Συμμεριζόμαστε την ανάγκη να εδραιώσουμε σχέσεις αγαστής συνύπαρξης και ανεκτικότητας, με αμοιβαίο σεβασμό στην ισότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών, καθώς και στη μη ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από την Άγκυρα, στο πλαίσιο των κοινών του δηλώσεων με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, έπειτα από τη μεταξύ τους συνάντηση.
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι υπάρχει βούληση «να χτίσουμε πάνω σε αυτά που μας ενώνουν» και «να κατανοήσουμε καλύτερα αυτά που μας χωρίζουν», ενώ στάθηκε στην ανάγκη να διατηρηθεί το κλίμα ηρεμίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Κομβικά σημεία, όπως τόνισε, θα είναι πρώτα απ’ όλα η συνάντηση που θα έχουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 18 Σεπτεμβρίου και η διοργάνωση μετά από 7 χρόνια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το τέλος του έτους.
Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του για το κλίμα συνεργασίας που έχει οικοδομηθεί και το οποίο, όπως είπε, βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και τον σεβασμό. Είπε επιπλέον ότι το κλίμα αυτό, κρατά ανοικτό τον δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ επεσήμανε ότι «θέλουμε να εξελιχθούν οι σχέσεις στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου».
«Γνωρίζουμε ότι οι αποστάσεις που δημιουργήθηκαν σε βάθος χρόνου δεν διαγράφονται μονοκοντυλιά. Έχουμε διάθεση και βούληση να επενδύσουμε σε ειλικρίνεια και κατανόηση. Όπου υπάρχουν διαφωνίες, τουλάχιστον να μην δημιουργούνται κρίσεις» σημείωσε, ενώ υπογράμμισε ότι απαιτείται καθολική εφαρμογή διεθνούς δικαίου.
📍 #Ankara | FM George Gerapetritis holds talks today w/ #Türkiye FM @HakanFidan
📍 Άγκυρα | Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης πραγματοποιεί σήμερα συνομιλίες με ΥΠΕΞ Τουρκίας Hakan Fidan pic.twitter.com/qWWejVk6kq
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) September 5, 2023
Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι η εμπειρία κατέδειξε πως οι εξωγενείς κρίσεις καθίστανται κανονικότητα, κάτι που αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας. Υπενθύμισε ότι στο Βίλνιους οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να ξαναπιάσουν το νήμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η αποστολή των ΥΠΕΞ
Σημείωσε επίσης ότι αποστολή του ιδίου και του Τούρκου ομολόγου του είναι:
- «Να επιλύουμε τα θέματα αιχμής που ανακύπτουν μεταξύ των δύο χωρών και να αποσυμπιέζουμε εντάσεις με σκοπό να προλαμβάνουμε εν δυνάμει επικίνδυνες καταστάσεις».
- «Να κατευθύνουμε τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή τον πολιτικό διάλογο, τη θετική ατζέντα και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση, ενιαία προσέγγιση και υψηλή λογοδοσία για την παραγωγή ωφέλιμων και απτών αποτελεσμάτων».
- «Να προετοιμάζουμε τις επαφές των δύο ηγετών, ώστε να προκύπτει διαρκής ισχυρή πολιτική εντολή και νομιμοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο».
Ο οδικός χάρτης
Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, με τον Τούρκο ομόλογό του, συμφώνησαν ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει τα εξής τρία επίπεδα:
- Πολιτικό διάλογο, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου.
- Την εφαρμογή και ενίσχυση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
- Συνομιλίες για προώθηση της θετικής ατζέντας σε τομείς όπως, μεταξύ άλλων, οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση και οι οποίες θα επανεκκινήσουν υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη.
«Κρίσιμο βήμα η επανεκκίνηση συνομιλιών στο Κυπριακό»
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπογράμμισε ότι είναι γνωστές οι ελληνικές θέσεις, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμο βήμα η άμεση επανεκκίνηση συνομιλιών.
Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική Τουρκίας, είπε ότι η Ελλάδα πάντα την υποστήριζε, ενώ σημείωσε πως πρέπει να τηρούνται τα προαπαιτούμενα.
Αναφερόμενος στις μειονότητες, δήλωσε ότι «αναδείξαμε τα θέματα που τις αφορούν», προσθέτοντας ότι «για εμάς είναι γέφυρες συνεργασίας».
Στάθηκε επίσης στην ανάγκη συνεργασίας στο μεταναστευτικό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα των διακινητών.
Χακάν Φιντάν: Θετική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Αμοιβαία βούληση για συνέχιση του διαλόγου
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν έκανε λόγο για «καρποφόρα συνάντηση».
Στην αρχή των δηλώσεών του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη χείρα βοήθειας που έτεινε κατά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα, ενώ εξέφρασε και την αλληλεγγύη του στη χώρα μας για τις πυρκαγιές. Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε, τόνισε.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διαπιστώνοντας αμοιβαία βούληση για τη συνέχισή του. Εξέφρασε δε την εκτίμηση πως τα προβλήματα μπορούν να επιλύονται με εποικοδομητικό διάλογο.
Έκανε ειδική αναφορά στη συνάντηση που είχαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι διεξήχθη σε θετικό κλίμα και συζητήθηκαν τα προβλήματα των δύο χωρών.
Όπως ανέφερε στη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη έγινε αξιολόγηση των διμερών σχέσεων και τέθηκε ο οδικός χάρτης για τους επόμενους μήνες, εν όψει και του ραντεβού που θα έχουν οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.
«Έχουμε διαφορές στο Αιγαίο… συζητήσαμε τα θέματα αυτά» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενώ σε ό,τι αφορά την ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε την προσήλωση της Άγκυρας «στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού».
Όπως είπε οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό. «Οι θέσεις μας είναι γνωστές» ανέφερε, προσθέτοντας ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα βήματα που μπορούν να πραγματοποιηθούν για την ανάπτυξη του εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων.
Για το μεταναστευτικό ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού, αλλά συνεργασίας» και συμπλήρωσε: «Δεν θέλουμε να δούμε άλλες απώλειες ζωών».
Η ατζέντα των συνομιλιών – σύμφωνα με τον κ. Φιντάν – περιέλαβε και την ανάπτυξη της συνεργασίας στο πεδίο του τουρισμού. Συζητήθηκαν επιπλέον περιφερειακά θέματα όπως οι εξελίξεις στην Ουκρανία.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα» κατέληξε ο Χακάν Φιντάν.
Χακάν Φιντάν: Θετική εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – Αμοιβαία βούληση για συνέχιση του διαλόγου
naftemporiki.gr