Η πορεία των έργων αποκατάστασης στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές βρέθηκε στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, από τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 12.000 αυτοψίες και έλεγχοι -απογραφικοί καθώς και επανέλεγχοι κτιρίων- σε 165 κοινότητες που έχουν πληγεί.
Ως προς την πλατφόρμα πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 16.000 οριστικοποιημένες και 5.000 προσωρινές αιτήσεις. Κατά την τηλεδιάσκεψη σημειώθηκε ότι ήδη από την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταβολή κρατικής αρωγής για την αντικατάσταση της οικοσκευής και την κάλυψη των πρώτων βιοτικών αναγκών των πληγέντων. Ειδικότερα, καταβλήθηκαν 25,6 εκατ. ευρώ σε 4.470 φυσικά πρόσωπα που αντιστοιχούν σε 4.377 νοικοκυριά.
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε επιπλέον για την πορεία συλλογής και διαχείρισης των νεκρών ζώων, για τα ζητήματα Δημόσιας Υγείας και ειδικά των απολυμάνσεων, καθώς και για ζητήματα σχετικά με την υδροδότηση και την πορεία των έργων αποκατάστασης των οδικών συνδέσεων.
«Μάχη» με τη λάσπη και τα κουνούπια
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες από τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, ώστε να γίνουν κατοικήσιμα τα σπίτια τους και να επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Οι προσπάθειες εστιάζονται στην απομάκρυνση της λάσπης, αλλά και της έντονης δυσοσμίας, της μούχλας, και της καταπολέμησης των κουνουπιών, για τα οποία οι κάτοικοι ζητούν άμεσα να υπάρξουν ψεκασμοί. Τον δικό τους αγώνα δίνουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες για αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αποκατάσταση της κανονικότητας και της γρήγορης πρόσβασης στα Στουρναραίικα του Δήμου Πύλης της Π.Ε. Τρικάλων, με την τοποθέτηση γέφυρας τύπου Μπέλεϊ, όπου οι εργασίες ξεκίνησαν χθες. Εντός της εβδομάδας αποκαθίσταται η πρόσβαση στο παραπάνω χωριό, αλλά και στα υπόλοιπα χωριά από τον κεντρικό οδικό άξονα, μετά τις καταστροφές που έχειπροκαλέσει η πρόσφατη θεομηνία.
Πρωτεύοντα ρόλο στην φροντίδα των πληγέντων έχει και η σίτιση των πλημμυροπαθών. Έως 2.800 μερίδες φαγητού καθημερινά προσφέρονται από τον Δήμο Τρικκαίων στους πλημμυροπαθείς, όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική αρχή (μεσημεριανό και βραδινό) σε όσους/ες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, αλλά και όσους/ες διαμένουν σε χωριά και δεν έχουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν.
Το φαγητό ετοιμάζεται από το Κοινωνικό Εστιατόριο του Δήμου Τρικκαίων, από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Τρικκαίων, από τη ΣΜΥ και από ιδιώτες, μέσω της σχετικής διαδικασίας.
Προσπάθειες καθαρισμού στη Λάρισα
Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις για τον καθαρισμό από την μεγάλη ποσότητα λάσπης που έχει απλωθεί στις συνοικίες της πόλης της Λάρισας, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η επιχείρηση στήριξης με είδη πρώτης ανάγκης σε τρόφιμα και νερά στους πλημμυροπαθείς.
Οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων συνοικιών της πόλης, αλλά και της επαρχίας συνεχίζουν να καθαρίζουν τα σπίτια τους με την βοήθεια εθελοντικών οργανώσεων, ενώ συνεχίζεται ακόμα η άντληση των υδάτων σε πολλά σπίτια που το νερό δεν υποχωρεί, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα.
Σε αναζήτηση στέγης βρίσκονται και κάτοικοι της επαρχίας και των χωριών προς την πόλη, καθώς τα σπίτια τους είναι πλημμυρισμένα και η λάσπη έχει καλύψει μεγάλο μέρος των οικισμών.
Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η δημόσια υγεία, με τις αρχές να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Έχει ξεκινήσει από το Σάββατο ο εμβολιασμός όσων επιθυμούν με το αντιτετανικό εμβόλιο.
Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι απαντλήσεις στις εργατικές πολυκατοικίες της Λάρισας, με τους κατοίκους να ανησυχούν για την στατικότητα των σπιτιών.
Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν κάτοικοι στην επαρχία του νομού, λόγω της μεγάλης φθοράς των σπιτιών τους από την καταστροφική πλημμύρα.
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ