Skip to main content

Κυριάκος Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: Η Χάγη είναι ακόμη μακριά – Δεν συζητάμε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας

(Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

«Και να μην μπορέσουμε να συμφωνήσουμε αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε μονίμως στα ‘κόκκινα’ και στην ένταση»

Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά εν όψει και της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Ερωτηθείς σχετικά, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην 87η ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός της αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία, μέσω των συνομιλιών των υπουργών, και των ΜΟΕ, και της προώθησης μιας θετικής ατζέντας σε πολλά επίπεδα.

«Η Ελλάδα δεν άλλαξε στρατηγική απέναντι στην Τουρκία, αλλά η βούληση μου ήταν να συνομιλούμε με την Τουρκία και τα ζητήματα μας να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο, και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούνται τα πράγματα στα άκρα» επισήμανε.

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι ζητήματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ούτε ζητήματα που αφορούν τα νησιά τού ανατολικού Αιγαίου, και ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να τα συζητήσει με την Τουρκία. «Η Τουρκία έχει συμφέρον να προσεγγίσει τη Δύση, και γνωρίζει ότι η προσέγγιση με την Ευρώπη περνά μέσα από τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Κι αυτό είναι ένα όπλο που έχουμε στα χέρια μας για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Να μην περιμένουμε όμως να λυθούν από τη μια στιγμή στην άλλη θέματα που έρχονται από το παρελθόν, αλλά να συμφωνούμε ότι όταν διαφωνούμε τα πράγματα δεν πρέπει να οδηγούνται σε ακραία ρητορική» σημείωσε.

Αναφορικά με το αν υπάρχει προοπτική υποχωρήσεων για χάρη των διαπραγματεύσεων, και σε ποια ζητήματα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως σε καμία διαπραγμάτευση καμία πλευρά δεν μπορεί να πετύχει το 100% των απαιτήσεών της. «Ο όρος “υποχωρήσεις” δεν είναι δόκιμος» είπε, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να αντικατασταθεί από τον όρο «μετακινήσεις». Ξεκαθάρισε πάντως ότι τα ζητήματα που συζητά με την Τουρκία «δεν είναι άλλα από την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συζητήσουμε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, για το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, και από τα δικαιώματα που απορρέουν από την άσκηση της κυριαρχίας στα νησιά».

Υπογράμμισε ακόμη ότι επί 40 χρόνια συζητάμε με την Τουρκία για το ζήτημα αυτό, και ο ίδιος ξέρει ότι οι πολιτικές δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά – όπως είπε – «και να μην μπορέσουμε να συμφωνήσουμε αυτό δεν μας υποχρεώνει να είμαστε μονίμως στα ‘κόκκινα’ και στην ένταση που βιώσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια».