Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε πριν από την αναχώρησή του από το Ισραήλ τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ, τον οποίο δεν μπόρεσε να συναντήσει σήμερα κατά την παραμονή του στην Ιερουσαλήμ, λόγω του προγράμματος του κ. Χέρτζογκ σε άλλο σημείο της χώρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη συνομιλία τους ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη και την αλληλεγγύη του στον ισραηλινό λαό.
Συνάντηση με συγγενείς ομήρων
Με συγγενείς ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, συναντήθηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός.
Σε ανάρτησή του, ο πρέσβης του Ισραήλ Νόαμ Κατς δημοσίευσε φωτογραφίες από τη συνάντηση.
https://twitter.com/NoamKatz_/status/1716422631572869447
Κ. Μητσοτάκης σε Νετανιάχου: Δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο – Ανάγκη προστασίας των αμάχων
Το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και την ανάγκη προστασίας των αμάχων, της απελευθέρωσης των Ισραηλινών που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς και της αποφυγής μιας ανθρωπιστικής κρίσης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ.
Υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Νετανιάχου εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ. «Πάντα λέω ότι το καλύτερο πράγμα εκτός από το να στέκεσαι στο πλευρό του Ισραήλ, είναι να βρίσκεσαι στο Ισραήλ. Στο Ισραήλ, όπως κάνεις εσύ» σημείωσε.
«Εκτιμώ την αλληλεγγύη σας, της κυβέρνησής σας και του ελληνικού λαού, αυτή τη σκοτεινή ώρα. Είναι μια μάχη του πολιτισμού ενάντια στη βαρβαρότητα. Είμαστε στη μεριά του πολιτισμού και πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί απέναντι στη Χαμάς, που είναι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS)» ανέφερε ο κ. Νετανιάχου.
Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «έρχομαι εδώ όχι μόνο ως σύμμαχος, αλλά ως αληθινός φίλος. Αυτό που συνέβη ήταν πραγματικά φρικτό. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε και υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «κάναμε μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ της Χαμάς και του παλαιστινιακού λαού. Θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε και να ελπίζουμε πως ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος. Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας, τη βοήθειά μας».
Συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ (φωτογραφίες)
Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε το πρωί στο Ισραήλ υπό άκρα μυστικότητα. Όπως έχει ανακοινώσει το γραφείο του πρωθυπουργού, ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύει στην επίσκεψή του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος για τον λόγο αυτό δεν θα συμμετάσχει σήμερα στο προγραμματισμένο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο.
Το σημερινό ταξίδι του πρωθυπουργού δεν είχε προαναγγελθεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός αρχικά αναμενόταν να μεταβεί στο Ισραήλ την περασμένη εβδομάδα, αλλά η επίσκεψή του αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε το περασμένο Σάββατο στις εργασίες της Συνόδου του Καΐρου, όπου τόνισε πως «καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση».
«Το μήνυμα-κλειδί που πρέπει να στείλουμε σήμερα είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και θρηνούμε την απώλεια ζωών και το κακό που πλήττει αθώους πολίτες, από τις βιαιότητες στο Ισραήλ και τη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι η θέση της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή σχετικά με το ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας σε συμφωνία όμως με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο και τόνισε πως η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται από τους νόμους που διέπουν τους πολέμους.
naftemporiki.gr