Με ανησυχία παρακολουθεί η κυβέρνηση τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή, ενώ αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως το επόμενο διάστημα πρέπει να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες. Στην Αθήνα υπάρχει εγρήγορση καθώς δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις για τις εξελίξεις, ενώ αυτό που τονίζεται είναι πως η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή.
Η επίσκεψη
Να σημειωθεί εδώ πως ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης ερωτηθείς χθες για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ απάντησε πως «υπάρχει μια προετοιμασία σε σχέση με την επίσκεψη, θα δούμε αν αυτή τελικά γίνει, θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχικός σχεδιασμός ήταν οι ανακοινώσεις για την επίσκεψη να γίνουν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, ενώ υπήρχαν και σενάρια για επίσκεψη σε άλλη χώρα της ευρύτερης περιοχής.
Διπλωματικός πυρετός
Μετά τις εξελίξεις χθες το βράδυ όλα τα βλέμματα στρέφονται στις διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται και μένει να φανεί και ποιες κινήσεις θα δρομολογηθούν τελικά από την Αθήνα (σήμερα αναμένεται να υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα).
Χθες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι «έχουμε μια στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και ταυτόχρονα έχουμε παραδοσιακές σχέσεις, ως χώρα αλλά και ως κυβέρνηση, με τις αραβικές χώρες» και σημείωσε πως «είναι λογικό να υπάρχει στενή παρακολούθηση για το τι συμβαίνει εκεί, γιατί επηρεάζει πολλά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση επιθυμούμε και επιδιώκουμε να μην υπάρχει γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή».
Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ (το Σάββατο), τον πρόεδρο της Αιγύπτου (την Κυριακή) αλλά και τον Τούρκο πρόεδρο (τη Δευτέρα). Επίσης χθες συμμετείχε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.