Skip to main content

Το απόγευμα η συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν: Τι επιδιώκει η Αθήνα

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Στη Νέα Υόρκη το διπλωματικό ενδιαφέρον.

Σήμερα το απόγευμα, στις 18:00 ώρα Ελλάδας, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πρόκειται για την δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών σε μικρό χρονικό διάστημα. Τελευταία φορά συναντήθηκαν τον Ιούλιο στο Βίλνιους.

Η προετοιμασία της ημερήσιας διάταξης της συνάντησης βρέθηκε μάλιστα χθες στο επίκεντρο της συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση αναμένεται να αποτελέσει το έναυσμα για μία διαδικασία επαφών, κατά τις οποίες θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών. Σε αυτό τον διάλογο η Ελλάδα έχει ορισμένες «κόκκινες γραμμές», δηλαδή ότι δεν μπαίνει σε καμία συζήτηση για την εδαφική ακεραιότητα και εδαφική κυριαρχία.

Πώς βλέπει η Αθήνα τη συνάντηση

Στη συνάντηση η Αθήνα αναμένει να επιβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κατ’ επέκταση η προοπτική συνέχειας και συνέπειας στην κατεύθυνση της βελτίωσής τους.

Όπως τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της πρώτης, που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την επανεκλογή τους τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ενώ λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην ‘Αγκυρα.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση είχε οριστεί ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί στο Βίλνιους:

  1. πολιτικός διάλογος,
  2. μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, και
  3. θετική ατζέντα, σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση.

Επιπλέον, τα ίδια πρόσωπα προϊδεάζουν ότι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, που, όπως συμφωνήθηκε κατά την τελευταία συνάντησή τους επί Λιθουανικού εδάφους, θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη πριν από το τέλος του έτους.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και στην τακτική επαφή που έχουν πλέον οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.

Όπως το θέτουν τα ίδια πρόσωπα το «να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, να μπορούμε να δεχόμαστε ότι τα ζητήματά μας θα μπορούν να επιλύονται μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούμε τα πράγματα στα άκρα και να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν με υπαιτιότητα της Τουρκίας» αποτελεί πάγια επιδίωξη της Αθήνας.

Κυβερνητικές πηγές επαναβεβαιώνουν σε κάθε περίπτωση πως ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας, είναι ζητήματα τα οποία δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την ελληνική πλευρά, είναι εκτός της συζήτησης την οποία κάνουμε με την Τουρκία.

Ερντογάν: Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος

Το μεγάλο αγκάθι σε όλη αυτή τη διαδικασία φαίνεται πως είναι το Κυπριακό. Ήδη χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, με την ελληνική κυβέρνηση να απαντά άμεσα.

Όπως είπε ο Ερντογάν, η Ανατολική Μεσόγειος θα γίνει «μια κυρίαρχη περιοχή ειρήνης και σταθερότητας μόνο αν τα δικαιώματα και το δίκαιο όλων των μερών γίνουν σεβαστά». Γι’ αυτό, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και να αναπτύξει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με αυτήν».

Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε εκδήλωση ελληνοαμερικανικών εκδηλώσεων στη Νέα Υόρκη τόνισε για το Κυπριακό:

«Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι κορυφαία μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινωνική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης».

Διαβάστε ακόμα:

Το οθωμανικό «Σπίτι της Τουρκίας»