Skip to main content

Με ατζέντα οικονομίας προχωρά η κυβέρνηση-Οι τρείς «στόχοι»

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το μεγάλο ζητούμενο είναι τα μέτρα στήριξης να είναι απολύτως κοστολογημένα, ώστε να μην σταλούν λάθος μηνύματα.

Μια δύσκολη «εξίσωση» καλούνται να λύσουν στο κυβερνών κόμμα, καθώς από την μία πλευρά αναζητούνται στοχευμένα μέτρα στήριξης και από την άλλη πλευρά στόχος είναι να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα. Το μεγάλο ζητούμενο είναι τα μέτρα να είναι απολύτως κοστολογημένα, ώστε να μην σταλούν λάθος μηνύματα. Οι αγορές άλλωστε … παρακολουθούν και στο κυβερνών κόμμα δεν θέλουν να σταλούν λάθος μηνύματα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, καθώς στόχος είναι η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το φθινόπωρο.

Στο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή την πορεία των τιμών, κυρίως στα τρόφιμα και στα καύσιμα και νέα μέτρα στήριξης είναι στα τραπέζι. Ωστόσο προκρίνονται στοχευμένες – και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις –  με έμφαση πρωτίστως στα ευάλωτα νοικοκυριά αλλά και την μεσαία τάξη.

Το τελικό πακέτο θα κλειδώσει στα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Με κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίζουν πάντως πως δεν πρόκειται να υπάρξει παροχολογία αλλά στόχος είναι να παρουσιαστεί ο οδικός χάρτης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη θα αναφερθεί γενικότερα σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, που θα υλοποιηθούν μέχρι το 2027 αλλά και σε μια σειρά από μεγάλα έργα που θα «τρέξουν». Μάλιστα πριν από την ΔΕΘ οι υπουργοί καλούνται να προετοιμάσουν  ένα πλάνο προτεραιοτήτων στον τομέα τους και να καταγράψουν όλα τα ζητήματα που χρήζουν λύσεων.

Από το κυβερνών κόμμα υπογραμμίζεται πως οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα γίνουν πράξη και υπενθυμίζουν πως μέσα στον Ιούλιο ψηφίστηκε το οικονομικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους και το 2024. Η υλοποίηση πρόσθετων μέτρων συνδέεται άμεσα και με την πορεία της οικονομίας και μια σαφέστερη εικόνα θα υπάρχει τον Οκτώβριο, οπότε και θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Οι τρεις ομάδες «στόχοι»

Σε τρεις μεγάλες ομάδες έχουν το βλέμμα στραμμένο από την κυβέρνηση στο δρόμο προς την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης :

  • Στους συνταξιούχους: Ειδικότερα έρχεται νέα αύξηση των συντάξεων το 2024, «μονιμοποίηση» της εφάπαξ ενίσχυσης για όσους έχουν προσωπική διαφορά αλλά και ένα νέο πιο ευνοϊκό μοντέλο για τους συνταξιούχους που εργάζονται.
  • Τους μισθωτούς:  Στοχευμένες κινήσεις θα υπάρξουν και στο πεδίο των μισθών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Στο οικονομικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Ιούλιο προβλέπεται η εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο δημόσιο το 2024. Παράλληλα έρχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού την επόμενη χρονιά, ενώ στόχος είναι να φτάσει τα 950 ευρώ μέχρι το 2027.
  • Στους νέους: Κεντρικός στόχος είναι η περαιτέρω μείωση της ανεργίας, ενώ παράλληλα έμφαση δίνεται και σε μια στεγαστική πολιτική εστιασμένη στους νέους. Ήδη αποφασίστηκε ο διπλασιασμός του κονδυλίου για το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που δίνει την δυνατότητα σε νέους έως 39 ετών να αποκτήσουν φθηνή στέγη.

Η κριτική της αντιπολίτευσης

Βέλη στην ασκούμενη οικονομική πολιτική εξαπολύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Για «αποτυχημένη συνταγή επιδότησης της ακρίβειας, αντί ουσιαστικών παρεμβάσεων στην αγορά» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Η Κουμουνδούρου σημειώνει πως χωρίς εφαρμογή ορίων κέρδους, χωρίς εντατικούς ελέγχους στην αγορά και χωρίς μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ) «η ακρίβεια θα συνεχίσει να ροκανίζει το εισόδημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και να αμφισβητεί τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας».

Στην ανάγκη ουσιαστικών ελέγχων για την πάταξη της αισχροκέρδειας εστιάζει ο τομέας οικονομικών του  ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει πως έχει καταθέσει προτάσεις για ειδικά μέτρα όσο διαρκεί η ακρίβεια, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και η φορολόγηση των υπερκερδών από το άνοιγμα μεταξύ των επιτοκίων καταθέσεων και δανείων.