Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Συγκεκριμένα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ρωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;».
Όπως επισημαίνει, τα τελευταία χρόνια το κόστος στέγασης αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς, καθιστώντας αδύνατη την εξεύρεση αξιοπρεπούς κατοικίας για νέους, φοιτητές και οικογένειες. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία στεγαστική κρίση, την οποία η κυβέρνηση αρχικά έκανε ότι δεν έβλεπε και στη συνέχεια προσπάθησε να την αντιμετωπίσει με ημίμετρα και αναποτελεσματικές πολιτικές.
Τα ενοίκια αυξάνονται συνεχώς, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους πολίτες, που έχουν να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό της “αισχροκέρδειας”, όπως και εσείς τον χαρακτηρίσατε» αναφέρει και παρατηρεί πως με βάση τα στοιχεία του δείκτη τιμών SPI, πανελλαδικά, η μεταβολή της μέσης ζητούμενης τιμής το δεύτερο τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ανήλθε στο +7,1%. Όπως συμπληρώνει, η ανεξέλεγκτη άνοδος των ενοικίων διαπιστώνεται και από την τριμηνιαία μεταβολή, καθώς, σε επίπεδο χώρας, η μέση ζητούμενη τιμή το δεύτερο τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκε 2,9% υψηλότερα συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Το πρόβλημα, κατά τον κ. Ανδρουλάκη, είναι ακόμα μεγαλύτερο όσον αφορά τη φοιτητική στέγη. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι το 2023 η ετήσια αύξηση στα ενοίκια ξεπερνά στην Αθήνα το 23,7%, τη Θεσσαλονίκη το 22,7%, την Πάτρα το 27,47% και το Ηράκλειο Κρήτης το 16,53%. Η αύξηση των ενοικίων σε αυτές τις περιοχές αγγίζει μέχρι και το 80% από το 2014 μέχρι σήμερα.
«Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι, οι φοιτητές και οι οικογένειες, μέχρι τώρα, έχετε αρνηθεί να πάρετε μέτρα που θα βοηθήσουν τους πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αξιοπρεπή και προσιτή προς ενοικίαση κατοικία. Η αδιαφορία της κυβέρνησης καταγράφηκε με τον πιο επίσημο τρόπο στο Εθνικό Σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπου η μόνη παρέμβαση που προβλεπόταν ήταν η ανακαίνιση 70 κοινωνικών κατοικιών στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη ενώ η Πορτογαλία είχε εντάξει την κατασκευή ή ανακατασκευή 26.000 κατοικιών, η Ισπανία 20.000 και η Ιταλία 10.000 που θα διατεθούν προς ενοικίαση με χαμηλό αντίτιμο και κοινωνικά κριτήρια.
Τον Μάρτιο του 2022, σε μία τοποθέτησή σας, είχατε δηλώσει χαρακτηριστικά: “Η θετική πλευρά μιας αγοράς ακινήτων η οποία αναπτύσσεται είναι ότι ανεβαίνουν τα ενοίκια. Και αν μεν έχεις δικό σου σπίτι, έχει καλώς. Και εκεί βοήθησε η γονική παροχή, σε πείσμα της κριτικής που ακούσαμε. Μεταβιβάστηκαν περιουσίες από την προηγούμενη γενιά στη νέα γενιά. Άρα και μεγαλύτερο κίνητρο, ενδεχομένως, να επενδύσεις σε ένα διαμέρισμα που μπορεί να κληρονομήσεις, να το αναβαθμίσεις”.
Ακόμα και όλα τα μέτρα που έχετε πάρει, χάρη στην πίεση που ασκήσαμε και τις δημόσιες παρεμβάσεις μας, όπως είναι το πρόγραμμα “Σπίτι μου” ή το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους”, αφορούν την ιδιοκατοίκηση -και μάλιστα με κριτήρια και διαδικασίες τραπεζικού δανεισμού- και δεν βοηθούν τους νέους που δεν έχουν το δικό τους σπίτι ή την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν ένα σπίτι.
Την ίδια στιγμή, ειδικότερα το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους”, ενώ χρηματοδοτεί με δημόσιους πόρους την ανακαίνιση κενών κατοικιών, που σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε ξεπερνούν τις 700.000 σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το ύψος του ενοικίου που θα ζητηθεί στη συνέχεια. Με αυτό τον τρόπο, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να ανακαινίζουν τα διαμερίσματά τους χρηματοδοτούμενοι από το κράτος, και μετά να τα ενοικιάζουν σε όποια τιμή θέλουν, αποκομίζοντας την υπεραξία αυτή χωρίς να δίνουν κάτι πίσω στο κοινωνικό σύνολο» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Με αυτό το σκεπτικό, ρωτά τον πρωθυπουργό:
«1) Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση και ιδίως την αδυναμία εξεύρεσης στέγης σε νέα ζευγάρια, εργαζόμενους και φοιτητές; Ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναλάβετε;
2) Σκοπεύετε να υιοθετήσετε μέρος έστω των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την ανάπτυξη και εφαρμογή προγράμματος κοινωνικής κατοικίας, με κατασκευή νέων κατοικιών και ανακαίνιση παλαιότερων, ώστε στη συνέχεια να διατεθούν προς εκμίσθωση αντί χαμηλού μισθώματος, σε νέα ζευγάρια, εργαζόμενους και φοιτητές, κατά το προηγούμενο άλλων κρατών – μελών της ΕΕ (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία κ.α.) και να ανακατευθύνετε πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης;».