Skip to main content

Κουντουρά: Να τοποθετηθεί η Κομισιόν ια τις σοβαρές παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στους ελληνικούς σιδηροδρόμους

George Vitsaras / SOOC

Καλεί την Κομισιόν να δώσει η ίδια στη δημοσιότητα το πόρισμα για το δυστύχημα των Τεμπών, «διότι είναι δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν τους λόγους που οδήγησαν στην τραγωδία αυτή».

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN), Έλενα Κουντουρά ζήτησε να τοποθετηθεί η Κομισιόν «για τις σοβαρές παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, όπως αποκαλύπτει το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων της ΕΕ (ERA)», το οποίο συντάχθηκε μετά το δυστύχημα των Τεμπών.

Η κ. Κουντουρά, με τη νέα ερώτηση που κατέθεσε, ζητεί ειδικότερα από την Κομισιόν να απαντήσει «εάν εφαρμόστηκε ορθά η ευρωπαϊκή Οδηγία του 2016 για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία τον Οκτώβριο του 2019, καθώς και να απαντήσει για το τί έκανε η ίδια η Κομισιόν για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ασφάλεια των σιδηροδρόμων».

Επίσης καλεί την Κομισιόν να δώσει η ίδια στη δημοσιότητα το πόρισμα για το δυστύχημα των Τεμπών, «διότι είναι δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν τους λόγους που οδήγησαν στην τραγωδία αυτή».

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, σύμφωνα με ανακοίνωσή που εξέδωσε, έχει αναδείξει συστηματικά το ζήτημα της πλήρους διερεύνησης των ευθυνών του δυστυχήματος των Τεμπών στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Έχει ήδη καταθέσει σχετική ερώτηση στην Κομισιόν αμέσως μετά το δυστύχημα και έχει ζητήσει απαντήσεις από την αρμόδια Επίτροπο Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν, στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της Επιτροπής TRAN, ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, χωρίς να έχει λάβει απάντηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ