Την επιτακτική ανάγκη να επισπευστούν επιτέλους τα έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας τονίζει ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» και τον Μιχάλη Ψύλο.
Ο κ. Κουρέτας, που συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζει ότι «η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας είναι ένα πολυεπίπεδο και απαιτητικό εγχείρημα. Πρόκειται για ένα σύνολο μέτρων, έργων και παρεμβάσεων με στόχο αφενός μεν την επούλωση των πληγών, αλλά και την υποβοήθηση ενός αναπτυξιακού βηματισμού που τώρα είναι απαραίτητος παρά ποτέ».
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά: «Θα αφοσιωθώ στη μεγάλη υπόθεση της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Θα χρειαστώ τη βοήθεια πολλών γιατί αφορά όλους μας».
Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Θεσσαλίας σημειώνει με έμφαση ότι για την ανασυγκρότηση «πρώτα απ’ όλα, σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη διάσταση, πρέπει να δοθούν γρήγορα και με δίκαιο τρόπο οι αποζημιώσεις προκειμένου οι άνθρωποι να ξαναβρούν τη στέγη τους, τις δουλειές τους, τον βηματισμό τους.
Το άλλο επίπεδο των παρεμβάσεων αφορά τις επιδιορθώσεις και την εκ νέου υλοποίηση των δημόσιων υποδομών που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα, με ασφαλέστερες και αυστηρότερες προδιαγραφές. Κυρίως όμως πρέπει να επισπεύσουμε την υλοποίηση επιτέλους των έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Διαφορετικά, πολύ φοβάμαι ότι όσα χρήματα και αν επενδυθούν στη Θεσσαλία, θα πάνε χαμένα με το ξέσπασμα μιας μελλοντικής θεομηνίας. Όλα αυτά υπακούουν σε έναν χρονοπρογραμματισμό άμεσων, βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων και με χρηματοδοτήσεις τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών πόρων περισσοτέρων Ταμείων και προγραμμάτων».
Σας άκουσα να λέτε ότι από τα 145.000.000 ευρώ που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση προκειμένου να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η Θεσσαλία, διατέθηκαν μόνο 6.000.000 ευρώ για σχετικά έργα! Θα ερευνήσετε γιατί;
«Αυτό είναι ακριβές και προκύπτει από τα στοιχεία. Το έχουμε επισημάνει όλο το προηγούμενο διάστημα, και με ισχυρή τεκμηρίωση εξηγήσαμε στους πολίτες ότι, αντί για πλημμυρικά, υλοποιούνταν έργα ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης. Ωστόσο την περαιτέρω διερεύνηση και άλλων πτυχών αυτής της υπόθεσης έχει αναλάβει η ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία εμείς έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη».
Προτείνατε την ανέγερση νέων κατοικιών στις περιοχές όπου τα σπίτια δεν μπορούν να κατοικηθούν, εντός 6 μηνών, κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε πριν από την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων. Πόσο εφικτό είναι αυτό;
«Όσο εφικτό ήταν και στο παρελθόν, το 2004. Υπάρχει η πεπατημένη. Άλλωστε, υπάρχει μια κατάσταση έκτακτων αναγκών στην οποία ζουν συμπολίτες μας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Δεν πρέπει και δεν μπορεί να αφήσεις αυτούς τους ανθρώπους στον ρυθμό της κλασικής γραφειοκρατίας. Εμείς είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με την κεντρική εξουσία όπου επιβάλλεται και η κυβέρνηση εκτιμούμε ότι ενδιαφέρεται επίσης τουλάχιστον όσο και εμείς για γρήγορες λύσεις. Όταν και όπου χρειαστεί μπορεί να παρέμβει και νομοθετικά εάν απαιτηθεί, ώστε όλα να γίνουν στον πρέποντα χρόνο, με νομιμότητα, ταχύτητα και διαφάνεια».
Κύριε Κουρέτα, η υποψηφιότητά σας υποστηρίχθηκε από ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Καλείτε μάλιστα άξιους ανθρώπους να υπηρετήσουν την Περιφέρεια Θεσσαλίας με το καθαρό τους μητρώο. Πρακτικά τι σημαίνει αυτό;
«Γνωρίζετε ότι δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Η πρότασή μας πράγματι άθροισε κοινωνικά και όχι κομματικά ποσοστά. Η αναφορά μας στο “καθαρό μητρώο” έχει να κάνει με το μοντέλο διοίκησης που σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε, με τα καθ’ όλα άξια στελέχη μας, με τους επιστημονικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της Θεσσαλίας και με στόχο την επίτευξη του μέγιστου γενικού συμφέροντος των πολιτών και όχι αλλότριων συμφερόντων».
Τι έχετε να πείτε στις νέες και τους νέους της Θεσσαλίας, μετά την εκλογή σας;
«Το συγκριτικό πλεονέκτημά της Ελλάδας είναι το υψηλής ειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, οι νέοι επιστήμονες και ερευνητές. Αυτό αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων και την επιτυχή διεκδίκηση ευρωπαϊκών ανταγωνιστικών προγραµµάτων από το ερευνητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό της χώρας. Αυτό το ανθρώπινο δυναμικό καθιστά τη χώρα μας ισότιμο εταίρο στη σύγχρονη παραγωγή γνώσης, µε χώρες που παραδοσιακά έχουν πολύ πιο αναπτυγμένα συστήματα έρευνας και τεχνολογίας. Να λοιπόν πώς πρέπει να πρωτοστατήσει η περιφέρειά μας, συνεργαζόμενη με το πανεπιστήμιο και με τους παραγωγικούς φορείς για να ορίσουμε το μέλλον, με επίκεντρο τη νεολαία μας! Όπως στάθηκα δίπλα στους συμπολίτες μας που χάσανε τα πάντα από την πρώτη στιγμή, έτσι θα συνεχίσω. Όπως εργάστηκα στο πανεπιστήμιο ως καθηγητής και η Σχολή μας διακρίθηκε με το 1ο Βραβείο Ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη, με βραβεύσεις αριστείας και άλλες διακρίσεις, με την ίδια επαγγελματική ευσυνειδησία θα αφοσιωθώ στη μεγάλη υπόθεση της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Θα χρειαστώ τη βοήθεια πολλών γιατί αφορά όλους μας».
Στήριξη αγροτών και μεταποίησης
Τι προτείνετε για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, αλλά και της μεταποίησης;
«Το πρόγραμμά μας στηρίζεται σε επιστημονικές προσεγγίσεις όσον αφορά κρίσιμους τομείς όπως η ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής γεωργίας, η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων και η προώθησή τους στις αγορές. Στοχεύουμε στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας. Σας αναφέρω ένα παράδειγμα προϊόντος μας, που φέρνει στη χώρα περίπου 350 εκατ. από την εξαγωγή του. Επειδή έχουν κλείσει σχεδόν όλα τα νηματουργεία, το βαμβάκι μας εξάγεται ως πρώτη ύλη κυρίως στην Τουρκία, η οποία το μεταποιεί σε νήμα και μας το πουλάει πίσω για 1 δισ. περίπου. Αν μάλιστα προχωρούσε η μεταποίηση στα επόμενα στάδια μεταποίησης, όπως π.χ. παραγωγή υφασμάτων και ενδυμάτων, η αρχική αξία παραγωγής των 350 εκατ. θα εκτοξευόταν στα 3-4 δισ. Έτσι φτάσαμε, τα ρούχα του Ελληνικού Στρατού να ράβονται στα Άδανα της Τουρκίας και η οικονομία μας να στερείται υπεραξίες άνω των 3-4 δισ.
Σε ό,τι αφορά τον τομέα της μεταποίησης και του επιχειρείν, πέρα από τις απορροφήσεις που αφορούν στον επενδυτικό νόμο, προκρίνουμε τη λειτουργία μιας δομής στην οποία θα απευθύνονται οι επιχειρήσεις για εξατομικευμένη υποστήριξη και συμβουλευτική. Η δραστηριοποίησή της αφορά μεταξύ άλλων την ευρύτερη συμβουλευτική, τη διευκόλυνση για πρόσβαση σε διεθνείς αγορές, τη διευκόλυνση για δημιουργία brand name. Και, βέβαια, όταν αναφέρεται κανείς σε θέματα επιχειρηματικότητας, δεν μπορεί να παραβλέψει ότι, παρά τον σχεδιασμό εδώ και δυο περίπου δεκαετίες, το Εμπορευματικό Κέντρο αποτελεί ακόμη ζητούμενο!».
Κ. Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον νέο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δ. Κουρέτα