Σε μια σειρά κινήσεων που δρομολογούνται με στόχο έναν «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός. Στόχος ήταν να σταλεί μήνυμα επανεκκίνησης μετά από μία περιόδο πολλαπλών προκλήσεων για το κυβερνών κόμμα.
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο τρίπτυχο «οικονομία – μεταρρυθμίσεις – καθημερινότητα» και μίλησε για μία μάχη με τις «παθογένειες του χθες». Χαρακτηριστικά σημείωσε πως «έχω εντολή μεταρρυθμίσεων κι αυτές θα κάνω», θέλοντας να δείξει πως, παρά το δύσκολο ξεκίνημα της νέας τετραετίας, οι προεκλογικές υποσχέσεις θα υλοποιηθούν.
Η χθεσινή ομιλία στη ΔΕΘ ήταν προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά τη μάχη στα πύρινα μέτωπα το καλοκαίρι και τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η ομιλία «δεν περιλαμβάνει πομπώδεις νέες παροχές», αλλά εστιάζει στις «μεγάλες πολιτικές επιλογές». Το οικονομικό πακέτο – που περιλαμβάνει και το ξεπάγωμα των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα το 2024 – είναι κοστολογημένο, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει πως «δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, που αποτελεί το θεμέλιο της προόδου μας».
Ένα σημαντικό κομμάτι της ομιλίας στη ΔΕΘ ήταν εστιασμένο στην κλιματική κρίση και στην ανάγκη αλλαγών στην πολιτική προστασία, ενώ ξεδιπλώθηκαν συγκεκριμένα μέτρα. Αυτό που τονίστηκε είναι πως θα στηριχτούν οι πληγείσες περιοχές και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως «ό,τι χάσαμε, πολιτεία και πολίτες, θα το ξαναχτίσουμε μαζί. Αλλά θα το ξαναχτίσουμε καλύτερα και χωρίς τα λάθη του παρελθόντος». Παράλληλα, έκανε λόγο για «μικρόψυχους που θέλησαν να μετατρέψουν μία θεομηνία σε αντιπολιτευτική κραυγή» και για διάφορους αυτόκλητους «πυροσβέστες του καναπέ», «πατριώτες του πληκτρολογίου» και «μεταρρυθμιστές της φακής».
Από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός τόνισε πως «χρειάστηκε να αναμετρηθώ με πολλές κρίσεις» για να προσθέσει πως «ποτέ δεν κρύφτηκα, ποτέ δεν διεκδίκησα το αλάθητο, αλλά και ποτέ δεν υποχώρησα στα εμπόδια, όσο ανυπέρβλητα και αν φαίνονταν». Επιπλέον, υπογράμμισε πως το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών αποτελεί εντολή για δουλειά και δεν είναι διαβατήριο εφησυχασμού, ούτε άλλοθι αλαζονείας.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως οι πολιτικοί συσχετισμοί και η κομματική γεωγραφία καθιστούν τη Νέα Δημοκρατία «αποκλειστικό αντίπαλο όλων των συσσωρευμένων προβλημάτων». Για να επισημάνει πως η κριτική είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να γίνεται καλοπροαίρετα και να είναι τεκμηριωμένη.
Οι επόμενες κινήσεις
«Η μεταρρύθμιση και η νομιμότητα παντού είναι η νέα συμφωνία αλήθειας που πρέπει να υπογράψουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός, εστιάζοντας σε μια σειρά αλλαγών που δρομολογούνται σε κρίσιμους τομείς. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:
– Στην υγεία (π.χ. πρόσληψη 10.000 νέων υγειονομικών, «νέο ΕΚΑΒ», επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων).
– Στη δημόσια ασφάλεια (αποδέσμευση 2.500 αστυνομικών από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων κ.α.).
– Στη δικαιοσύνη (καθιέρωση της μίας και μόνης αναβολής στις δίκες, ψηφιοποίηση των διαδικασιών, ώστε να προσεγγίσουμε έως το 2027 τους χρόνους αποφάσεων στην Ευρώπη). Επίσης, δρομολογούνται στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα (παραβάτες αδικημάτων που θεωρούνται μικρά αλλά κοστίζουν ζωές και περιουσίες μπορούν να φυλακίζονται και με την πρωτόδικη απόφαση)
– Στα μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ.τα πρώτα 250 λεωφορεία φτάνουν την άνοιξη).
Παράλληλα, μια σειρά νομοσχεδίων θα πάρουν το επόμενο διάστημα το δρόμο για τη Βουλή και ενδεικτικά αναφέρεται πως την Πέμπτη θα συζητηθεί το εργασιακό στην Ολομέλεια.