Ως κεντρικό στόχο της νέας διακυβέρνησης της Ν.Δ. ανέδειξε τη μεταρρύθμιση του κράτους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων στο Δημόσιο, τονίζοντας πως η δέσμευση για 10.000 προσλήψεις στην Υγεία ισχύει στο ακέραιο, ενώ αναφέρθηκε και στο ν/σ για την ψήφο των αποδήμων, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι θα εξασφαλιστεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους «εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους» που έχει θέσει η κυβέρνηση, οι οποίοι- όπως είπε – πάντα έχουν στο επίκεντρό τους την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη από το κράτος. «Είτε μιλάμε για το κεντρικό κράτος, είτε μιλάμε για τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, είτε μιλάμε για τις Περιφέρειες, είτε μιλάμε για τους Δήμους, στο επίκεντρό μας πάντα είναι ο πολίτης και η παροχή όσο το δυνατόν καλύτερων και πιο ποιοτικών υπηρεσιών από το κράτος σε όλες του τις εκφάνσεις» τόνισε.
Υπογράμμισε ακόμη πως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, κυρίως ως προς την ταχύτητα υλοποίησης αποφάσεων που έχουν να κάνουν με τις προσλήψεις στο κράτος. «Δουλεύουμε ήδη πολύ συστηματικά σε αυτή την κατεύθυνση. Και βέβαια, έχουμε θέσει ως κεντρική προτεραιότητα την υλοποίηση αυτού που αποκαλούμε νέα πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, που δεν είναι τίποτα άλλο από το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κράτους στην κεντρική και στην αποκεντρωμένη του μορφή, των Περιφερειών και των Δήμων. Ο Αναπληρωτής Υπουργός ήδη εργάζεται σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε συγκεκριμένα.
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είπε πως «αξιολογούνται πρωτίστως για να επιβραβεύσουμε τη δουλειά την οποία κάνουν». «Γι’ αυτό και επιμένω πολύ σε καινοτόμες ιδέες τις οποίες έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε, όπως τα πριμ παραγωγικότητας και η σύνδεση του μετρήσιμου αποτελέσματος με την αντάμειψη είτε του ίδιου του υπαλλήλου, είτε της ομάδος η οποία πετυχαίνει συγκεκριμένους στόχους που θα τεθούν από την πολιτική ηγεσία» παρατήρησε.
«Θα ήταν παράξενο κόμματα που στήριξαν την πρωτοβουλία να αλλάξουν στάση»
Εστιάζοντας στο ν/σ για την ψήφο των αποδήμων είπε πως «είναι συμβολικό αλλά και πολύ ουσιαστικό το γεγονός ότι το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο καλούμαστε να ψηφίσουμε, ως νέα Βουλή, αφορά την άρση όλων των περιορισμών και τη δυνατότητα των συμπολιτών μας οι οποίοι κατοικούν στο εξωτερικό να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές, σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές».
Εμφανίστηκε μάλιστα αισιόδοξος ότι «μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο των 200 βουλευτών, ώστε αυτή η παρέμβαση να ισχύσει ουσιαστικά από τις ευρωεκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού».
«Όπως γνωρίζετε, για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αυτό βάσει του Συντάγματος χρειάζονται 200 βουλευτές. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την αυξημένη πλειοψηφία, διότι θα ήταν εξαιρετικά παράξενο κόμματα τα οποία στήριξαν αυτή την πρωτοβουλία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, στην προηγούμενη Βουλή, αυτή τη στιγμή να αλλάξουν τη στάση τους» σημείωσε και συνέχισε λέγοντας: «Δεν πιστεύω ότι τελικά αυτό θα συμβεί και θα έχει μια ιδιαίτερη συμβολική αξία το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφίσουμε να αφορά ουσιαστικά την πλήρη πολιτική ενσωμάτωση της ελληνικής ομογένειας στις εκλογικές μας διαδικασίες».
«Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση για 10.000 στην Υγεία»
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε πως τον Σεπτέμβριο «θα κάνουμε την παρουσίαση του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων» και πως «οι βασικές μας δεσμεύσεις, με πρώτη και σημαντικότερη την πρόσληψη 10.000 νέων εργαζόμενων στον τομέα της υγείας, ισχύει στο ακέραιο και θα αρχίσει να υλοποιείται άμεσα».
«Επαναλαμβάνω ότι οι προσλήψεις όλες περνάνε μέσα από αυτό τον κεντρικό προγραμματισμό, ο οποίος εκ των πραγμάτων μας υποχρεώνει μερικές φορές να γινόμαστε και λίγο δυσάρεστοι, διότι πρέπει να κάνουμε κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες» πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε τέλος στη μεγάλη σημασία την οποία αποδίδει η κυβέρνηση στα θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης, γι’ αυτό και διατηρεί – όπως είπε «ενισχυμένο το Υφυπουργείο αυτό, με συγκεκριμένες αρμοδιότητες που αφορούν και την παρακολούθηση των αναπτυξιακών σχεδίων των τριών Περιφερειών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου».
naftemporiki.gr