Skip to main content

Οι δύο βασικοί στόχοι του Ερντογάν – Ο Γ. Βαληνάκης στο Naftemporiki TV

Ο Γιάννης Βαληνάκης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, στο κανάλι της Ναυτεμπορικής

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αυτά που συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν θα εφαρμοστούν στην πράξη, ο αναξιόπιστος Ερντογάν χόρεψε στο ταψί και το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Βαληνάκης, μιλώντας στο κανάλι της Ναυτεμπορικής το μεσημέρι της Πέμπτης για τις εξελίξεις στο Βίλνιους.

Ο κ. Βαληνάκης σχολίασε πως «υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις εάν όλα θα υλοποιηθούν, η Τουρκία περιμένει από το Κογκρέσο να δώσει το πράσινο φως και το Κογκρέσο περιμένει από την Τουρκία να αποδεχθεί ορισμένους όρους που είναι ακόμα ασαφείς σχετικά με το πλαίσιο που θα δοθούν αυτά τα όπλα στην Τουρκία, το Κογκρέσο πρέπει να επιβάλει όρους που είναι αυστηροί και σαφείς, είναι μια λεπτή ισορροπία, το καλό σενάριο για την Ελλάδα είναι να πάρει τα F-16 η Τουρκία με σαφείς όρους ή και να μην τα πάρει καθόλου γιατί υπάρχει και αυτό το σενάριο και δεν πρέπει να το βγάζουμε από το τραπέζι».

Τέλος ο κ. Βαληνάκης υποστήριξε πως «όλα θα εξαρτηθούν από το τελικό πακέτο πώς θα διαμορφωθεί, εάν οι όροι είναι αυστηροί για την Τουρκία μπορεί να μην τους δεχτεί, εάν οι όροι είναι ασαφείς, είναι κάτι που θέλει η Τουρκία. Οι δυο βασικοί στόχοι του Ερντογάν ήταν να αποσπάσει από την Δύση όσα οικονομικά πλεονεκτήματα μπορούσε και άλλος στόχος ήταν τα F-16, σε αυτούς τους δύο τομείς εστίασε ο Τούρκος πρόεδρος και πήρε ήδη αρκετά».