Skip to main content

Ώρα της αλήθειας για τον ΣΥΡΙΖΑ και τις… δημοσκοπήσεις

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Οι δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα προβλέπουν ότι η μάχη για την προεδρία θα δοθεί μεταξύ της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη, με νικητή του α' γύρου τον 35χρονος ομογενή από τις ΗΠΑ.

H ώρα της αλήθειας για τους πέντε διεκδικητές της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη φτάνει αύριο με τη διεξαγωγή εκλογών για την ανάδειξη του προσώπου που θα αντικαταστήσει τον Αλέξη Τσίπρα μετά από 15 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος.

Οι δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα προβλέπουν ότι η μάχη για την προεδρία θα δοθεί μεταξύ της Έφης Αχτσιόγλου και του Στέφανου Κασσελάκη. Ταυτόχρονα, όμως, εκτιμούν ότι νικητής του α’ γύρου θα είναι ο 35χρονος ομογενής από τις ΗΠΑ.

Real Poll και Metron Analysis: Προβάδισμα Κασσελάκη 8%

Ειδικότερα η δημοσκόπηση της Real Poll που διενεργήθηκε σε 1.672 άτομα τα οποία εκδήλωσαν πρόθεση συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά την εκλογική επιρροή του κ. Κασσελάκη στο 42,2% και της Έφης Αχτσιόγλου στο 34,1% ενώ ακολουθούν με 9,4% ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με 9,2% ο Νίκος Παππάς και με 0,9% ο Στέφανος Τζουμάκας.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζει και η έρευνα της Metron Analysis η οποία διενεργήθηκε σε γενικό δείγμα 1.001 ατόμων αλλά οι εκτιμήσεις της βασίζονται σε επιμέρους δείγματα 134 (ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ) και 164 ατόμων (όσοι δηλώνουν ότι θα μετέχουν στις εκλογές). Ειδικότερα, η εταιρεία εκτιμά ότι ανάμεσα σε όσους δηλώνουν πως προτίθενται να πάνε στις κάλπες (σίγουρα ή πιθανώς) ο κ. Κασσελάκης έχει εκλογική επιρροή 39% και η κυρία Αχτσιόγλου 31%. Ακολουθούν με 13% ο κ. Τσακαλώτος, και οι Νίκος Παππάς και Στέφανος Τζουμάκας με 3% αμφότεροι.

Υπεροχή Αχτσιόγλου στην παράσταση νίκης

Και οι δύο δημοσκοπήσεις καταγράφουν όμως σαφή υπεροχή της Έφης Αχτσιόγλου στην παράσταση νίκης, μια μέτρηση η οποία στην Ελλάδα προβλέπει σχεδόν αλάνθαστα τον τελικό νικητή. Πιο συγκεκριμένα η έρευνα της Real Poll εκτιμά ότι το 51,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι νικήτρια των εκλογών για την προεδρία θα είναι η κυρία Αχτσιόγλου ενώ το ίδιο πιστεύει για τον κ. Κασσελάκη το 32,9%. Ακολουθεί ο Νίκος Παππάς με 4,5%, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 3% και ο Στέφανος Τζουμάκας με 0,3%.

Σε ανάλογο πνεύμα η Metron Analysis εκτιμά την υπεροχή παράστασης νίκης της κυρίας Αχτσιόγλου στο 19% (49% έναντι 30%) ανάμεσα στο σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Υπεροχή αλλά μικρότερου εύρους έχει η παράσταση νίκης της κυρίας Αχτσιόγλου και σε όσους απάντησαν ότι σίγουρα ή πιθανώς θα πάνε να ψηφίσουν (37% έναντι 33%).

Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία περίοδο οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν καταγράψει ένα αρνητικό σερί άστοχων προβλέψεων. Ειδικότερα, στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου υποεκτίμησαν την εκλογική δύναμη της ΝΔ και υπερεκτίμησαν σημαντικά εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, αστόχησαν στις προβλέψεις τους και για τα μικρότερα κόμματα (Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25) που διεκδικούσαν την είσοδό τους στη Βουλή.

Ακόμη μεγαλύτερες αστοχίες είχαν σημειωθεί όμως στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ τον Δεκέμβριο του 2021. Τότε αρκετές εταιρείες έβλεπαν προβάδισμα και «ρεύμα» υπέρ του Ανδρέα Λοβέρδου ο οποίος όμως ήρθε τρίτος και αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο ενώ στη συνέχεια δεν κατόρθωσε να εκλεγεί καν βουλευτής. Μένει λοιπόν να αποδειχθεί σε λίγες ώρες αν οι εταιρείες θα επιβεβαιωθούν ή αν θα γράψουν μια ακόμη σελίδα αστοχίας.