Skip to main content

Σ. Φάμελλος: Σοβαρά ερωτήματα για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι έχει εργαλειοποιήσει πολλές φορές εθνικά ζητήματα για να αποκομίσει πολιτικά και εκλογικά οφέλη

Την ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πρόσφατη συνάντηση Κυριάκου ΜητσοτάκηΤαγίπ Ερντογάν εξέφρασε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, σημειώνοντας πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Φάμελλος καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι έχει εργαλειοποιήσει πολλές φορές εθνικά ζητήματα για να αποκομίσει πολιτικά και εκλογικά οφέλη. Τον κατηγόρησε επίσης ότι «ενώ υποσχόταν προεκλογικά πως θα έθετε θέμα Θράκης στη συνάντηση που θα εί​χε με τον κ. Ερντογάν, φαίνεται ότι άλλαξε γνώμη».

Ερντογάν: Μαζί με Μητσοτάκη, θέλουμε να κάνουμε βήματα προς τη θετική κατεύθυνση – Η αναφορά στους μουφτήδες

Ο κ. Φάμελλος επεσήμανε ότι «πρέπει να υπάρχει διάλογος με την Τουρκία και πρέπει να υπάρχει λύση στη μόνη διαφορά που έχουμε, για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, συντεταγμένα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Γιατί θέλουμε η Ελλάδα να είναι πόλος ασφάλειας, ειρήνης και προόδου στην περιοχή. Αυτό έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019, που εφάρμοσε μία ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναπτύχθηκε το EastMed act και η συμφωνία 3+1».

Τόνισε εξάλλου ότι «δεν θέλαμε να υπάρχει κυνήγι εξοπλισμών στο Αιγαίο που δημιουργεί και υπέρογκα κόστη στις κοινωνίες. Εμείς θέλουμε να υπάρχει ειρηνική συνύπαρξη, με βάση το διεθνές Δίκαιο». Ο κ. Φάμελλος έθεσε τέσσερα κεντρικά ζητήματα, στα οποία, όπως είπε, οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση:

  1. «Τι σημαίνει υποχωρήσεις σε θέματα κυριαρχίας; Δεν μπορεί να προαναγγέλλεται κάτι τέτοιο όταν διαπραγματεύεσαι. Δεν τα ακούει μόνο το εσωτερικό ακροατήριο» ανέφερε.
  2. «Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει πως η μοναδική και όχι βασική διαφορά, όπως γράφτηκε, με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ. Ρωτάμε τον κ. Μητσοτάκη: Είναι γεωπολιτικό ή νομικό θέμα για τον κ. Μητσοτάκη; Για εμάς είναι νομική και αφορά το διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι μια γεωπολιτική διαφορά που λύνεται σε διμερές επίπεδο» σημείωσε.
  3. Τι προϋποθέσεις θα θέσει η Ελλάδα στις ΗΠΑ για την προμήθεια των F-16 στην Τουρκία; «Δεν μπορούμε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας μόνο στις προσπάθειες, που είναι βέβαια πολύ σημαντικές, που κάνει το Κογκρέσο και η ελληνική ομογένεια. Είναι πολύ σημαντικές αλλά δεν αρκεί αυτό» ανέφερε ο κ. Φάμελλος.
  4. «Θα θέσουμε ως Ελλάδα θετική ατζέντα για τις προϋποθέσεις που βάζουμε στη συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων; Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, υπάρχει περίπτωση ο διμερής διάλογος με την Τουρκία να καταρρεύσει και οι ευρωτουρκικές σχέσεις να προχωρήσουν» επεσήμανε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ότι «η διπλωματική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη την προηγούμενη τετραετία μάς κάνει να είμαστε επιφυλακτικοί και να έχουμε ανησυχίες. Η γραμμή του “πιστού και δεδομένου συμμάχου” και η απουσία της Ελλάδας από τις διεθνείς συναντήσεις οδήγησε στο παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο και στο Ορούτς Ρέις που έκανε βόλτες έξω από τη Ρόδο».

Ελληνοτουρκικά: Πώς «διαβάζει» η κυβέρνηση το νέο τοπίο

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ακρίβειας, ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο πως το market pass χρηματοδοτείται από τη φορολογία και την υπερφορολόγηση των καταναλωτών». «Πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την φορολόγηση του “πληθωρισμού της απληστίας”/greedflation αυτών που συλλέγουν άδικα υπερκέρδη. Τα επιδόματα βέβαια δεν είναι λύση, αλλά λύση είναι η μείωση των τιμών. Οι αυξήσεις που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ μικρές σε σχέση με τις απώλειες που έχουν υποστεί στο εισόδημά τους εδώ και 14 χρόνια» σημείωσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αφήνει ανεξέλεγκτη την ακρίβεια, δεν παρεμβαίνει στις τιμές, δεν φορολογεί τα υπερκέρδη».