Skip to main content

Ο Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα: Τι σηματοδοτεί η επίσκεψή του

REUTERS/Altaf Hussain

Σε ποιους τομείς μπορούν να γίνουν επενδύσεις

Η πρώτη επίσκεψη Ινδού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια πραγματοποιείται σήμερα, με την οικονομία να κυριαρχεί στην ατζέντα. Αυτό που επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές είναι πως η έλευση του Ναρέντα Μόντι σηματοδοτεί την βούληση και των δύο πλευρών να επανεκκινήσουν και να διευρύνουν τις μεταξύ τους σχέσεις και να εδραιώσουν την οικονομική συνεργασία στο ανώτατο επίπεδο.

Στο οικονομικό πεδίο εκτιμάται πως μπορεί να υπάρξει  μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών, της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού.

«Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στις θαλάσσιες υποδομές και τα logistics της δίνει την ευκαιρία να γίνει η πύλη προς την ευρωπαϊκή αγορά για τα ινδικά προϊόντα» σημείωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Wion.

Όπως είπε «αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις στρατηγικές ινδικές επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια, στις υποδομές λιμένων και αεροδρομίων, στη ναυτιλία, στην πληροφορική, την υγεία, τη γεωργία, τον τουρισμό, τον κινηματογράφο και την οπτικοακουστική παραγωγή. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αμοιβαίως επωφελείς συνέργειες».

Παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία

Ταυτόχρονα εκτιμάται πως μπορεί να ενισχυθεί η παρουσία ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας. Με βάση τα στοιχεία οι ελληνικές εξαγωγές με δυσκολία αντιστοιχούν σε ένα ευρώ ανά Ινδό, ενώ η Ινδία έχει ετήσιο εξερχόμενο τουρισμό 40 εκατομμυρίων ατόμων υψηλού εισοδήματος.

Άρθρο του Κ. Μητσοτάκη στην Times of India: Πιο ισχυρές από ποτέ οι σχέσεις Ελλάδας – Ινδίας

Να σημειωθεί πως το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί γεύμα στο οποίο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων που έχουν επενδύσει ή ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην χώρα μας και από την ελληνική πλευρά εταιρείες που δραστηροποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Ινδία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως  από την ινδική πλευρά θα παρευρεθεί ο Πρόεδρος της GMR (αεροδρόμιο στο Καστέλλι), του δεύτερου μεγαλύτερου φορέα ανάπτυξης αεροδρομίων στον κόσμο, αλλά και ο Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων (CII), ενώ από την ελληνική πλευρά, μεταξύ άλλων θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του ΣΕΒ και η Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών.

Η Ελλάδα πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Ινδίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, πύλη γεωπολιτική και οικονομική. Αυτό που  σημειώνεται είναι  πως ήδη μετά το Brexit η Ινδία αναζητεί εναλλακτικές οδούς προς την Ευρώπη και η θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, αποτελεί ιδανική γέφυρα προς την Ευρώπη αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.