Στις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές προσέρχονται σήμερα οι εκλογείς ανά τη χώρα, προκειμένου να αναδείξουν τις νέες δημοτικές και περιφερειακές αρχές.
Η διαδικασία προβλέπει ότι αφού οι εκλογείς προσέλθουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιαστούν στην εφορευτική επιτροπή, τα μέλη της αναγνωρίζουν την ταυτότητά τους και επαληθεύουν την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.
Στη συνέχεια η εφορευτική επιτροπή δίνει σε κάθε εκλογέα έναν φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων για τις δημοτικές εκλογές, καθώς και λευκά ψηφοδέλτια.
Οι εκλογείς εισέρχονται στο παραβάν για την επιλογή του ψηφοδελτίου και επιλέγουν τον συνδυασμό που επιθυμούν, ενώ στη συνέχεια ρίχνουν τον φάκελο στην αντίστοιχη κάλπη. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται ξεχωριστά και για τις περιφερειακές εκλογές.
Όμως πόσους σταυρούς προτίμησης μπορούν να βάλουν οι ψηφοφόροι στο ψηφοδέλτιο για τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές;
Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Σε Δήμους με πληθυσμό μέχρι 10.000 κατοίκους, οι εκλογείς μπορούν να βάλουν μέχρι 3 σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι 4 σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων. Για την εκλογή Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων, οι εκλογείς μπορούν να επιλέξουν μέχρι 2 υποψηφίους, ενώ σε Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό μικρότερο των 200 κατοίκων, όπου εκλέγεται μόνο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, οι εκλογείς έχουν τη δυνατότητα επιλογής ενός μόνο υποψηφίου.
Στις περιφερειακές εκλογές, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός σταυρών προτίμησης κυμαίνεται από 1 έως 4, κατά περίπτωση. Στο ψηφοδέλτιο κάθε συνδυασμού υπάρχει σαφής ένδειξη για τον αριθμό των υποψηφίων που μπορεί να επιλέξει ο εκλογέας.
Τι θα συμβεί αν κάποιος βάλει περισσότερους σταυρούς;
Σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει περισσότερους υποψηφίους από όσους είναι επιτρεπτό, το ψηφοδέλτιο δεν είναι άκυρο και προσμετράται κανονικά στο σύνολο των ψηφοδελτίων που έλαβε ένας συνδυασμός, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.
naftemporiki.gr