Skip to main content

Αύριο το ραντεβού Κ. Μητσοτάκη με φον ντερ Λάιεν- «Θα στηρίξουμε την Ελλάδα» το μήνυμα Τζεντιλόνι

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Στη συνάντηση θα ζητητηθεί η ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο των καταιγίδων και των πλημμυρών.

Στο Στρασβούργο θα μεταβεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να έχει συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αρωγή από την Ευρώπη μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα μας.

«Θα συζητήσω μαζί της τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας προκειμένου να έχουμε μια σημαντική οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη καταστροφή που σίγουρα συνδέεται άμεσα από την κλιματική αλλαγή», είπε χθες ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η καταστροφή «απαιτεί από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Επιβεβαιώνοντας την συνάντηση μεταξύ της προέδρου της Κομισιόν και του κ. Μητσοτάκη, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντάνα Σπινάντ σημείωσε ότι θα είναι ευκαιρία εκτός άλλων να συζητήσουν την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο των καταιγίδων και των πλημμυρών που έπληξαν την χώρα τις τελευταίες ημέρες.

«Είμαστε σε συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές και ο Έλληνας πρωθυπουργός έγραψε στην Πρόεδρο στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, για οικονομική στήριξη, κάθε είδους βοήθεια που η Κομισιόν θα μπορούσε να παρέχει στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο των πλημμυρών» σημείωσε και προσέθεσε: «Αύριο στο Στρασβούργο, η πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για να συζητήσουν ακριβώς τις λεπτομέρειες της βοήθειας που προετοιμάζει η Επιτροπή για να στηρίξει τη χώρα».

Την ίδια ώρα, τη βεβαιότητά του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. Η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές «και όχι μόνο», δήλωσε σήμερα χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, με ποιο τρόπο και πόσο σύντομα θα μπορούσε να λάβει μορφή η βοήθεια της ΕΕ στην Ελλάδα, ο κ. Τζεντιλόνι απάντησε ότι υπάρχει το έκτακτο ταμείο της ΕΕ για υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από φυσικές κατστροφές (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης).

Όπως εξήγησε, τα κράτη-μέλη που επλήγησαν από φυσική καταστροφή, εντός τριών μηνών καλούνται να αναφέρουν το ύψος της εκτιμώμενης οικονομικής ζημιάς. «Είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να στηρίξει μέσω αυτού του έκτακτου ταμείου υποστήριξης, αλλά όχι μόνο μέσω αυτού, τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κρίση», είπε ο επίτροπος Οικονομίας, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτό το καλοκαίρι φωτιές και πλημμύρες, «φαινόμενα τα οποία δυστυχώς μαρτυρούν την ακραία καιρική κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Σχετικά με το πόσο σύντομα θα φτάσει η χρηματοοικονομική βοήθεια της ΕΕ, ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, αλλά το επόμενο έτος η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.

Μιλώντας χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναγκαία στήριξη της χώρας από την Ευρώπη ανέφερε ότι υπάρχουν «πολλές επιλογές χρηματοδοτικών εργαλείων», όπως τα αγροτικά ταμεία, τους πόρους του ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Φυσικών Κατραστροφών. «Είμαι σίγουρος ότι η ΕΕ θα μας στηρίξει οικονομικά για να μην επωμιστεί ο Έλληνας φορολογούμενος αποκλειστικά μόνος του το μεγάλο κόστος της κακοκαιρίας», δήλωσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει ένα κενό στην χρηματοδότηση για την προσαρμογή στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής.

«Δαπανούμε πολλούς ευρωπαϊκούς πόρους για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, παρεμβάσεις δηλαδή που θα έχουν αποτύπωμα σε 5-20 χρόνια. Ταυτόχρονα όμως δαπανούμε σχετικά λίγους πόρους ως Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε την προσαρμογή στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής», εξήγησε.