Skip to main content

Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για αποζημιώσεις – Τα μέτρα στήριξης

Γ.Τ Πρωθυπουργού ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στη ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Την Λάρισα επισκέφτηκε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από όπου ανακοίνωσε μέτρα για την στήριξη των πληγέντων στη Θεσσαλία.  Ο πρωθυπουργός έφτασε το απόγευμα στη Λάρισα και συμμετείχε σε σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων καθώς και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού.

«Σήμερα το ενδιαφέρον μας στράφηκε περισσότερο σε θέματα που έχουν να κάνουν με την δημόσια υγεία καθώς αυτό αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς καταστάσεις πλημμυρικών φαινομένων «γι αυτό και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας θα μιλήσει αναλυτικά για αυτά που γίνονται ήδη και όσα πρέπει να συμβούν για το πώς θα φροντίσουμε ότι όλοι οι πολίτες είναι ταυτόχρονια ασφαλείς και υγιείς». «Αυτό προφανώς περιλαμβάνει και το μείζον ζήτημα της καύσης και της ταφής των νεκρών ζώων», πρόσθεσε καλώντας τους πολίτες να ακούνε τις οδηγίες.

«Καταλαβαίνω απόλυτα ότι αυτή τη στιγμή η έννοια της επόμενης μέρας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των μεγάλων τραυμάτων που αφήνει πίσω της αυτή τη θεομηνία», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για ένα πλαίσιο κρατικής αρωγής και άμεσης υποστήριξης που θα παράσχει η κυβέρνηση με την ελάχιστη δυνατή γραφειοκρατική διαδικασία μέσα από την πλατφόρμα της κρατικής αρωγής που θα ανοίξει από αύριο.

«Θέλω να γνωρίζουν όσοι πολίτες είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται ότι το κράτος θα είναι δίπλα τους και θα είναι δίπλα τους γρήγορα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να μπουν σύντομα στα σπίτια τους με την απαραίτητη οικονομική στήριξη ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες οικοσυσκευής και σε δεύτερο χρόνο με τα κονδύλια που είναι απαραίτητα προκειμένου να επισκευαστούν οι ζημιές… Προφανώς το ίδιο αφορά τους αγρότες».

Όσον αφορά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξουν αγροτικές αποζημιώσεις των ασφαλισμένων προϊόντων μέσω του ΕΛΓΑ. «Ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ έχει εξαντληθεί για το έτος, όμως ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι εδώ και θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή χρηματοδότησης απαιτείται από τον ΕΛΓΑ ώστε να καλύψουμε τις ζημιές», είπε σημειώνοντας ότι γνωρίζει πόσο δύσκολο είναι ειδικά για τους κτηνοτρόφους που χάνουν τα ζώα τους. «Θέλω οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στον τόπο τους και να ξαναχτίσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, και θέλω να γνωρίζουν ότι θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην προνοιακή στήριξη των πολιτών που βρέθηκαν μακριά από τις εστίες τους. «Θέλω να γνωρίζετε ότι τους παρέχεται κάθε δυνατή στήριξη», διαβεβαίωσε.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι την Τρίτη θα βρεθεί στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, όπου θα έχει συνομιλίες με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «για να συζητήσω μαζί της τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην πατρίδα μας προκειμένου να έχουμε μια σημαντική οικονομική υποστήριξη για να αντιμετωπίσουμε αυτή την μεγάλη καταστροφή που σίγουρα συνδέεται άμεσα από την κλιματική αλλαγή».

Όπως είπε, αυτή η καταστροφή «απαιτεί από την Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων». «Δαπανούμε πολλούς ευρωπαϊκούς πόρους για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, παρεμβάσεις δηλαδή που θα έχουν αποτύπωμα σε 5-20 χρόνια. Ταυτόχρονα όμως δαπανούμε σχετικά λίγους πόρους ως Ευρώπη για να αντιμετωπίσουμε την προσαρμογή στην πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής», εξήγησε σημειώνοντας ότι βιώσαμε στη χώρα αυτή την πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής με μία «πρωτοφανή καταιγίδα» η οποία ξεπέρασε «τα πιο πεσιμιστικά σενάρια».

«Έχουμε πολλές επιλογές χρηματοδοτικών εργαλείων από την Ευρώπη», συνέχισε αναφέροντας τα αγροτικά ταμεία, τους πόρους του ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Φυσικών Κατραστροφών. «Είμαι σίγουρος ότι η ΕΕ θα μας στηρίξει οικονομικά για να μην επωμιστεί ο Έλληνας φορολογούμενος αποκλειστικά μόνος του το μεγάλο κόστος της κακοκαιρίας», είπε.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεί της ελληνικής οικονομίας. «Η ελληνική οικονομία είναι σήμερα πιο ισχυρή. Πήρε την πολυπόθητη αναβάθμιση. Προφανώς αυτό είναι το τελευταίο που μπορεί να απασχολεί τους πληγέντες στη Θεσσαλία. Αλλά είναι σημαντικό γιατί επιβεβαιώνει ότι έχει τις δυνατότητες να ξεπεράσει μία τέτοια πρωτοφανή κλιματική κρίση αλλά το τονίζω θα χρειαστούμε και την αρωγή της Ευρώπης», ανέφερε κάνοντας γνωστό ότι το επόμενο Σαββατοκύριακο θα βρεθεί στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης- επίσκεψη η οποία αναβλήθηκε λόγω της κακοκαιρίας.

Τα μέτρα στήριξης

Εξειδικεύοντας τα μέτρα στήριξης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος επισήμανε ότι ενεργοποιήθηκε το πλαίσιο κρατικής αρωγής για την στήριξη των περιοχών που επλήγησα.

Όπως είπε:

  • Έχουν ξεκινήσει τα κλιμάκια τις αυτοψίες. Ως σήμερα έχουν πλησιάσει τις 2.500 αυτοψίες σε Μαγνησία, Καρδίτσα, Φθιώτιδα, Λάρισα και συνεχίζουν όλες τις επόμενες ημέρες.
  • Από αύριο ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr. Τα ποσά της πρώτης ενίσχυσης φτάνουν τα 10.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, τα 4.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις (συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις) και τα 6.600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών που αφορούν την οικοσκευή και τις πρώτες επισκευές (με ιδιαίτερη έμφαση για τις περιοχές που επληγησαν ολικώς).
  • Ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη μέχρι του 80% για την ανακατασκευή και επανακασκευή και στήριξη των επιχειρήσεων με επιχορήγηση που φθάνει μέχρι το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς (περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές μονάδες και οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις).
  • Ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου και η επιδότηση συγκατοίκησης για τους πολίτες των οποίων έχει πληγεί η κατοικία. Εάν η κατοικία έχει κριθεί κίτρινη ή κόκκινη, οι πολίτες μπορούν να λάβουν από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι ή να συγκατοικήσει.
  • Χορηγούνται αναστολές των υποχρεώσεων όσον αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ (συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια) και αναστολή συμβάσεων εργασίας που ενεργοποιείται για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες και με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.
  • Στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να διαχειριστούν τις πρώτες δαπάνες και να προχωρήσουν στις αποκαταστάσεις που έχουν προκύψει.
  • Παράταση της καταβολής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος.
    «Αυτό σημαίνει ότι όποιος δικαιούχος έχει εγκριτική απόφαση που λήγει τον Σεπτέμβριο ανανεώνεται αυτόματα για τρεις μήνες, ενώ εάν η εγκριτική απόφαση λήγει τον Οκτώβριο αυτόματα ανανεώνεται για δύο μήνες», όπως εξήγησε στη συνέχεια η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη.

Σε 4 άξονες το επιχειρησιακό σχέδιο του υπ. Υγείας για τις απειλές σε θέματα δημόσιας υγείας

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, επισήμανε ότι το σχέδιο του υπουργείου κινείται σε τέσσερις άξονες:

  1. Τον έλεγχο του νερού σε κρίσιμα σημεία ενδιαφέροντος με επαναληπτικούς ελέγχους. «Μέχρι οι πολίτες να έχουν ενημέρωση από τις αρχές καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ως πόσιμο».
  2. Οδηγίες των αρχών για τα λιμνάζοντα ύδατα και τους κινδύνους, όπως από τα νεκρά ζώα.
  3. Επιδημιολογική επιτήρηση για λοιμώδη νοσήματα, όπως η γαστρεντερίτιδα.
  4. Επιδημιολογική επιτήρηση με μεγαλύτερη ένταση για κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου (καθώς η περιοχή δίνει κρούσματα). Δεν αναμένεται πρόβλημα αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, θα υπάρξει πρόβλημα σε μια εβδομάδα με την αποστράγγιση στις περισσότερες περιοχές.

Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Πρώτη προτεραιότητα η καύση και η ταφή των νεκρών ζώων

Κατά την τοποθέτησή του, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε ότι έχει αρχίσει η διαδικασία καύσης και οργανωμένης ταφής των νεκρών ζώων εκτός Θεσσαλίας, αλλά σύντομα και στη Λάρισα. Τόνισε προς τους κτηνοτρόφους ότι πρέπει να συγκεντρωθούν τα νεκρά ζώα.

Πρώτη τους προτεραιότητα, όπως είπε, είναι η καύση και η ταφή των νεκρών ζώων με τον αρμόδιο υπουργό να σημειώνει πως «έχουν ξεκινήσει να μεταφέρονται τα νεκρά ζώα σε Ημαθία και Αρκαδία» όπου βρίσκονται οι πιστοποιημένοι χώροι καύσης. Σύμφωνα με τον ίδιο «έχουμε ανοίξει και άλλα σημεία όπου θα μπορούν να μεταφέρονται τα νεκρά ζώα, σε Κοζάνη, Αττική, Τρίκαλα, Καρδίτσα και σύντομα στη ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας».

«Τον πρώτο βαθμό ευθύνης έχει η περιφέρεια», είπε υπογραμμίζοντας ότι τα νεκρά ζώα πρέπει να συγκεντρώνονται άμεσα, χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι τα νεκρά ζώα θα πρέπει να συγκεντρώνονται και οι κτηνοτρόφοι δεν θα πρέπει να «ανησυχούν» μη περάσει ο εκτιμητής, δεν τα δει και έτσι να χάσουν τη αποζημίωσή τους. «Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα. Έχουμε πλήρη στοιχεία στον ΕΛΓΑ οπότε δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στη διαδικασία» είπε σχετικά. Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα βρεθεί στις πληγείσες περιοχές από αύριο-μεθαύριο με κινητά συνεργεία όπου και θα κάνει τους απαραίτητους ελέγχους για τα αρδεύσιμα νερά-όχι για το πόσιμο νερό- αλλά και κυρίως για το θέμα των εδαφών.

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης για αυτό το θέμα έχουν ακουστεί πολλές ανεδαφικές απόψεις «και σύντομα θα έχουμε μια σχετική πρώτη ανακοίνωση, επίσημα, από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τα εδάφη τα οποία έχουν υποστεί ένα σοκ, αλλά ωστόσο δεν ισχύει επ’ ουδενί, σύμφωνα με τις εισηγήσεις που είχα, να παραμείνουν ανενεργά για περίοδο 3-5 ετών όπως έχει ακουστεί από διάφορα χείλη».

Την ίδια στιγμή όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις τόσο σε ζωικό όσο και στο φυτικό κεφάλαιο.

Απαντώντας σε όσα λέγονται περί έλλειψης ζωοτροφών σημείωσε ότι «ο κ. Τριαντόπουλος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν μεριμνήσει και θα καλυφθούν αυτές οι πρώτες ανάγκες».

Μιλώντας για τις αιτήσεις για το ζωικό κεφάλαιο ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι αιτήσεις στο σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προχωρούν κανονικά.

Τέλος, για το φυτικό κεφάλαιο όπως επεσήμανε σύντομα 100 τοπικά στελέχη του ΓΕΩΤΕΕ θα ενδυναμώσουν του ΕΛΓΑ για να ολοκληρωθούν γρηγορότερα όλα όσα πρέπει να γίνουν.

Τέλος, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στην παράταση της καταβολής προνοιακών επιδομάτων, σημειώνοντας ότι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το επίδομα στέγασης  ανανεώνεται αυτόματα για 3 μήνες, χωρίς καμία αίτηση. «Αυτό σημαίνει ότι όποιος δικαιούχος έχει εγκριτική απόφαση που λήγει τον Σεπτέμβριο ανανεώνεται αυτόματα για τρεις μήνες, ενώ εάν η εγκριτική απόφαση λήγει τον Οκτώβριο αυτόματα ανανεώνεται για δύο μήνες», εξήγησε.

Παράλληλα ανέφερε ότι «είμαστε στη διάθεση των πολιτών για ό,τι χρειαστεί» και επισήμανε ότι φιλοξενούνται οικογένειες με άτομα με αναπηρία στον Βόλο.