Kριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, για το θέμα των πυρκαγιών και «ένα φαινόμενο που εν πολλοίς ήταν προδιαγεγραμμένο», άσκησε η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου. Όπως είπε, η ΝΔ σε όλα τα μεγάλα ζητήματα κάνει μία διαχείριση επικοινωνιακού τύπου.
«Η κυβέρνηση δεν είχε καμία πολιτική πρόληψης και δασοπροστασίας. Ο κρατικός μηχανισμός ήταν ανέτοιμος, ανεπαρκής και πιάστηκε στον ύπνο για ένα φαινόμενο που εν πολλοίς ήταν προδιαγεγραμμένο, για μία σχεδόν προαναγγελθείσα καταστροφή», δήλωσε στην τηλεόραση του «CENTER TV» της Καβάλας, όπου βρέθηκε Η στο πλαίσιο περιοδείας της στη βόρεια Ελλάδα.
«Η ΝΔ σε όλα τα μεγάλα ζητήματα κάνει μία διαχείριση επικοινωνιακού τύπου. Έχουμε ένα θλιβερό αποτέλεσμα για τη χώρα -χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, κάηκαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα και χιλιάδες ζώα-, όφειλαν τα πράγματα να ήταν αλλιώς. Περάσαμε μία τετραετία με κυβέρνηση ΝΔ και βρισκόμαστε με 3.000 κενά σε πυροσβέστες. Γιατί; Δεν υπήρχε πλήρης δημοσιονομική χαλαρότητα; Δεν δαπανήθηκαν 60 δισ.; Γιατί δεν έγιναν προσλήψεις πυροσβεστών; Γιατί δεν υπήρξαν μέτρα πρόληψης και δασοπροστασίας;», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στην επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, την εκλογή νέας ηγεσίας και την υποψηφιότητά της υπογράμμισε πως «αυτή τη στιγμή είναι ανάγκη να υπάρξει ανασύνταξη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., να δυναμώσει, να αποκτήσει άμεσα ισχυρή παρουσία, να ασκήσει δημιουργική αντιπολίτευση στο σήμερα για να επανέλθει σύντομα σε κυβερνητική τροχιά».
Η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι εκφράζει ένα διαφορετικό μοντέλο ηγεσίας που αποτυπώνεται σε δύο ζητήματα:
- «Το ένα αφορά το περιεχόμενο της πολιτικής, το πώς δηλαδή μπορεί ένα κόμμα πυλώνας του προοδευτικού χώρου να εκφράσει συγκεκριμένες πολιτικές που θα δίνουν προοπτική στους πολίτες τους οποίους θέλει να εκπροσωπεί, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους αγρότες, τη νεολαία. Γιατί μία συζήτηση περί “ταμπέλας” ουδόλως απαντάει στο ζήτημα και πολλές φορές δημιουργεί σύγχυση.
- Το δεύτερο είναι οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο οποίος πρέπει πρώτα απ’ όλα να αποκτήσει δεσμούς στους φορείς εκπροσώπησης, στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στα επαγγελματικά επιμελητήρια. Επίσης, πρέπει να γίνει ένα κόμμα με αυστηρούς κανόνες που θα τηρούνται από όλους και το οποίο θα αξιοποιεί την επιστημονική και τεχνική γνώση που είναι αναγκαία για να έχουν βάθος οι πολιτικές θέσεις και προτάσεις του».
Άρα, κατέληξε, «προτείνω ένα κόμμα που θα λειτουργεί μεθοδικά, στη βάση της επιστημονικής γνώσης, στη βάση κανόνων και στη βάση δομών».