Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, μετά την κατά πλειοψηφία ψήφισή του από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων.
Στην Επιτροπή, υπέρ του νομοσχεδίου επί της Αρχής του τάχθηκε η ΝΔ. . Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας επέμειναν στην καταψήφισή του, επί της Αρχής ενώ δήλωσαν πως θα ψηφίσουν ορισμένες θετικές διατάξεις. Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί συνολικά επί του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια.
Το νομοσχέδιο, για το οποίο αντιδρούν τα σωματεία εργαζομένων προχωρώντας σε απεργιακές κινητοποιήσεις, αναμένεται να ψηφιστεί αργά το βράδυ σήμερα ή το αργότερο αύριο. Στη συζήτηση αναμένεται το θερμόμετρο να δείξει «κόκκινο» καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης απορρίπτουν το νομοσχέδιο, με αναφορές ότι «επιστρέφει την εργασία στον Μεσαίωνα».
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την 6ήμερη εργασία, καταργεί το 40ωρο, και ποινικοποιεί την παρεμπόδιση «με οποιοδήποτε τρόπο» όλων όσοι θέλουν να εργαστούν κατά τη διάρκεια απεργίας. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, το νομοσχέδιο θέλει να βάλει τάξη στο εργασιακό και να «χτυπήσει» τη μαύρη και αδήλωτη εργασία.
Στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο: Απασχόληση έως 13 ώρες ημερησίως
Στο σχέδιο νόμου, επίσης, έχει κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση η υπουργική τροπολογία για το ξεπάγωμα των τριετιών καθώς και της χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας σε πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές. Την απαλλαγή από τη συμμετοχή για τη χορήγηση φαρμάκων και την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων και ηλεκτρονικών γνωματεύσεων για παροχές του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας των πληγέντων από την κακοκαιρία «Daniel».
Παράλληλα έχουν κατατεθεί δύο βουλευτικές τροπολογίες. Η πρώτη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με θέμα τον «προσδιορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους και την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, συνυπολογισμός τριετιών».
Η δεύτερη ,του ΚΚΕ , έχει ως θέμα την «Αναδρομική αναγνώριση της προσαύξησης του μισθού και του ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας. Αναδρομική κατάργησης της Π.Υ.Σ 6/28.2.2012, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 4046/2012 και κάθε διάταξης που πάγωσε την προσαύξηση μισθού και ημερομισθίου λόγω προϋπηρεσίας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ