Να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων επιδιώκει η κυβέρνηση και στόχος είναι να υπάρξει φυγή προς τα εμπρός μετά τις διαδοχικές κρίσεις. Το κλίμα είναι βαρύ μετά τις πρωτοφανείς καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία αλλά και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ενώ δεν λείπουν και οι εσωτερικές αναταράξεις. Οι Ν. Μηταράκης και Μ. Βαρβιτσιώτης είναι εκτός κυβέρνησης, ενώ φωτιά έχουν πάρει τα σενάρια για κάποια μέλη του υπουργικού συμβουλίου που δεν παίρνουν καλό «βαθμό» στην αξιολόγηση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σε εξέλιξη μια σειρά συσκέψεων για να οριστικοποιηθούν τα όσα θα πει αύριο ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Δεδομένο είναι πως ένα μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι εστιασμένο στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση και στην ανάγκη για ριζικές αλλαγές στην πολιτική προστασία.
3 κρίσιμα θέματα
Όπως είναι φυσικό μεγάλο βάρος θα δώσει ο πρωθυπουργός στην οικονομία και θα επικεντρωθεί σε τρία κρίσιμα θέματα: Πρώτον θα περιγράψει ένα πλέγμα δράσεων για την στήριξη των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές. Δεύτερον θα μιλήσει για στοχευμένα μέτρα που θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα και τα οποία θα είναι εστιασμένα στις ευάλωτες ομάδες. Τρίτον θα μιλήσει για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως έχει αντοχές και μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.
Παράλληλα από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα, σε κρίσιμους τομείς όπως η υγεία, η παιδεία και η δικαιοσύνη. Στόχος είναι να παρουσιάσει το σχέδιο για το πως πρέπει να είναι η χώρα το 2027 και να στείλει μήνυμα πως θα γίνουν πράξη οι προεκλογικές υποσχέσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε χθες πως «δεν αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός την ομιλία του στη ΔΕΘ ή καμία ομιλία, ως μια αφορμή να παρουσιάσει ένα «καλάθι» ή μια ακόμα ευκαιρία για παροχολογία. Είναι ακόμα μια πολύ σημαντική ευκαιρία να αναλύσει τις προτεραιότητές του, να περιγράψει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις πως αυτές θα γίνουν πραγματικότητα. Θα μετατραπούν, δηλαδή, σε νόμους, σε πράξεις, σε κινήσεις, σε πρωτοβουλίες».
Δεύτερες σκέψεις για τον ανασχηματισμό
Από το Μαξίμου κλείνουν σε αυτή την χρονική συγκυρία οποιαδήποτε συζήτηση για «λίφτινγκ» στο κυβερνητικό σχήμα και επισημαίνουν πως αυτό που προέχει είναι οι αλλαγές σε δομές και όχι σε πρόσωπα. Στις καθημερινές συσκέψεις αυτό που συμφωνήθηκε είναι ότι, ενόψει και της παρουσίας του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, χρειάζεται «καθαρός ορίζοντας» και κλείσιμο μετώπων.
Αυτό που κρίνεται απαραίτητο είναι να δοθεί στο κυβερνητικό σχήμα ο χρόνος για να βρει τον βηματισμό του, μετά από μία περίοδο με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα. Κατ´ επέκταση η συζήτηση για ανασχηματισμό πάει για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου και όπου απαιτηθεί δεύτερος θα πραγματοποιηθεί στις 15 του επόμενου μήνα.