Skip to main content

Ι. Παπαφλωράτος στο Naftemporiki TV: Η εικόνα στην Αγχίαλο δεν μας τιμά, αλλά ας περιμένουμε

«Τόσες πολλές πυρκαγιές είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι είναι τυχαίες» τονίζει ο διεθνολόγος.

Για τις πυρκαγιές αλλά και τα ελληνοτουρκικά μίλησε ο διεθνολόγος Ιωάννης Παπαφλωράτος που  φιλοξενήθηκε σήμερα στην εκπομπή Politics της Naftemporiki TV, με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαφλωράτος σημείωσε:

– Τόσες πολλές πυρκαγιές είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι είναι τυχαίες. Δεν είναι μια εικόνα που μας τιμά, αλλά πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα πορίσματα να δούμε τι ακριβώς συνέβη με την αποθήκη πυρομαχικών στην Αγχίαλο.

– Δεν υπάρχει το αποτρεπτικό μέσο της επιβολής μιας ποινής, για να μην προχωρήσει ο εν δυνάμει εμπρηστής στο αποτρόπαιο έργο του. Γενικότερα έχει προβλήματα το διοικητικό μας σύστημα.

– Σε διεθνές επίπεδο, η γειτονιά μας φλέγεται κυριολεκτικά. Ο κ. Ερντογάν παίζει σε πολλά επίπεδα και σε πολλά μέτωπα, κάτι που δεν το έχουμε προσέξει. Δέχθηκε τους ηγέτες της παλαιστινιακής αρχής πριν από λίγες ημέρες και με την Αίγυπτο έκανε κάποια απόπειρα, αλλα δεν του βγήκε. Επίσης, προσπαθεί να κάνει και με την Ελλάδα κάποιες κινήσεις, αλλά κλιμακώνει την ένταση στην Κύπρο.

–  Ο αγώνας πλέον μεταφέρεται στην Αμερική, όπου ο κ. Μενέντεζ και άλλοι γερουσιαστές και μέλη της βουλής των αντιπροσώπων, οι οποίοι πολεμούν να μην πάρει τα F16 ο Ερντογάν ή αν τα πάρει, να τα πάρει υπό σκληρούς και αυστηρούς όρους. Βέβαια, να θυμίσω ότι η εισβολή στη Κύπρο το 1974 έγινε με νατοϊκά όπλα. Οι παραβιάσεις και οι παραβάσεις στο Αιγαίο γίνονται με αμερικανικά όπλα.

– Η Τουρκία έχει ανάγκη να δείξει ένα καλό προσωπείο και να πάρει τα F16. Από τη μια στέλνει και συλλυπητήρια και αεροσκάφη να σβήσουμε τις φωτιές, από την άλλη επεκτείνει το αεροδρόμιο στην κατεχομένη περιοχή της Τύμπου, λέει ότι θα δέχεται διεθνείς πτήσεις, λέει ότι υπάρχουν δυο κράτη και αξιωματούχοι της φέρνουν ξανά στο προσκήνιο το θεμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Επομένως, άλλο το φαίνεσθαι και άλλο το είναι.