Skip to main content

Διπλωματικές πηγές: Ο πρωθυπουργός ουδέποτε συζήτησε θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Απάντηση» στις δηλώσεις Ερντογάν - «Καμία συζήτηση και για θέματα που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα»

« Ο Έλληνας πρωθυπουργός ουδέποτε συζήτησε η αποδέχτηκε συζήτηση για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και κυριαρχικά θέματα της χώρας». Αυτό ξεκαθαρίζουν διπλωματικές πηγές, σχετικά με την συζήτηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την τουρκική αντιπροσωπεία,  στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, οι διπλωματικές πηγές τονίζουν:

«Στη συζήτηση που έλαβε χώρα μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, οι δύο πλευρές έθεσαν διάφορα θέματα. Μεταξύ αυτών, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου στην Ροδόπη κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο. Σε σχέση με το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης που διαχρονικά θέτει η τουρκική πλευρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός ουδέποτε συζήτησε η αποδέχτηκε συζήτηση για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και κυριαρχικά θέματα της χώρας. Ας μην ανησυχεί, συνεπώς, η αξιωματική αντιπολίτευση. Η εξωτερική πολιτική βρίσκεται σε ασφαλή χέρια».

Η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια δηλώσεων του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu, ότι τα πιο σημαντικά θέματα που συζήτησε με τον κ. Μητσοτάκη  σχετίζονταν με τη Δυτική Θράκη, το ζήτημα των μουφτήδων»

Οι αναφορές Μητσοτάκη στη Χάγη

«Μεγάλος στόχος είναι να λύσουμε τον πυρήνα της διαφοράς. Και αναφέρομαι στην διαφορά, διότι η μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία εξακολουθεί να είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας δηλαδή, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» έχει υπογραμμίσει  ο πρωθυπουργός. Όπως μάλιστα είπε εφόσον υπάρξει συμφωνία να πάμε στη Χάγη το Διεθνές Δικαστήριο να επιληφθεί αυτής της μεγάλης: εκκρεμότητας η οποία έρχεται εδώ και πολλές δεκαετίες.

«Αλλά προφανώς το να πάμε στη Χάγη δεν είναι μια απλή υπόθεση ούτε είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη» σημείωσε.

Ελληνοτουρκικά: Πώς «διαβάζει» η κυβέρνηση το νέο τοπίο

Μάλιστα σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ μίλησε για «πατριωτισμό της ευθύνης σε αντίθεση με τον πατριωτισμό που εξαντλείται σε εύκολες κορώνες. «Οποιαδήποτε  συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης. Αλλά το ερώτημα είναι: θα μείνουμε με τη διαφορά αυτή ανεπίλυτη αν η ιστορία μας προσφέρει μία ευκαιρία να τη λύσουμε;» σημείωσε. Για να υπογραμμίσει  πως «προσέξτε, θα τη λύσουμε με όρους οι οποίοι θα είναι προφανώς συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Και επειδή είμαστε ακόμα μακριά από αυτό το σενάριο -γιατί δεν είναι μία απόφαση που την παίρνω προφανώς μόνος μου- αν ποτέ φτάναμε σε αυτό το σημείο θα είχε μείζονα ρόλο να παίξει και η Βουλή και τα κόμματα».

naftemporiki.gr