Ο στενός συντονισμός μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα, διαβεβαίωσαν ο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που παραχώρησαν σε συνέχεια της συνάντησής τους στη Λευκωσία.
Τον Οκτώβριο το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας και Κύπρου
«Αυτή η στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων θα έρθει να επιστεγαστεί μέσα από τη δημιουργία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου. Θα έχουμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε και οι δύο στο πρώτο τέτοιο Συμβούλιο στις 11 και 12 Οκτωβρίου» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε μάλιστα, αποφάσισαν με τον κ. Χριστοδουλίδη πως είναι μία καλή ιδέα να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση στη Ρόδο.
«Κοινό μέλημα η βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού»
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «κοινό μέλημα αποτελεί ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού». «Αθήνα και Λευκωσία συνεχίζουμε σε απόλυτο συντονισμό να διεκδικούμε μία δίκαια και αμοιβαία αποδεκτή λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές οι αποφάσεις ήταν είναι και θα είναι ο οδηγός μας» ανέφερε.
Υπογράμμισε επίσης πως «στον 21ο αιώνα δεν γίνεται να μένει ανοιχτή αυτή η πληγή που εξακολουθεί να αιμορραγεί σε μία ανεξάτητη χώρα. Δεν είναι ανεκτή η παρουσία κατοχικού στρατού σε ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε.» είπε προσθέτοντας πως τίθεται εκτός ατζέντας κάθε διχοτοτομική σκέψη περί δύο κρατών. Ο μόνος τρόπος, συνέχισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι να ξεκινήσουν και πάλι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ οι διαπραγματεύσεις. «Επαναβεβαίωσα την ακλόνητη προσήλωσή μας σε αυτό τον δρόμο» πρόσθεσε.
«Η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό»
Εστιάζοντας στα ελληνοτουρκικά ο κ. Μητσοτάκης είπε πως στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο στο Βίλνιους «επιδιώξαμε την εκ νέου έναρξη μίας περιόδου καλών σχέσεων και την σταδιακή προώθηση μίας θετικής ατζέντας». «Συμφωνήσαμε στην ενεργοποίηση διαύλων επικοινωνίας και στη διατήρηση του κλίματος ηρεμίας. Το σημερινό θετικό κλίμα δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει μεταβάλει ουσιαστικά την πολιτικής της, ούτε έπαψαν να υφίστανται οι διαφορές στις θέσεις μας. Όμως η Ελλάδα θέλει να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο στη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων» είπε. Ταυτόχρονα, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα θα επιμείνει ότι η Άγκυρα οφείλει να εγκαταλείψει την επιθετική και παραβατική της συμπεροφορά και μαζί και τις ανιστόρητες διεκδικήσεις σε βάρος της κυριαρχίας τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου».
Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «αυτή η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να έχει έναν θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό».
Η Κύπρος θα αναλάβει το κόστος της αναδάσωσης στη Ρόδο
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε από την πλευρά του πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναλάβει το κόστος της αναδάσωσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στη Ρόδο και πρόσθεσε πως η Λευκωσία είναι έτοιμη να παράσχει όποια βοήθεια χρειάζεται.
Εξέφρασε παράλληλα τα συλλυπητήρια του κυπριακού λαού για την απώλεια των δύο αξιωματικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. «Υποκλινόμαστε στη θυσία τους, έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν ζωές» ανέφερε.
Ο Κύπριος πρόεδρος παρατήρησε ότι η σημερινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κύπρο γίνεται σε μία κρίσιμη συγκυρία για τα μεγάλα εθνικά θέματα, το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά αλλά και σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτκή ρευστότητα.
Χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη διμερή συνεργασία, το Κυπριακό, την ευρωτουρκικής ατζέντα και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το Κυπριακό είπε πως «συζητήσαμε ενδελεχώς τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και την επανέναρξη των συνομιλιών». Διαβεβαίωσε δε πως «όσο κι αν κάποιοι στην Αθήνα ή στη Λευκωσία συνεχίζουν – για δικούς τους λόγους – να βλέπουν διαφορές μεταξύ μας, οι στόχοι και οι επιδιώξεις μας είναι κοινές».
Σημείωσε επιπλέον πως «παρακολουθούμε και αξιολογούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά τις εκλογές» και πως «καλωσορίζουμε την επιθυμία ενίσχυσης των ευρωτουρκικών σχέσεων».
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι προσεγγίζουν το θέμα με τη λογική πως τυχόν πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις είναι συνυφασμένη με θετικές κινήσεις από πλευράς Τουρκίας και πρόσθεσε πως «το Κυπριακό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα».
«Άριστη η συνεργασία Αθήνας – Λευκωσίας»
Στην αρχή της συνάντησής τους οι κ. Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσαν την «άριστη συνεργασία» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Κύπριο πρόεδρο για τη θερμή υποδοχή, σημειώνοντας ότι αναγκάστηκε να μεταθέσει για λίγες μέρες το ταξίδι του στην Κύπρο λόγω των πυρκαγιών. «Είναι όχι απλά υποχρέωση, αλλά και έμπρακτη αναγνώριση της μοναδικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου ότι πάντα το πρώτο επίσημο ταξίδι του νέου Έλληνα πρωθυπουργού είναι στην Κύπρο» ανέφερε.
«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι άριστη. Θα επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε ένα ακόμη πιο θεσμικά στέρεο έδαφος ως προς τον τρόπο που συνεργαζόμαστε, όχι μόνο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και σε ένα άλλο σημαντικό εύρος θεμάτων» πρόσθεσε.
Σημείωσε ακόμη πως «οι γεωπολιτικές συγκυρίες στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάζουν νέες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες».
«Μέσα από τις κοινές μας δράσεις, Ελλάδα και Κύπρος αποδεικνύουν στην πράξη πως επιθυμούν να είναι πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή» ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης.
naftemporiki.gr