Με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της Πλεύσης Ελευθερίας και ενδεχομένως των ακροδεξιών πτερύγων της Βουλής αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο της κατοικίας τους χωρίς καμία από τις νομικές προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα.
Στη χθεσινή συνεδρίασή της η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε, όπως αναμενόταν, να ανάψει το «πράσινο φως» στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μητσοτάκη για παροχή δικαιώματος ψήφου σε όλους τους ομογενείς από τον τόπο της κατοικίας τους χωρίς καμία φορολογική προϋπόθεση ή απόδειξη ύπαρξης δεσμού με τη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι «ναι» στο νομοσχέδιο της ΝΔ για τους αποδήμους έχει πει από την πρώτη στιγμή και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με την κοινοβουλευτική συμμαχία των τριών κομμάτων να φτάνει λοιπόν τις 198 ψήφους (ΝΔ: 158 έδρες, ΠΑΣΟΚ: 32, Πλεύση Ελευθερίας: 8).
Επομένως η διαμορφωθείσα κοινοβουλευτική συμμαχία ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύσης Ελευθερίας χρειάζεται να εξασφαλίσει άλλες δύο ψήφους τις επόμενες μέρες στη Βουλή για να φτάσει το συνταγματικό όριο των 200 εδρών το οποίο απαιτείται για την εφαρμογή της ρύθμισης. Με δεδομένη όμως την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ αλλά και της Ελληνικής Λύσης ο δρόμος για την ψήφιση του γαλάζιου νομοσχεδίου φαίνεται πλέον να περνά είτε μέσα από διάσπαση των κομματικών γραμμών είτε μέσα από τους βουλευτές της υπερσυντηρητικής Νίκης (10 βουλευτές) ή των Σπαρτιατών (12 βουλευτές), των ομογάλακτων δηλαδή του χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη. Μέχρι στιγμής, πάντως, τα δύο ακραία κόμματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη στάση τους.
ΣΥΡΙΖΑ: Ξεχωριστές περιφέρειες για τους αποδήμους
Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να στηρίξει το νομοσχέδιο της ΝΔ καθώς μένει σταθερή στην πρότασή της για ξεχωριστές περιφέρειες για τους ομογενείς κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα (Γαλλία, Ιταλία κλπ). Το θέμα συζητήθηκε χθες στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και αποφασίστηκε να κατατεθεί εκ νέου η σχετική τροπολογία που είχε προωθηθεί το 2021. Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ζητήσει ρυθμίσεις για διευκόλυνση της ψήφου των ημεδαπών πολλοί εκ των οποίων (όπως οι εποχικοί εργαζόμενοι) εμποδίστηκαν να φτάσουν στις κάλπες καθώς την ημέρα των εκλογών εργάζονταν σε διαφορετικό τόπο από εκεί όπου κατοικούν.
ΚΚΕ: Απαράδεκτα παιχνίδια με τα «ελληνοτουρκικά»
Αναφανδόν κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου τάσσεται από την πλευρά του το ΚΚΕ το οποίο κατήγγειλε ότι η σπουδή της κυβέρνησης να το φέρει προς ψήφιση στη Βουλή «ίσως υπηρετεί κι άλλους στόχους». «Ίσως συνδέεται και με την άλλη βιασύνη της, δηλαδή τον σχεδιασμό να προχωρήσει τις επικίνδυνες διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά με αμερικανοΝΑΤΟική εποπτεία, αναζητώντας πολιτικές εφεδρείες και παίζοντας απαράδεκτα παιχνίδια στις πλάτες και των ομογενών» ανέφερε ο Περισσός αιτιολογώντας τη στάση του.
Ελληνική Λύση: Όχι στην απομείωση της εθνικής κυριαρχίας
Από την πλευρά της η Ελληνική Λύση ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει κανένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες αναφορές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ελληνοτουρκικά. «Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “σχετική έννοια” την “απομείωση της εθνικής κυριαρχίας”, την οποία κατά το Σύνταγμα υποχρεούται να υπερασπίζεται”» κατήγγειλε η Ελληνική Λύση και προανήγγειλε ότι «δεν πρόκειται να συναινέσει σε οποιαδήποτε κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία, αφού κάτι τέτοιο θα την καθιστούσε συνενοχή στην παρανομία»