Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης από Λάρισα: Επιστολή σε Φον ντερ Λάιεν για μέγιστη δυνατή στήριξη από Ε.Ε.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

«Προτεραιότητα οι εκκενώσεις - Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε αυτά που η φύση με πρωτοφανή μανία κατέστρεψε»

Επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να διερευνηθούν τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν για να στηριχθούν οι πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές, απέστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του από το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα, «έχω ήδη εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες για μέγιστη δυνατή στήριξη από την Ε.Ε.».

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι ξεκίνησαν οι διαδικασίες συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη λήψη δανείου με ευνοϊκούς όρους, προκειμένου να γίνουν παρεμβάσεις σε έργα υποδομής.

Ανέφερε, δε, ότι προτεραιότητα είναι να εξασφαλιστεί ότι θα απομακρυνθούν πολίτες από σημεία στα οποία ενδεχομένως κινδυνεύουν.

«Δεν το βάζουμε κάτω, είμαστε εδώ, όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ξαναχτίσουμε αυτά που η φύση με πρωτοφανή μανία κατέστρεψε» σημείωσε και τόνισε ότι «η χώρα έχει και τις οικονομικές δυνατότητες και τον μηχανισμό γρήγορης αρωγής, ώστε οι συμπολίτες μας που επλήγησαν να δουν γρήγορα την ανακούφιση την οποία μπορεί να τους παρέχει το κράτος».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πρωτοφανή θεομηνία που έχει πλημμυρίσει έκταση τριπλάσια από αυτήν του Ιανού», ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. «Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει το ισχυρότερο καιρικό φαινόμενο στην ιστορία της» σημείωσε.

Είπε επίσης ότι το καιρικό φαινόμενο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ως προς τις βροχές και προς τις καταιγίδες, όμως παρουσιάζονται ακόμα προβλήματα στη Λάρισα και στην απόληξη του Πηνειού, καθώς ακόμη κατεβαίνουν νερά από τις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί. Κάλεσε, δε, τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της πολιτικής προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων, στη Λάρισα, για τον συντονισμό των δράσεων στις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί λόγω της κακοκαιρίας Daniel, ενημερώθηκε για τα προβλήματα και είχε συζήτηση για τις άμεσες ενέργειες αποκατάστασης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θoδωρής Λιβάνιος, ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Μάνος Λογοθέτης, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας Αντιστράτηγος Σπυρίδων Σκλάβος, ο Διοικητής Α’ Στρατιάς Αντιστράτηγος Ιωάννης Τσιόπλος, ο Συντονιστής της Διοίκησης Πυροσβεστικού Σώματος Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας Υποστράτηγος Ευάγγελος Φαλάρας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος και ο Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας.

Διαβάστε επίσης: