Skip to main content

Δημοσκοπήσεις: Χαμηλές πτήσεις για ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκη παρά την πτώση της ΝΔ

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν επωφελείται από την απότομη κυβερνητική πτώση αλλά φαίνεται να κινείται και εκείνος σε καθοδική τροχιά.

Δύο και πλέον μονάδες κάτω από την εκλογική επίδοσή του στις βουλευτικές εκλογές του  του Ιουνίου βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Prorata ενώ ο νέος πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης καταγράφεται μόλις τέταρτος σε δημοτικότητα πολιτικός αρχηγός.

Σύμφωνα με την έρευνα που έδωσε χθες στη δημοσιότητα Prorata (27 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου) η ΝΔ έχει καταγράψει σημαντικές απώλειες επτά μονάδων στους τρεις μήνες της νέας διακυβέρνησής της:  η πρόθεση ψήφου προς της ΝΔ εκτιμάται πλέον στο 34,5% έναντι 40,6% στις εκλογές του Ιουνίου.

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν επωφελείται από την απότομη κυβερνητική πτώση αλλά φαίνεται να κινείται και εκείνος σε καθοδική τροχιά. Πιο συγκεκριμένα, η πρόθεση ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται σήμερα σε 15,5% έναντι 17,8% στις εκλογές του Ιουνίου.

Το ΠΑΣΟΚ εκτιμάται στο 11,5% δηλαδή λίγο κάτω από την επίδοση του στις εκλογές του Ιουνίου (11,8%). Αντίθετα στους κερδισμένους της περιόδου κατατάσσονται το ΚΚΕ με πρόθεση ψήφου 9,5% (7,7% τον Ιούνιο) και η Ελληνική Λύση με 6% (4,4% τον Ιούνιο). Σε πτώση βρίσκονται οι Σπαρτιάτες που υπολογίζονται στο 3,5% (4,7% τον Ιούνιο) καθώς και η Νίκη με 3% (3,7% τον Ιούνιο) και η Πλεύση Ελευθερίας με 2% (3,2% τον Ιούνιο).

Πίσω από Κουτσούμπα, Βελόπουλο

Αρνητική εικόνα εμφανίζει, όμως, και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης υπολείπεται σε δημοτικότητα έναντι όχι μόνο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και αρχηγών μικρότερων κομμάτων.

Ειδικότερα, πρώτος σε δημοτικότητα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 37% και ακολουθεί ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας με 28% και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με 22%. Ο κ. Κασσσελάκης «ισοβαθμεί» στην τέταρτη θέση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, με 17% και ακολουθεί με 13% η Ζωή Κωνσταντοπούλου, με 10% ο Δημήτρης Νατσιός της «Νίκης» και με 5% ο Βασίλης Στίγκας των «Σπαρτιατών».

Ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να μην κερδίζει, όμως, ούτε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αφού θετική γνώμη για αυτόν έχει μόνο το 41% ενώ αρνητική γνώμη έχει το 13%. Από τους υπόλοιπους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 41% αναφέρει ότι δεν έχει «ούτε θετική, ούτε αρνητική» γνώμη για τον κ. Κασσελάκη ενώ το 5% δεν εξέφρασε άποψη.

Προβληματισμό στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προκαλέσει όμως και η διαπίστωση ότι ο κ. Κασσελάκης υπολείπεται κατά πολύ σε δημοτικότητα έναντι άλλων πολιτικών αρχηγών ακόμη και ψηφοφόρους που αυτοτοποθετούνται τόσο στην Αριστερά/Κεντροαριστερά όσο και στο Κέντρο.

Πιο συγκεκριμένα στους εκλογείς του Κέντρου ο κ. Κασσελάκης κατατάσσεται τέταρτος με 19%, πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (39%), τον Δημήτρη Κουτσούμπα (27%) και τον Νίκο Ανδρουλάκη (21%).

Στους εκλογείς της Αριστεράς/Κεντροαριστεράς ο κ. Κασσελάκης κατατάσσεται δεύτερος με 21% αλλά με τεράστια διαφορά από τον Δημήτρη Κουτσούμπα που συγκεντρώνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 39%. Επίσης, μεταξύ των ψηφοφόρων της Δεξιάς/Κεντροδεξιάς ο κ. Κασσελάκης κατατάσσεται τελευταίος σε δημοφιλία από τους οκτώ κοινοβουλευτικούς αρχηγούς «ισοβαθμώντας» με 10% με τον Βασίλη Στίγκα των «Σπαρτιατών».