Skip to main content

Σ. Φάμελλος στη Βουλή: Δεν ακούσαμε καμία συγγνώμη

Φωτ. ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

«Είστε ακόμη μία φορά ένας κρυπτόμενος πρωθυπουργός» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

Κριτική κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διαχείριση των πυρκαγιών άσκησε και κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως είπε, από τον πρωθυπουργό «δεν ακούσαμε καμία συγγνώμη». «Δεν έχουμε ακούσει ακόμα ούτε λογοδοσία ούτε απόδοση ευθυνών στη σημερινή συζήτηση, ό,τι λογοπαίγνια και να κάνετε», ανέφερε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτήρισε, δε, τον κ. Μητσοτάκη ως «κρυπτόμενο πρωθυπουργό που ψάχνει μίζερα δικαιολογίες ακόμα και στον ”στρατηγό άνεμο”».

Είπε ότι «μας ανησυχεί ιδιαίτερα που δεν ακούσαμε καμία συγγνώμη και καμία ανάληψη ευθύνης, καμία παραίτηση. Επίσης δεν ακούσαμε τίποτα για το τραγικό περιστατικό με την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο. Έχετε επιλεκτική μνήμη;». Σχολίασε, δε, ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε με την πρωτολογία του «εκ των προτέρων να πει μικρόψυχους όποιον θα του έκανε κριτική για να αποφύγει την ευθύνη του».

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «καταθέσαμε προτάσεις για θεσμικές αλλαγές, όμως δεν ακούσαμε ούτε κουβέντα για θεσμικές αλλαγές, καμία μεταρρυθμιστική πρόταση». «Δεν υπάρχει καμία έμπνευση, ούτε καν για ένα επικοινωνιακό παιχνίδι;», σχολίασε.

Ανέφερε ακόμη ότι το κλίμα ανασφάλειας δεν οφείλεται μόνο στα τραγικά ατυχήματα και τις πυρκαγιές «αλλά και σε μια άλλη πολιτική που ασκείτε για τα ζητήματα της οικονομικής πολιτικής που δημιουργούν και άλλα ζητήματα κοινωνικής συνοχής».

«Είτε δεν γνωρίζατε την κατάσταση και είστε ανεπαρκής, είτε γνωρίζατε και παραπλανούσατε. Και τα δύο είναι επικίνδυνα» σημείωσε, αναφερόμενος σε παλαιότερη δήλωση του πρωθυπουργού, ότι η χώρα θα ήταν έτοιμη για τις πυρκαγιές.

Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε χρόνο στην υλοποίηση του πορίσματος Γκολντάμερ. Στάθηκε στην ανάγκη αλλαγής του σχεδίου πρόληψης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί εκεί η προτεραιότητα.

Μίλησε, δε, για λανθασμένη «στρατηγική της εκκένωσης που η φωτιά σβήνει στη θάλασσα». Τόνισε, επιπλέον, ότι πρέπει να είναι κεντρικός ο ρόλος των δασικών υπηρεσιών.