δίνει δίκιο μάλλον στο Ισραήλ ενώ αντίθετα το 30,9% πιστεύει ότι το δίκιο βρίσκεται μάλλον με το μέρος των Παλαιστινίων.
Βέβαια, μέχρι στιγμής, η πλειονότητα των Ελλήνων συνεχίζει να τηρεί γραμμή ίσων αποστάσεων με το 43,8% των πολιτών να μοιράζει τις ευθύνες λέγοντας ότι είτε έχουν δίκιο και οι δύο πλευρές είτε ότι δεν έχει δίκιο καμιά τους.
Αρνητική γνώμη για τη στάση Μητσοτάκη, ΗΠΑ, Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή, η μεγαλύτερη μερίδα πολιτών αξιολογεί αρνητικά τη στάση του κ. Μητσοτάκη στο Μεσανατολικό, στον απόηχο της άρνησης της Ελλάδας να υπερψηφίσει το ψήφισμα για ανθρωπιστική εκεχειρία στην Γάζα. Ειδικότερα το 46,3% των Ελλήνων δήλωσε στη δημοσκόπηση ότι αξιολογεί αρνητικά τους χειρισμούς του κ. Μητσοτάκη στην κρίση έναντι του 34,8% που ανέφερε ότι τους αξιολογεί θετικά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, όμως και η ένταση της στάσης των Ελλήνων σε αυτό το ζήτημα αφού μόνο το 10,3% αξιολογεί «σίγουρα θετικά» τους χειρισμούς του πρωθυπουργού έναντι του 25% που τους αξιολογεί «σίγουρα αρνητικά».
Σαφώς πιο αρνητική είναι, όμως, η αξιολόγηση των Ελλήνων για τη στάση της ΗΠΑ και της ΕΕ στην κρίση Ισραήλ – Παλαιστίνης. Ειδικότερα, αρνητική γνώμη απέναντι σε ΗΠΑ και ΕΕ εκφράζει το 57,1% και 55,5% των Ελλήνων αντίστοιχα. Αντίθετα, θετική γνώμη για την αμερικανική και ευρωπαϊκή στάση στην ισραηλο-παλαιστινιακή κρίση εκφράζει μόλις το 22,7% και 22% αντίστοιχα και μάλιστα μόνο το 5% δηλώνει βεβαιότητα για αυτή την αξιολόγηση.
Ανησυχία για τις εξελίξεις
Εντυπωσιακός είναι, όμως, και ο βαθμός ανησυχίας που προκαλεί στη χώρα η διένεξη Ισραήλ-Παλαιστίνης με το 83,5% των Ελλήνων να δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ ή αρκετά για όσα συμβαίνουν στην Μεσογειακή γειτονιά μας. Στον αντίποδα, μόνο το 13,6% δηλώνει πως αισθάνεται λίγο ή καθόλου ανήσυχο για την κατάσταση. Υπογραμμίζεται ότι αντίστοιχη εικόνα για τις ανησυχίες που προκαλεί η σύρραξη προέκυψε από ερώτημα της εταιρείας Pulse όπου οι Έλληνες δήλωσαν σε ποσοστό 84% ότι τους απασχολούν πολύ ή αρκετά οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και μόνο το 4% των πολιτών απάντησαν ότι τους απασχολεί λίγο ή ελάχιστα. Μέτριο ενδιαφέρον ή ανησυχία εξέφρασε το 8% για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας About People που διενεργήθηκε πριν από μια εβδομάδα για λογαριασμό του Ινστιτούτου Eteron η εικόνα της ελληνικής κοινής γνώμης εμφανιζόταν αρκετά πιο μοιρασμένη με το 28,5% να δηλώνει ότι αισθάνεται πιο κοντά στους Παλαιστίνιους και το 22,1% πιο κοντά στους Ισραηλινούς. Φαίνεται όμως ότι η ανθρωπιστική καταστροφή που επιφέρουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα με τον θάνατο χιλιάδων αμάχων και μικρών παιδιών κάνουν την ελληνική κοινή γνώμη όλο και πιο αρνητική απέναντι στην ισραηλινή κυβέρνηση και σε όσους την υποστηρίζουν.