Skip to main content

Ένα Iron Dome για την Ελλάδα; Πού στηρίζεται σήμερα η αεράμυνα της χώρας

Patriot, S-300, TOR M1 πρωταγωνιστούν σήμερα στην ελληνική αεράμυνα - Θα δούμε μικρούς «Σιδεριένιους Θόλους» στα νησιά του Αιγαίου;

Το Ισραήλ είναι ένα από τα καλύτερα οπλισμένα έθνη στη Μέση Ανατολή και συνολικά στον κόσμο. Το σύστημα αεράμυνάς του, που καλείται να αντιμετωπίζει το μπαράζ επιθέσεων από Χαμάς και Χεζμπολάχ, θεωρείται ως μία από τις πιο ισχυρές «ασπίδες» απέναντι σε πυραύλους και ρουκέτες. Το Iron Dome (Σιδηρούς Θόλος), όπως ονομάζεται, βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων όσο είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος. Δεκάδες άρθρα έχουν γραφτεί και άλλα τόσα τηλεοπτικά ρεπορτάζ έχουν γίνει για τις δυνατότητες και τις «αδυναμίες» του. Ωστόσο εδώ και κάποια χρόνια βρίσκεται στο «ραντάρ» πολλών στρατιωτικών επιτελείων ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων της Ελλάδας, αλλά και της Γερμανίας.

Τι είναι

Ο Σιδηρούς Θόλος είναι ένα κινητό σύστημα αεράμυνας παντός καιρού που αναπτύχθηκε από τη Rafael Advanced Defense Systems και την Israel Aerospace Industries.

Έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει και να καταστρέφει πυραύλους μικρού βεληνεκούς και βλήματα που εκτοξεύονται από αποστάσεις 4 έως 70 χιλιομέτρων μακριά και η τροχιά των οποίων θα τους οδηγούσε σε μια ισραηλινή κατοικημένη περιοχή. Το σύστημα κηρύχθηκε επιχειρησιακό και αναπτύχθηκε αρχικά στις 27 Μαρτίου 2011 κοντά στην Μπερ Σεβά.

Οι πρώτες επιτυχίες

Στις 7 Απριλίου 2011 αναχαίτισε με επιτυχία έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα για πρώτη φορά. Στις 10 Μαρτίου του 2012, η εφημερίδα The Jerusalem Post ανέφερε ότι το σύστημα κατέρριψε το 90% των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα και θα είχαν προσγειωθεί σε κατοικημένες περιοχές.

Στα τέλη του 2012 το Ισραήλ δήλωσε ότι σκεπτόταν να αυξήσει την εμβέλεια των αναχαιτίσεων του Σιδερένιου Θόλου, από το μέγιστο 70 χιλιομέτρων στα 250 χιλιόμετρα και να το κάνει πιο ευέλικτο ώστε να πραγματοποιεί αναχαίτιση πυραύλων που έρχονται από δύο κατευθύνσεις την ίδια στιγμή.

Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του 2014, το σύστημα είχε αναχαιτίσει περισσότερους από 1.200 πυραύλους, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Εκτός από την επίγεια ανάπτυξή τους, το 2017 αναφέρθηκε ότι οι συστοιχίες του Σιδερένιου Θόλου θα αναπτύσσονταν στο μέλλον στη θάλασσα σε αντιαεροπορικές κορβέτες κλάσης Sa’ar 6, για να προστατεύουν πλατφόρμες φυσικού αερίου στην ανοικτή θάλασσα σε συνδυασμό με το πυραυλικό σύστημα Barak 8 του Ισραήλ.

Ο Σιδηρούς Θόλος του Ισραήλ αποκρούει ρουκέτες της Χαμάς (βίντεο)

Μικροί Σιδερένιοι Θόλοι στο Αιγαίο;

Το βλέμμα προς το Iron Dome έχει στρέψει και η Ελλάδα έχοντας να αντιμετωπίσει έναν διαρκώς αυξανόμενο στόλο τουρκικών drones που ήδη δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κι τούτο γιατί η χρήση μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων Patriot είναι πολύ πιο κοστοβόρα.

Σύμφωνα με τους Greek City Times από το 2011 η Ελλάδα εξετάζει τη δημιουργία μικρών «Σιδερένιων Θόλων» σε σχεδόν κάθε νησί του Αιγαίου, ώστε να υπάρχει μία έξτρα ασπίδα προστασίας σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία.

Καθώς έχει το σύστημα το πλεονέκτημα να εντοπίζει την προέλευση της απειλής με το ραντάρ του θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και για να στοχεύσει η ελληνική Πολεμική Αεροπορία τη θέση της απειλής.

Τα αντιεροπορικά συστήματα της Ελλάδας

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι εξοπλισμένη με τα ακόλουθα συστήματα αεράμυνας:

  • Patriot

Το σύστημα PATRIOT είναι Αμερικανικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003.

Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς (HSAM) με εμβέλεια ραντάρ έρευνας 170 χλμ. και μέγιστο βεληνεκές εμπλοκής 150 χλμ.

Αποτελείται από:

το Κέντρο Συντονισμού και Πληροφοριών (ICC)
το Ραντάρ (Radar Set)
το Σταθμό Ελέγχου Εμπλοκής (ECS) και
τους Σταθμούς Εκτόξευσης (Launching Stations).
Η Μονάδα πυρός ελέγχει μέχρι 16 σταθμούς εκτόξευσης, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν και να επιχειρήσουν σε αποστάσεις μέχρι 30 χλμ από το σταθμό εμπλοκής, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη κάλυψη περιοχής.

Έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 9 στόχων (Τακτικοί, Βαλλιστικοί, Cruise πύραυλοι και αεροσκάφη).

Το κάθε Κέντρο Συντονισμού Πληροφοριών ελέγχει και συντονίζει μέχρι 6 ECS, και διασυνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Αεροπορικού Ελέγχου.

Η ΠΑ διαθέτει 2 Κέντρα Συντονισμού-Πληροφοριών και 6 Σταθμούς Ελέγχου Εμπλοκής με 6 Σταθμούς εκτόξευσης το καθένα.

Χαρακτηριστικά Ραντάρ AN/MPQ-65 Radar Set
Κατασκευάστρια Εταιρεία: RAYTHEON
Περιγραφή: Ραντάρ έρευνας και εγκλωβισμού στόχων και καθοδήγησης βλήματος
Τύπος: PHASED ARRAY
Κάλυψη: 120°
Μέγιστη Εμβέλεια: 170 χλμ

  • S-300

Το σύστημα Κ/Β S-300 PMU1 είναι Ρωσικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2000.

Είναι κινητό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα, σχεδιασμένο να παρέχει κάλυψη στρατευμάτων και ζωτικών εγκαταστάσεων, από αεροπορικές απειλές προερχόμενες από οποινδήποτε τύπο αεροδυναμικού στόχου, καθώς και από βαλλιστικούς ή τακτικού πεδίου μάχης πυραύλους.

Είναι πολυκάναλο, παντός καιρού σύστημα και περιλαμβάνει υποσυστήματα αποκάλυψης και προσδιορισμού στόχων και συμπλέγματα πυραύλων αεράμυνας (μέχρι 4 στο σύστημα).

Τα κύρια συγκροτήματα μιας μονάδας πυρός είναι
Όχημα Διοίκησης και Ελέγχου (Command Post/CP)
Ραντάρ Επιτήρησης (All-Round Surveillance Radar/RSR)
Ραντάρ Ανίχνευσης Τομέα (Sector Scanning Radar/SSR)
Σταθμός Καθοδήγησης Πυραύλων (Multi-channel Missile Guidance Station/MMGS)
Εκτοξευτές Πυραύλων (Launchers)
Φορτωτές Εκτοξευτών (Transporter Loader-Launchers/TTL)
Πύραυλοι Ε/Α τύπου 48Ν6Ε

  • ΒΕΛΟΣ 

Το σύστημα ΒΕΛΟΣ είναι Ελβετικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 1982. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αναβάθμισης του συστήματος.

Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού και συνδυάζει βλήματα και πυροβόλα.

Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή Α/Α προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αφων και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.

Χαρακτηριστικά
Έχει ικανότητα αυτόματης παρακολούθησης 20 στόχων, και ταυτόχρονης εμπλοκής 6 στόχων (τέσσερα (4) με βλήματα και δύο (2) με πυροβόλα σε αποστάσεις 16 ΚΜ με 4 ΚΜ αντίστοιχα).

  • Crotale NG/GR

Το σύστημα CROTALE NG/GR είναι Γαλλικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2003.

Είναι κινητό αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού. Το σύστημα ενσωματώνει σε ένα κλωβό τα RADAR έρευνας και εγκλωβισμού, το σύστημα FLIR, το σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και τον εκτοξευτή βλημάτων.

Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή Α/Α προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αφων και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.

Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε ρυμουλκούμενο όχημα και διαθέτει RADAR έρευνας, εμβέλειας 20 χλμ, RADAR/FLIR εγκλωβισμού με εμβέλεια 20 χλμ και εκτοξευτή με δύο φορείς των (4) τεσσάρων βλημάτων έκαστος.

  • TOR M1 

Το σύστημα TOR-M1 είναι Ρωσικής κατασκευής και εντάχθηκε στην ΠΑ το 2001.

Είναι αυτοκινούμενο ερπυστριοφόρο αντιαεροπορικό σύστημα μικρού βεληνεκούς (SHORAD), παντός καιρού. Το σύστημα ενσωματώνει σε ένα κλωβό τα RADAR έρευνας και εγκλωβισμού, το σύστημα ελέγχου πυρός καθώς και τον εκτοξευτή βλημάτων.

Αποστολή του συστήματος είναι η παροχή Α/Α προστασίας τακτικών και στρατηγικών στόχων από απειλές αέρος με ικανότητα αντιμετώπισης αφων και βλημάτων σε χαμηλά και μεσαία ύψη.

Το σύστημα έχει ενσωματωμένα το Radar έρευνας με εμβέλεια 25χλμ, το Radar/TV CAMERA εγκλωβισμού με εμβέλεια 25χλμ και το σύστημα εκτόξευσης με δύο POD των (4) τεσσάρων βλημάτων έκαστο.

  • Stinger

Το STINGER είναι ένα φορητό όπλο αεράμυνας (MANPAD), Αμερικανικής και Ευρωπαϊκής κατασκευής. Είναι σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση Α/Φ ή ελικοπτέρων ιπταμένων σε χαμηλά και πολύ χαμηλά ύψη.

Το σύστημα εγκλωβίζει τους στόχους μέσω IR All Aspect Seeker, και επιτυγχάνει την καταστροφή τους με την πρόσκρουση σ’ αυτούς.

  • Rheinmetall

Το αντιαεροπορικό πυροβόλο MK 20-MOD.RH είναι όπλο Γερμανικής κατασκευής. Η ταχυβολία του όπλου και η ακρίβεια βολής, επιτρέπουν την προσβολή στόχων σε χαμηλά και πολύ χαμηλά ύψη, καθώς και την αντιμετώπιση επίγειων στόχων.

Το δραστικό βεληνεκές για εναέριους στόχους ανέρχεται στα 1,2 χλμ μέτρα ενώ για επίγειους στόχους ανέρχεται στα 2,5 χλμ.

Το σκοπευτικό του όπλου διαθέτει υπολογιστή ο οποίος τροφοδοτείται, κατά προσέγγιση, με τα στοιχεία του στόχου (απόσταση – ταχύτητα) από τον χειριστή του όπλου.