«Εχουμε δεκαετίες φιλίας με την Ελλάδα. Δεν είμαστε εχθροί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μία ημέρα πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και η αγορά των αμερικανικών F-16 βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος χθες το βράδυ στο κρατικό αμερικανικό δίκτυο PBS.
Σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με τον σκεπτικισμό που εκδηλώνεται στο αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με την πώληση των F-16, ο οποίος εκφράζεται ηχηρά από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Ερντογάν απάντησε:
«Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν γνωρίζει πολύ την Τουρκία. Και δεν φαίνεται να γνωρίζει ούτε τον Tαγίπ Ερντογάν. Έχουμε δεκαετίες φιλίας με την Ελλάδα. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα. Φαίνεται ότι ο Μενέντεζ έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση στην Τουρκία και προσπαθεί να μας παρασύρει σε ορισμένες συζητήσεις της επιλογής του, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν».
Σχολιάζοντας αν συνδέεται η πώληση των πολεμικών μαχητικών με τη στήριξη της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν υποστήριξε πως θεωρεί πως δεν πρέπει να συνδέονται τα δύο θέματα.
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, στην ίδια συνέντευξη υπήρξε μια ερώτηση για τον Κούρδο ηγέτη Σελαχατίν Ντεμίρτας που προκάλεσε τον εκνευρισμό του Τούρκου προέδρου. «Ο Σελαχατίν Ντεμίρτας είναι ένας τρομοκράτης, είναι υπεύθυνος για τον θάνατο 200 ανθρώπων», δήλωσε ο Ερντογάν. Ωστόσο, όταν η δημοσιογράφος παρενέβη σημειώνοντας ότι «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαφωνεί με αυτή τη θέση», ο Τούρκος πρόεδρος της απάντησε πως πρέπει να τον σέβεται. «Πρέπει να με σέβεσαι. Δεν έχεις δικαίωμα να με διακόπτεις. Πρέπει να σεβαστείς και την απόφαση του δικαστηρίου».
«Παράθυρο» ευκαιρίας για την αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας- ΕΕ
Παράλληλα, μιλώντας κατά την διάρκεια της 13ης Ετήσιας Συνόδου Κορυφής της Concordia, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέροντας ότι βλέπουμε να ανοίγει ένας δρόμος διαλόγου μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών.
Διαβάστε ακόμα: