«Βροχή» ερωτήσεων για το τι έφτιαξε για την πρωτοφανή καταστροφή στη Θεσσαλία δέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση.
«Το καιρικό φαινόμενο που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν πρωτοφανές και έξω από τα δεδομένα και τα μοντέλα που κρίνουν με γνώμονα αντίστοιχα περιστατικά. Ήταν ένα καιρικό φαινόμενο πολύ πιο έντονο από τον Ιανό» είπε, σημειώνοντας πως «οι μετεωρολόγοι προέβλεψαν την ένταση του φαινομένου, κανείς όμως δεν ήταν σε θέση να προβλέψει ακριβώς αυτό που συνέβη».
«Ψέμα ότι ο στρατός άργησε να παρέμβει»
Σχετικά με το πρωτόκολλο που ακολουθείται για την ενεργοποίηση του 112 είπε ότι είναι διαφορετικό στις πλημμύρες σε σχέση με αυτό που εφαρμόζεται στις πυρκαγιές.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ψέμα» τον ισχυρισμό «ότι ο στρατός άργησε να παρέμβει» επισημαίνοντας πως τα ελικόπτερα πέταξαν αμέσως μόλις ήταν ασφαλές να γίνει αυτό.
Επιπλέον – όπως είπε – «εκκενώθηκαν όσοι ήθελαν να εκκενωθούν» και «δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή επειδή δεν προφτάσαμε να φτάσουμε». «Σώσαμε πάρα πολλές ζωές γιατί μετά το φαινόμενο δράσαμε συντονισμένα και με αυτοθυσία» δήλωσε.
Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα είπε ότι η παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας περνά μέσα από τη διαχείριση των υδάτων της. «Είμαι αποφασισμένος να λύσω αυτό το θέμα» τόνισε προσθέτοντας πως σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται η απόφασή του για την ίδρυση του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. Όπως παρατήρησε, τα προβλήματα έρχονται από το βαθύ παρελθόν και αφορούν τόσο την λειψυδρία και όσο και τις πλημμύρες που παρατηρούνται. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι έχει ήδη ζητηθεί βοήθεια από την Ολλανδία, η οποία έχει εκτενή τεχνογνωσία για αντιπλημμυρικά έργα, καλλιέργειες, προστασία οικισμών κλπ. Σημείωσε ακόμη ότι – υπό το φως των φαινομένων – ορισμένοι οικισμοί καθίστανται ευάλωτοι και σε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία θα εξεταστούν εναλλακτικές δυνατότητες για αυτούς. Είναι επιβεβλημένο να αναδειχθεί το ζήτημα αυτό σε εθνικό επίπεδο, τόνισε και συμπλήρωσε ότι για αυτό θα επιδιώξει ο υπό σύσταση Οργανισμός να έχει διακομματική συναίνεση ως προς την ηγεσία του.
Μεταφορά της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πολιτική Προστασία
Εστιάζοντας στο τι πρέπει να κάνουμε καλύτερα για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Δεν αισθάνομαι ότι στην Πολιτική Προστασία έχουμε εντάξει όλα τα μετεωρολογικά δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας. Μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες θα είναι και η μεταφορά στην Πολιτική Προστασία και της ΕΜΥ και του Εθνικού Αστεροσκοπείου ώστε κάτω από έναν φορέα να βρίσκεται το επιστημονικό προσωπικό της χώρας».
Είπε ακόμη ότι χρειαζόμαστε πιο πολλά αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα για την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και καλύτερη εκπαίδευση προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «Αιγίς» είπε ότι η δική του απαίτηση είναι το πρόγραμμα να τρέξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. «Πολλές από τις δράσεις του ‘Αιγίς’ θα έχουν δρομολογηθεί στην επόμενη αντιπυρική περίοδο και θα είμαστε πιο έτοιμοι από ό,τι ήμασταν φέτος» διαβεβαίωσε.
«Ναι, λειτούργησε το επιτελικό κράτος»
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως «στη συμφορά που μας βρήκε, ναι λειτούργησε το επιτελικό κράτος. Έγινε άμεσα ένα κέντρο συντονισμού, που ο καθένας ασχολήθηκε με άλλη αρμοδιότητα: άλλος με τα νεκρά ζώα, άλλος με τις υποδομές».
«Το επιτελικό κράτος είναι ένας τρόπος προσέγγισης και συντονισμού της κεντρικής κυβέρνησης, εκεί που απαιτείται διαλειτουργικότητα και συγκεκριμένης στοχοθεσίας και λογοδοσίας. Είναι ένας τρόπος διοίκησης… Είχαμε ένα ακραίο φαινόμενο, μία συμφορά. Πώς φταίει για αυτό το επιτελικό κράτος; Πιστεύω ότι ο συντονισμός του επιτελικού κράτους λειτούργησε, ώστε να μην κάνει ο καθένας ό,τι νομίζει. Ποια είναι η εναλλακτική δηλαδή; Να μην υπάρχει ένας μηχανισμός κεντρικού συντονισμού;» συνέχισε και πρόσθεσε πως «δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να στοχοποιηθεί η κυβέρνηση. Αλλά να είναι κριτική βάσιμη».
«Δεν έχουμε κάνει ακόμη την πρόοδο που θα θέλαμε, αλλά μην πετροβολούμε έναν τρόπο λειτουργίας της κεντρικής κυβέρνησης, που εγώ θα εξακολουθώ να υποστηρίζω, γιατί δεν βλέπω άλλη εναλλακτική» σημείωσε.
naftemporiki.gr